DIY_dahlia_star01

DIY: årets julstjärna är såklart en dahlia

Här har ni den; årets julstjärna! Jag vill inte på något vis julhetsa, men eftersom jag vet att det tar lite tid och tålamod att få ihop mina julstjärnor så tänker jag att ni skall få lite tid på er, ni som väljer att ge sig på dem. Ni fick se en glimt av den redan ifjol om ni minns, men här kommer en liten beskrivning på hur jag har gått tillväga för att göra den. Och den må se avancerad ut, men denna snor man faktiskt ihop betydligt snabbare än min snöblomma, bra va?

En lysande dahlia

Den här gången var tanken att försöka mig på en egen variant av Watt och vekes ”ELDIG”. Och jag gillar verkligen hur den blev! Min blev lite spretigare än originalet, men ändå lite i samma stuk. Och jag gillar att den fick lite sin alldeles egna karaktär. När jag la ut en bild på den på instagram förra året så var det flera som kommenterade att den var väldigt lik en gigantisk Café au lait-dahlia. Men ja! Jag har inte själv tänkt på detta, för visst har de rätt?! Och hallå! Vem vill inte ha en gigantisk, lysande dahliablomma i fönstret i jul liksom? Så jag tror jag kallar den för det istället. Café au lait-adventsblomman. Så fint ju!

Kanske en aning spretigare än dahliorna, men ändå lite lik och färgen på pappret gör ju sitt dessutom. Den har exakt den där krämvita färgen som vissa Café au lait- dahlior har. Ja, ni ser ju!

Hur har jag gjort?

Jag använde mig utav 120g krämvitt papper med lite struktur till min lysande dahlia. Jag köpte en förpackning av dessa i A4 storlek i min lokala hobbybutik. Ett ultimat papper att ha hemma och pyssla med. Passar till allt!

Denna julstjärna är egentligen bara en kombination av Snöblomman och av min rosa julstjärna i tillverkningen. Dahlia-stjärnan blir ca 45 cm i diameter, men kan såklart göras större om man så önskar och orkar. Detta är maxstorleken om man använder A4 papper. Mina mallar till denna kan du ladda ner här: MALL STOR, MALL MELLANMALL LITEN

Kanske det bästa av allt med denna lilla blomstjärna; den lyser så fantastiskt mysigt! Därför är pappersvalet extremt viktigt om man vill ha belysning.

En liten film

Och vet ni? Jag har gjort en video på när jag viker denna! Jag har förmodligen gjort precis alla fel man kan göra när det kommer till att filma och klippa, men det var kul att prova. Jag filmade såklart i fel format (stående istället för liggande..) men jag hoppas det går att se trots detta. Den lilla filmen blev alldeles för stor för att ligga här på bloggen, så därför finns den HÄR istället. Kvalitén när den laddades upp hos Youtube blev skit, men strunt samma. Belysningsdelen får ni dock läsa er till, det finns en beskrivning med bilder i ett annat inlägg som jag länkat till nedan.

STORA BLOMLAGRET

Den stora blomlagret tillverkas precis som min rosa blomma (gör dock inte hål i själva bladen som jag gör på den rosa stjärnan) In och kika på beskrivningen HÄR.

Måla ut mallen på pappret. Den skall precis gå in på ett A4 papper med spetsen. 

Klipp till 9 st mallar. (För att göra en med belysning, klipp till det dubbla, 18 st) Tips! Det går att klippa flera lager på samma gång för att det skall gå lite snabbare.

Vik varje det ca 2 cm, du skall vika vid varje ”vik/streck” i mallen.

Gör ett hål med håltång i nederkanten, ca 1 cm upp. (obs! gör endast hål i nederkanten, inte på bladen som hos den rosa)

Trä igenom alla 9 mallar med ett tunt snöre. Jag använder mig utav typ ett steksnöre. Eller DENNA från Granit.

Limma ihop alla delar med den yttersta udden mot varandra på varje del. Så att de sitter ihop med varandra och bildar en cirkel.

Klipp ut en cirkel i samma papper som är lite större än hålet som blivit på blomlagret.

Limma fast cirkeln på blomlagret med Karlssons klister.

DET MELLERSTA OCH LILLA BLOMLAGRET

De andra två mindre lagen gör jag på samma vis som jag gör lagren till mina snöblommor. In och kika på beskrivningen HÄR.

Vik ett A4 på mitten och måla ut mellersta mallen. Den skall vara ca 17 cm bred och 15 cm hög.  Mallen skall precis räcka till ett vikt A4 på längden. Spetsarna skall målas i ytterkanten.

