budgetrenovering_kok02

Budgetrenovering av köket

Inlägg i annonssamarbete med Beslag Design

Hej på er!

Nu är äntligen projekt-köksrenovering färdigt. Eller nja. Det är inte riktigt helt klart än men nu kunde jag inte hålla mig längre! Egentligen har vi inte gjort några större förändringar, vi har helt enkelt gjort en budgetrenovering. Det största projektet vi har gjort är att byta kakel. Det mörka kaklet vi hade innan har skavt så i mig i flera år! 🙈 Nu fick det fått sitta uppe i 10 år ändå, så det kändes lite mer okej att byta. Jag minns att just den typen av kakel var så väldigt populär när vi byggde huset, men att vi var SÅ nära att välja just klassiskt vitt med fasade kanter. Men så ville vi väl ändå “lyxa” till det med något lite extra och det blev tillslut det mörka kaklet. Och SOM jag fått ångra det, haha.

Köket före vår lilla budgetrenovering. Ser ni att köksön är vit?
Det mörka kaklet har inte passat ihop med allt annat här hemma. Det är nog lite för modernt för min smak och alla vet vi att jag är betydligt mer tant än modern, haha.

I mellandagarna fick köket äntligen sitt vita kakel med fasade kanter. Jag tänker att det är klassiskt och förhoppningsvis skall det inte skava så i mig, redan efter något år. Maken var trött på mitt tjat så han gav mig helt enkelt kakel i julklapp. Bästa! Efter två dagar satt det där, så ett jättestort projekt var det ju inte. Men så har jag ju turen att maken inte bara är snickare utan även plattsättare 😁

Varför har jag aldrig provat att ställa köksön i denna vinkel förut? Och ser ni att den numer är i samma färg som köket?

Att förändra med små medel

Sedan har det varit lite småpyssel, sådant man enkelt kan förändra själv. Jag tänker att vi borde bli bättre på att vårda våra befintliga kök och göra det bästa av det som finns. Det slits ut alldeles för många kök idag, av fel anledningar.  Vi valde att inte måla om skåpluckorna, utan jag bättrade bara på där det var lite slitet med färg. Jag gick till en färgaffär med en lucka och bad dem fixa en liknande kulör, vårt kök är ett IKEA-kök så det har ännu sin ursprungliga kulör. Den färgen de fick fram i färgaffär’n var verkligen toppen! Det syns ingen som helst skillnad där jag bättrat på på skåpluckorna. Sedan målade jag om den vita köksön i samma färg som köket har. Jag har känt att den inte riktigt har passat in, men det har inte blivit av under alla år.

Handtagen “Lounge” passar perfekt att hänga en handduk på.

En snabb och enkel förändring

Något som verkligen förändrade kökets utseende har varit nya beslag på skåpluckorna. Som jag skrivit i tidigare inlägg så hittade jag dessa hos Beslag Design som verkligen har ett brett sortiment på beslag. Eftersom vi inte målade om våra skåpluckor så gällde det för mig att hitta handtag som matchade de gamla hålen. Något som visade sig betydligt svårare än vad jag hade tänkt mig. Men hos Beslag Design hittade jag de klassiska Lounge i krom. Vi hade cc 160 mm på våra befintliga hål och jag gillar verkligen att de är lite längre. Perfekt så att man får plats med att hänga en handduk på dem.

Till skåpluckorna valde jag de nätta Solliden-knopparna.Visst är de söta? Jag tycker att de gjorde sig så bra på våra överskåp! När vi hade kalas för maken här i helgen så frågade min syster om vi också hade målat om i köket. Och det är ju det enda vi inte har hunnit göra ännu. Hon tyckte att köket kändes så mycket ljusare. Tillslut kom hon på att det ju var beslagen som gav det ljusa intrycket. Och ja, jag håller med henne! Ljuset reflekteras i handtagen och knopparna och det får hela köket att kännas ljust. Vill man göra en snabb förändring i sitt kök så är mitt tips; byt handtag och knoppar! Det går supersnabbt att göra och ger hela rummet en helt ny känsla.

Så kom en hemmasnickrad knopplist upp under hyllorna.

Att vi tog ner ett överskåp och smällde upp två hyllor ångrar jag inte en sekund. Det bytet har jag redan skrivit om HÄR. Det blev så himla fint och så mycket luftigare!

Och bänkskivan då?

Vi har en bänkskiva i ek i vårat kök och jag har varit lite trött på den orange-aktiga färgen ett tag. Jag bestämde mig därför att pigmentera den mörkbrun med hårdvaxolja. Den oljan jag använde mig av heter Herdins hårdvaxolja i färgen Svartbrun. 

Men helt smärtfritt gick det ju inte. Förutom att hela huset blev fullt med byggdamm efter att vi slipade av bänkskivorna, lyckades vi dessutom med att nästan sabba hela bänkskivan redan dag 2. Vi började med att dra ett lager hårdvaxolja på bänkskivorna och där var vi egentligen rätt nöjda, eftersom jag tyckte att hårdvaxoljan blev lite  glansig i lager nr 2. Så istället för att dra ett lager till bestämde vi oss för att olja in bänkskivan med vanlig bänkskiveolja som vi alltid brukat använda. När vi oljade bänkskivan dag 2 blev hårdvaxoljan liksom helt runt-smetad. På vissa delar hade pigmentet helt försvunnit. Det såg för jäkligt ut! Antagligen skulle vi låtit hårdvaxoljan härda några dagar innan vi gav oss på med vanlig olja. Vi bestämde oss för att genast slipa lite lätt och måla ett varv till med hårdvaxoljan och som tur var så blev det bra. Tycker den blev himla fin trots allt!

En sista FÖRE-bild
Samma vinkel nu. Ser ni att ett överskåp är borta, där numer hyllorna sitter? Och köksön står i en annan vinkel.

Snart i mål!

Avslutningsvis så vred jag köksön helt sonika häromdagen. Bara för att testa. Vi har haft den stående snett i tio år och jisses vilken förändring det blev bara genom att ställa den rakt! Tänk att en sådan liten grej kan göra sån stor förändring. 

Jag är så nöjd med hur köket känns just nu! Nu saknas en stång att hänga lite grejer på och lite ny färg på väggarna, för visst vore lite ny färg fint? Det blir nog vårt nästa projekt. Men först skall jag ta tag i att måla alla lister. I det stora hela så känns det verkligen som om vi fått ett helt nytt kök. Köket har inte varit särskilt välfotograferat här hemma, men nu lär det kanske bli ändring på det!

Klicka gärna på det lilla hjärtat här nedan om du gillar inlägget.

60
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 3 kommentarer

 1. Linnea

  Hej!
  Nu måste jag också färga om min bänkskiva! 😍😍
  Skulle uppskatta ett inlägg med steg-för-steg-anvisningar såååå mycket! 😍
  Ha en bra kväll!

  1. Linnea

   Åh så kul att du gillade det! Det skall jag absolut försöka sno ett inlägg om ihop inom kort.

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.