Hej från julmyset i sovrummet!
Det behövs egentligen inte mycket för att skapa lite härlig julstämning i ett rum. Med hjälp av en julstjärna i fönstret (min egen DAHLIA såklart) en kvist ene på sängborden och två nya örngott i klassisk röd/vit rutigt känns nu vårt sovrum riktigt julpiffigt! Resten av sängen är bäddad med våra vanliga beigea linnelakan som vi använder året runt, men genom att addera två rödvita örngott så flyttade genast julstämningen in.
Örngotten sydde jag själv häromdagen; av 125 cm klassiskt röd/vit rutigt bomullstyg blev det två nya örngott och det till en kostnad av 150 kr. Och det bästa med örngott är att vem som helst kan sy det! Ja, så länge man har tillgång till en symaskin då. Och kanske har man tur att hitta ett fint tyg på loppis för en ännu billigare peng? Mina örngott är aningens lite mer tillkrånglade än vanligt pga. att de har den fina volangkanten på vardera kortsida. Men det blir ju lite extra fint ju! Men ett vanligt örngott smäller man ihop av en tygbredd och några markeringar. Som sagt, vem som helst kan sy ett örngott!
EN PERFEKT JULKAPP
Och eftersom örngott går både snabbt och är enkelt att sy, så vore det väl en alldeles perfekt julklapp att ge bort? Det finaste man kan ge är ju ändå något man gjort själv, tycker ni inte? Därför har jag snott ihop en liten guide på hur du syr ditt egna örngott med volangkant.
DU BEHÖVER:
- 125 cm tyg med en bredd på ca 150 cm för att sy två örngott. Hälften så mycket för ett örngott.
- Symaskin som kan sy raksöm och någon form av sicksack
- tråd till symaskinen
- sax
- nålar
- måttband
- Strykbräda och strykjärn
KLIPPA TILL
Börja med att klippa till alla delar. Här ser ni alla delar till ett örngott. På en tygbredd (om tyget är ca 150 cm brett) får vi ut två delar som har måtten 51 cm (på längden) x 61 cm (på bredden) Kvar blir en liten bit med måtten 51 cm (längd) och ca 25-28 cm bredd (beroende på tygets bredd). Och en så behöver vi en del som skall vara 11 cm bred och gå över hela tygets bredd. Detta blir volangen och den remsan delas sedan i mitten, för att få två volanger. Och för att få en fin rå kant på ena sidan av volangen river jag isär tyget istället för klipper när jag klipper till denna del. Det gör du genom att klippa in lite i tyget och riv sedan hela. Observera dock att detta endast fungerar på vissa tyger som tex bomullstyg. Det är endast ena långsidan på remsan som behöver ha denna råa kant.
BÖRJA SY VOLANGERNA
Fålla en smal fåll på kanterna av volangbitarna, så liten du kan. Vik in tyget dubbelt. Jag hade stadkant (som är tygets ytterkant) på ena sidan av mina volangbitar och valde att inte fålla dessa för att få volangen så lång som möjligt. Men de andra två sidorna, där jag jag delat volangen i två, fållade jag.
RYNKA VOLANGERNA
Sy en rynktråd på volangernas ena långsida (OBS den sida som INTE har den råa kanten) Rynktråd innebär att du syr med långa stygn (så långa som möjligt) och inte fäster tråden i början och slutet. Detta för att kunna dra i tex undertråden (inte båda trådarna!) för att få till ett rynk på volangen. Rynka volangen.
Mät så att dina rynkade volanger är rätt längd i förhållande till tyget de skall sys på. Ta en av delarna som är 51×61 cm och där skall volangerna på, på båda kortsidorna som är 51 cm.
Har du en vanlig hushållsmaskin med raksöm och sicksack så är det dags att sicksack runt alla dina delar innan du nålar fast dina volanger och syr ihop något med raksöm. Jag har en overlockmaskin (som både klipper, syr raksöm och kantstickar på samma gång) så därför behöver jag inte göra det nu, utan jag tar allt i ett svep sedan.
Nåla fast volangerna längs kortsidan, dock inte hela vägen upp. Sätt ner volangerna ca 1 cm på både över och underkant. Sy fast försiktigt med en raksöm.
SY FAST VOLANGERNA
När du fått fast båda volangerna så ser det din del nu ut såhär. Ser ni att jag lämnat ungefär en ruta i både över- och underkant som volangerna inte är fastsydda på? Detta är för att ha lite tyg/sömsmån att sy ihop allt med sen i över och underkant Hade jag satt volangerna hela vägen hade volangerna blivit fastsydda de med och det hade blivit ett konstigt, knöligt örngott.
FÅLLA
Ta fram de två andra kvarvarande delarna, den ena med måtten 51×61 cm och den lilla med måtten 51x ca 28 cm. Dessa skall nu fållas med en smal fåll, ca 1 cm på ena kortsidan som är 51 cm lång. Men bara på ena sidan! Gör ett dubbelvik och fålla. Har någon av kanterna stadkant så behöver du inte dubbelvika, utan en enkelt räcker.
SY IHOP ALLT
Lägg den delen som är 51×61 stor och lägg den ofållade kortsidan mot kortsidan på delen som har volanger. Lägg rätsida mot rätsida och stoppa in volangen ordentligt. Kontrollera att fållen på att den ena delen kommer rätt, den skall ligga med avigsidan uppåt. Alltså räta mot räta.
På andra kortsidan skall den lilla delen som är kvar sys på. Där blir det den lilla delens långsida mot andra sidan av delen med volangen. Så att sidorna som är 51 cm sys ihop med varandra. Lägg rätsida mot rätsida och stoppa in volangen ordentligt. Kolla att fållen ligger rätt. Här avslutar jag med sy en overlock över mina sömmar, men har du sicksackat så behöver du inte göra något. När du är klar så skall delarna se ut som här nedan från rätsidan:
Så här skall det se ut från rätsidan. Nu skall de bara vikas ihop och sys längs långsidorna. I detta skede kan du gärna pressa ett varv med strykjärnet , så att alla fållar blir pressade ordentligt.
VIK TILL ETT ÖRNGOTT
Nu skall den stora delen vikas över delen med volang/mittendelen. Se bild ovan. Kolla att du får fållen precis i kant med sömmen där volangen sitter.
Sedan viker du över den lilla delen över den stora, nålar längs långsidorna och sy ihop allt med en raksöm/overlock längs långsidorna. Håll koll att alla delar inuti ligger stilla där de ska. Är du osäker på om vikningen av örngottet blir rätt, så ta ett befintligt örngott och vänd ut och in så ser du om det liknar ditt.
KLART!
Nu är det bara att vända örngottet rätt och voilà! Ditt örngott är färdigt!
Är något oklart eller otydligt så SKRIV! Jag menar det, skriv en liten kommentar så jag kan uppdatera. Det här så rackarns så svårt att veta hur beskrivande man bör va i ett sånt här inlägg. Det är mycket möjligt att jag glömt få med något, för mig går ju sömnaden av bara farten eftersom jag hållit på i så många år.
I år har jag så många saker jag vill sy till jul. Lite för lite tid bara, haha! Det är ju så kul att sy!
Hoppas ni gillar! Som alltid blir jag superglad om ni vill trycka på lilla hjärtat här nedan om ni gillar det ni läser.
Detta inlägg har en kommentar
Pingback: Klä Om Fåtölj Hur Mycket Tyg? - Needlewoman-broderi, garn och stickning