pigmentera_bankskiva

Att betsa en bänkskiva

 

Jag har fått massa frågor om hur vi gick tillväga när vi “betsade” vår bänkskiva i ek i köket. Nu var det ju ingen bets jag använde, utan hårdvaxolja. Men jag tänker att det kanske är just det man tänker att man gör; betsar. Här kommer en liten förklaring/steg-för-steg-beskrivning på hur vi gick tillväga när vi betsade vår bänkskiva; 

Bänkskivan före pigmenteringen. Det är en helt vanlig bänkskiva i ek. Den är inoljad många gånger och måste därför slipas ordentligt.

Slipa

Hela bänkskivan måste slipas av ordentligt innan den kan målas på. Ingen gammal olja får sitta kvar. Vi använde oss av våra två slipmaskiner, den stora gick jag loss med först. Med ett grova slippapper. Jag köpte kornighet 60 och slipade så mycket som möjligt med det. Sedan tog jag den lilla slipmaskinen och slipade med ett slippapper som hade med kornighet 120 och finslipade med. Avslutningsvis drog vi med ett fint 180-240 papper förhand lite lätt över. Tänk på att det dammar mycket och dammet lägger sig precis överallt!

Glöm inte att slipa kanterna på bänkskivorna! Även den lite rundade delen precis vid överkanten och vid underkanten på långsidorna skall slipas. Har du missat någonstans så kommer inte pigmentet att fästa där.

Såhär ser våra trogna gamla slipmaskiner ut. En bra investering att ha hemma. Vi använder dem ofta! Om du inte har några så kolla om du kan låna utav någon som har, eller kanske hyra ifrån färghandeln.

Torka av

Torka av efterhand. Det blir mycket damm som sagt! Efter att du slipat hela bänkskivan så se till att torka rent från damm ordentligt.

Pigmentera med hårdvaxolja

Jag använde Herdins hårdvaxolja i färgen Svartbrun. Det stod mellan den och färgen “rökt ek”, men jag valde den svartbruna eftersom jag tänkte att eken redan är lite orange i sig. Jag ville ha den lite mörkt rödbrun och det tycker jag att den blev, just eftersom ekens normala färg är lite orange.

Rör runt ordentligt i hårdvaxoljan innan du börjar. Ta en pensel, kanske inte den finaste och dyraste du har, eftersom oljan är svårt att tvätta ur. Jag fick slänga mina penslar efter detta. Jag använde mig av en 10 cm bred pensel och av en liten tunn 2 cm pensel. Den stora målade jag de stora ytorna med och den lilla var bra att måla kanterna med och runt diskbänken.

Maskera med maskeringstejp mot kakel och vägg etc. Oljan är inte rolig att få på andra ställen än på bänkskivan.

Sedan är det bara att måla. Måla med oljan med penseln i träets riktning, ett tunt lager. Låt träet suga åt sig oljan. Ta en torr trasa och torka bort överflödig olja efter en stund. Torka i träets riktning.

Låt torka och måla sedan en gång till?

Låt torka i ett dygn, eller så. Läs vad som gäller för den oljan du använder. Är du nöjd med färgen? Eller vill du ha den mörkare? Vi var egentligen rätt nöjda med färgen efter ett lager. Jag började måla vår köksö och där målade jag två gånger. Jag tyckte då att hårdvaxoljan blev lite glansig andra gången och bestämde mig för att bara måla den stora bänkskivan en gång. Dag 2 drog vi över med vanlig ”bänskiveolja” och då kladdades pigmentet ut. Det såg för jäkligt ut och på vissa ställen hade pigmentet försvunnit helt. Så vi slipade snabbt av lite lätt förhand och målade en gång till med den pigmenterade hårdvaxoljan. Lite glansigare blev den men ändå inte så farligt. Färgmässigt blev den fin att den blev lite mörkare också. Det orange-aktiga i eken vill gärna lysa igenom annars. Så med facit i hand; måla hårdvaxoljan två gånger som det står på oljan!

Låt härda

Sedan skall hårdvaxoljan härdas, 4-10 dagar stod det på vår olja. Då får inte ytan belastas, då få man alltså inte ha några grejer på och den får inte användas. Det var jobbiga dagar att vara utan bänkskiva, men se; vi överlevde. Sen är det bara att ta bort maskeringstejp och ställa dit grejer! Vi väntade bara i de obligatoriska 4 dagarna 😁

Volia! En ny bänkskiva! Mer om själva köksrenoveringen kan du läsa om HÄR

Klicka gärna på det lilla hjärtat här nedan om du gillar inlägget. Det betyder massor!

79
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 13 kommentarer

 1. Johanna

  Tror du det blir bra att behandla ett gammalt slipat furubord med den pigmenterade hårdvaxolja i svartbrun?

  1. Linnea

   Absolut! Kommer bli superfint!

 2. Johanna

  Hur är ytan på arbetsbänken efter några månader? Är färgen jämn och ytan lätt att torka av?

  1. Linnea

   Ytan förblir den samma även efter några månaders användning. Färgen är jämn och fin och det är enkelt att torka av, allra helst där jag lade två lager hårdvaxolja, så det rekommenderar jag starkt.

 3. Johanna

  Tror du jag kan använda en scotch Brite svamp att föra ut Herdins pigmenterade hårdvaxolja med istället för pensel för att gnugga in vaxet ordentligt, eller är färgen klibbig?

 4. Johanna

  Kan jag använda en scotch Brite svamp att föra ut Herdins pigmenterade hårdvaxolja med istället för pensel för att gnugga in vaxet ordentligt, eller är färgen klibbig?

  1. Linnea

   Hej! Åh jag är verkligen ingen expert, men det skulle jag absolut tro att du skulle kunna göra. Det är ju olja, så lite klibbig är den.

 5. L

  Hej! Jättesnyggt! Hur gjorde du med slipningen kring diskhon och andra ställen där skivan sitter ihop med annat, typ kakel?

 6. Veronica

  Färgar det av sig? Om man behöver lacka över det med herdin lack. Tänkte ge mig på köksbordet av ek.

  1. Linnea

   Nej hårdvaxoljan färgar inte av sig. Det blir en fin yta av sig själv, så du behöver inte lacka över den. Lycka till!

 7. Elv

  Hur slipade du där bänkskivan sitter fast med kakel och undertill där de sitter ihop med lådor?

  1. Linnea

   Kaklet hade vi just bytt, så jag kunde slipa hela bänkskivan in till kaklet, så drog vi en mjukfog när bänkskivan var färdig. Under skivan slipade jag inte, den är inte betsad heller eftersom det inte syns. Dock viktigt att slipa lite på den rundande kanten under, den syns sen.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.