Klipp ut. Här kan du också klippa 2 i taget, genom att ha två vikta papper inuti varandra. Måla på den yttersta och klipp ut. Totalt skall du ha 4 1/2 st per lager (alltså dubbelt om du vill ha en med belysning i) Dock så blir det automatiskt jämt antal, eftersom du viker mallen på mitten. För att få ett ojämt antal så klipper du helt enkelt isär en av bladen i mitten, så att du totalt får 9 st spetsar att limma ihop med varandra. 

Till den lilla blomman gör du precis som ovan, vik ett A4 papper och måla och klipp till 4st per blomlager (alltså 8st om du vill ha belysning i) Vik och limma ihop ytterdelarna mot varandra så att de blir en liten blomma. Den lilla mallen skall vara ca 14,5 cm bred och 10,5 cm hög.

MONTERING

Om du nu vill ha belysning i din dahliablomma så skall du nu ha 2 st stora blomcirklar, 2 st mellan och 2 st små. För att montera ihop lagren med varandra och så att de fäster ordentligt så klippte jag till en liten cirkel även mellan det mellersta och lilla lagret, ca 5 cm i diameter (så att den inte syns under det lilla blomlagret). Denna cirkel limmade jag på det mellersta lagret i mitten och sedan kunde jag limma på det lilla lagret över. Det mellersta lagret limmar du på det stora lagret, där finns det ju redan en cirkel att limma fast mot. Nu har du två blomlager.

MITTEN

För att få dem att lysa så behövs en mittendel mellan de två blommorna du nu har. De är såklart väldigt vackra även utan belysning, men vill man ha belysning i så finns en enkel beskrivning på HÄR. Jag limmade även på en cirkel på det stora blomlagrets avigsida, där blomlagrena skall fästas mot varandra så att mittenremsan har något att fästa mot ordentligt. Jag gjorde den så stor som det gick utan att den syntes från rätsidan på det stora blomlagret. Ta ditt papper, tejpa ihop om så behövs så att du får en remsa, ca 6-7 cm bred och lite längre än omkretsen på cirkeln som sitter på avigsidan. Klipp kanterna, ca 1 cm in, på båda sidorna och vik in. Det är på dessa du nu skall limma mot cirklarna på insidan av blommorna. Låt torka. Klipp ut ett rektangulärt hål till lampan och gör två små hål i ändarna med en håltång. Trä i ett snöre och häng upp!

Man kan göra massa små hål i mittendelen med en håltång för att få större ljusspridning, men jag gjorde aldrig det på denna. Det behövdes faktiskt inte, den lyser fint ändå!

Pappersvalet är viktigt

Pappersvalet är väldigt viktig när det kommer till denna julstjärna. Välj ett papper som inte är för tjockt, annars kommer det inte lysa igenom pappret. Viktigt är också att välja ett papper som det blir ett vackert sken igenom. Vissa vita papper kan vara väldigt blå och därför ge ett nästan lila sken. Det är mycket trevligare med ett gult sken, tycker jag. Edit: ni har varit så många som undrat över vilket papper jag använt. Och HÄR har jag nog hittat just exakt det jag köpte i min lokala hobbybutik. En bunt räcker till en dahlia-stjärna med belysning. Det går nämligen åt exakt 31 ark till till stjärnorna + några till mittendelen och till cirklarna mellan stjärnorna. Låt oss säga sisådär 36-38 st A4 ark totalt. 

Jag hoppas att jag har lyckats förklara någorlunda pedagogiskt. Lyckas jag få in filmen så är jag övertygad om att ni kommer förstå. Så håll ut! Stort lycka till med att få ihop din egen lysande dahlia och tagga mig gärna på instagram @leitntosinspiration heter jag där ifall du lägger ut en bild på resultatet. Låt oss även starta en hashtagg under #DIYdahliastjärna så vi kan inspirera varandra. Jag delar så mycket jag bara kan på mitt konto. För visst vore det roligt att se! 🌟

Och gillar du detta inlägg så snälla klicka på det lilla hjärtat här nedan, det betyder så mycket för mig 🙏🏻

673
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 27 kommentarer

 1. Marie

  Så fantastiskt duktig du är! Tack för inspirationen!

  1. Linnea

   Tack snälla du! Så väldigt fint att få höra!

