julpyssel

Fina DIYs att hänga i julgranen

 

Ängeln är mitt allra käraste julgranspynt. Den fick jag när jag var liten och sedan dess har den hängt i granen varje jul.

Jag har gjort en djupdykning i mitt julgranspynt. Det är lika underbart vartenda år att öppna dessa kartonger! Det är en riktig skattkista. I år kommer den fyllas på med några små köpesaker; en ekorre och en trumpet som jag köpte när jag var i Jönköping och några vackra glaskarameller ifrån butiken. Men också några DIY’s, både från mig och ifrån barnen. De har pysslat renar och tomtar utav glasspinnar, gjort smällkarameller och pärlat både snögubbar och tomtar. Det är ju så himla fint tycker jag. Vår gran är verkligen extra allt, den är ingen stylad variant som går i rätt färgskala. Jag tänker att det kommer en tid för det med, fast sen. När barnen inte längre är intresserade av att klä julgran. Den finaste tiden är nu och julgranen är som vackrast med extra allt, tycker jag.

Jag har också äntligen påbörjat julklappsinslagningen. Hög tid för det nu! De små klapparna får lite extra fint papper om sig. De större blir inte riktigt lika fina.

I år får barnen fina tags ifrån Mrs Mighetto på sina julklappar.

Vi klär vår gran först på kvällen den 23 december. Det är tradition sen gammalt. Den kommer fyllas med lite nya DIYs i år (förutom renar av glasspinnar och pärlade tomtar), som en eller kanske två girlanger och en vacker snöflinga! Kanske är du också sugen på något nytt till granen? Här kommer mina bästa DIYs till julgranen;

JULDEKORATIONER I PAPPER

De fina juldekorationerna i papper finns att köpa. Vi har bland annat DESSA fina i butiken. Men liknande dekorationer är egentligen väldigt enkla att sno ihop själv. Dessutom så kan man ju då få välja både mönster/färg och form på dem själv.

Ifjol gjorde jag några pysselvideos för Gotlands hem- och trädgårdsmässa, och där även juldekorationer i papper. Videon på dessa hittar du HÄR.  Vill man ha ett ännu finare resultat så tipsar jag om att sy ihop papprena (på symaskin) istället för att häfta ihop dem.

Väljer du att tex göra julkulor i tapet som bara har mönster på ena sidan, så är mitt tips att vika mallen på mitten och limma sidorna mot varandra, halva mot halva liksom. Och slutligen, när du själv tycker att den ser fin ut, limmar du ihop den så att den blir hel och rund. Glöm inte snöret i mitten innan bara! Jag såg att Elin Wallin (@studioelwa)  hade gjort superfina sådana HÄR.

SISTA MINUTEN-STJÄRNA

På 5 minuter har du snott ihop, inte bara en, utan TVÅ söta stjärnor/snöflingor! Detta är en klassiker som alla kan göra. Och de blir så fina att hänga i granen! Gör dem utav vanligt skrivarpapper, tapet eller silkespapper. Allt funkar! Ni hittar mitt inlägg med beskrivning på dessa HÄR.

Den lilla ekorren är ny för i år och vimpeln utav en vacker tapet från Sandberg wallpaper sydde jag häromdagen.

GIRLANG

Att göra en girlang till julgranen är busenkelt! Det är bara att klippa lagom stora trekanter i ett favoritpapper/tapet. Klipp många! Sedan sätter du dig vid symaskinen och syr helt enkelt ihop dessa med varandra. Låt symaskinen sy “i luften” ca 5-10 cm mellan varje trekant. Fortsätt tills du har en lagom lång girlang.

TIPS!

Du kan givetvis klippa andra former än trekanter. Har du tex. en stans som gör cirklar så blir det också väldigt fint!

En enkel video på hur du gör detta hittar ni på min story på Instagram. Ni hittar den under fliken ”DIYs”

 

SNÖFLINGA

En lite mer avancerad stjärna/snöflinga, men som blir väldigt vacker när den är färdig. Gör den i enfärgat papper eller tapet, den blir jätte fin i båda! Den gör sig även bra i större storlek.

En liten beskrivning på hur du gör hittar du HÄR.

TIPS!

Jag klippte mina remsor 1 cm breda och sedan i storlekarna 12,10,8och 6 cm. Det går fint att häfta ihop “snöflingorna” med häftapparat, Allra finast blir det om man syr ihop dem på symaskin.

Till mitten delen tog jag bara en remsa (som var 1 cm bred och lite lagom lång, sisådär 20 cm) och rullade ihop. Denna limmade jag sedan fast så att den håller sig rund. Sedan limmade jag fast mina “snöflingor” runt den runda delen med en limpistol.

Oj, så jag längtar efter att plocka in granen nu! Den blir liksom pricken över i:et, kronan på verket osv osv. Idag vankas storstädning  här hemma och sen kommer den nog in, så att den är färdig att kläs till imorgon. Tänk att julafton är så nära nu! ??

Kom ihåg att klicka på lilla hjärtat här nedan om du gillar inlägget ❤️

19
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Stäng meny