 2. Anette

  🤍Stort och varmt tack för en så vacker och inspirerande ”julblomma” – den ska jag göra! Väldigt bra video⭐️

  1. Linnea

   Åh men tack! Det var verkligen roligt att få höra! Lycka till med din dahlia-stjärna!

 3. ML

  Superfin!! Jag har problem att hitta papper.. det som verkar finnas är vitt ritblockspapper eller så finns det cremefärgat brevpapper. (10ark för 90kr) är det sådant brevpapper du använder? Hur många ark går det åt? Stort tack för att du delar med dig så generöst! Ska försöka göra en som tidig julklapp😊

  1. Linnea

   Tack snälla! Så fint att du gillar den. Jag har faktiskt uppdaterat inlägget med papperstips, det går åt omkring ca 35-38 A4 ark till en lysande dahlia.

 4. Betty

  Are there instructions in English for this beautiful dahlia?

 5. Karin

  Hej!
  Älskar dina beskrivningar och all inspiration, vek en snöblomma förra året och den blev så fin! Nu tänkte jag ge mig i kast med denna, men jag lyckas inte skriva ut mallarna på A4 papper, kommer bara med en del av mallen, den nedre delen men inga “toppar”. vet du vad jag kan göra för att lyckas?
  Ha en fin dag!

  1. Linnea

   Hej!
   Oj så konstigt! Det har jag tyvärr ingen aning om hur du skall lösa. Det går inte att ändra storlek på något vis? Jag är tyvärr sjukt oteknisk, så jag är nog inte mycket till hjälp tyvärr.

 6. Ewa

  En helt fantastisk Dhalia-lampa du har gjort:D
  Jag har också svårt att hitta papper. Var på Panduro och där hade de bara 160 gr cremevitt papper. Men jag skall fortsätta leta:)

  1. Linnea

   Tack snälla, så roligt att du gillar den! Jag har faktiskt uppdaterat texten med ett papperstips, det är faktiskt på pricken det pappret jag använde till min cremevita lysande dahlia.

 7. Lisa

  Så fin! Är det sånt tunt A4 papper man har i skrivare eller tjockare? 🙂

  1. Linnea

   Så roligt att du gillar den! Vanligt skrivarpapper brukar vara 90 grams tjocklek tror jag, så det är lite tunt till denna. Aningens tjockare är bättre. Byggpapp, som man har som skydd för golv vid renovering har bra tjocklek (men lyser dåligt om man vill ha en belysning i)

 8. sofie

  Tack för inspirationen =)

 9. Heidi

  Vielen Dank für die Vorlagen! Der Stern ist wundervoll!!!
  Ganz liebe Grüße von Heidi

 10. Shewit

  Hej,
  Vilken fantastisk fin stjärna du har skapat. Är pepp på göra en egen mha din beskrivning. Jag har papper på 220 g/m2 hemma som jag tänkt använda. Blir det för tjockt tror du?
  Jag tänkte göra en med belysning 🙂

 11. Gunhild

  Hei! For en nydelig adventsstjerne! Jeg lurer på om du kan dele hvilken type lyspære du bruker inni adventstjernen? Jeg synes det er så vanskelig å finne fine LED-lys, enten er de hvite eller veldig orange i fargen.

 12. rachal

  If you would like to see this in English, copy the web address to google chrome. It will ask you if you want the page translated. Thank you for this beautiful flower!

 13. Carina

  Hej och tack för din beskrivning. Jag håller just nu på med min stjärna/blomma. Vill informera om att jag hittade ett bra krämvitt papper på In och Finn i ett block för 39 kr. 60 st ark som är på 120 g . Svart block som det står Visual Art Diary Warm white colour på.

  Bra papper och mycket bra pris.

  1. Linnea

   Kanon, tack för att du delar med dig! Visst är det fantastiskt vad man kan skapa själv för nästan inga pengar alls?! Det är ofta det som driver mig, att se hur billigt det kans bli.

 14. Lisa

  Fantastisk vacker! Men mest nyfiken är jag på din underbara topp, vart har du köpt den?

 15. Bibbi Fagrell

  Tack snälla för för beskrivningen. ❤️
  Nu är min stjärna klar 🙏. Vi gjorde en ställning för själva lampan av lite grövre trädgårdstråd, som jag sen lindade med bommulsband. Kram 🤗💕

  1. Linnea

   Låter hur fint som helst. Tack snälla för att du tog dig tid att skriva här!

 16. Andra

  Hej,
  Jag undrar hur du la till belysning till din sjärna ? Min är klar men kan inte fixa belysningen .
  Tacksam för svar !🌸

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.