Hoppa till innehållet

Samarbeta med lovely life?

Maila oss för kontakt
Sök
  • HEM
  • Inredning

    En nyårsdukning i blått

    Andra advent släpp av mina pappersblommor

    adventsljusstake diy

    Gör din egen adventsljusstake

    Julmarknad på loftet den 23 November

  • Inspiration

    Syr och stylar en bröllopsoutfit av en gardin

    Vårblommor och kenzan

    En nyårsdukning i blått

    Andra advent släpp av mina pappersblommor

  • Blommor

    Vårblommor och kenzan

    En nyårsdukning i blått

    adventsljusstake diy

    Gör din egen adventsljusstake

    Bröllopsinspo till novemberbröllopet!

  • Recept

    När ramslöken blommar…

    Bland pappriga rosenskäror

    En betydelsefull Påskmåltid!

    Frukostnjut bland snödroppar & nybakade müslibröd!

  • BLOGGAR
  • oM OSS
  • BLOGGA HOS OSS
luktärt_trädgård_garden_linnea_ahlsten_lundgren01
Bild av Linnea

Linnea

Så och odla luktärt

  • mars 22, 2023
  • 3:02 e m
  • Blommor, Inspiration, Trädgård

luktart orangeri tradgard garden linnea ahlsten lundgren03 Så och odla luktärt

Och vips så var det vecka 12, vilket betyder att det är dags att peta ner årets luktärtsfrön. Jag älskar slingriga växter och har alltid gjort. Därför var luktärt en av de allra första blommor jag gav mig på att odla så fort jag skaffade eget boende. Luktärt funkar ju fint att både odla i kruka, rabatter eller pallkragar, så de passar alla!

I år har jag bara köpt en påse med nya luktärtsfrön. Efter inventering av förra årets fröer så kom jag fram till att jag har så jag klarar mig förhoppningsvis. Fröerna som blev över från förra året har jag förvarat i frysen,  så att de skall behålla grobarheten – ett av många tips från Cecilia Wingård som kan det här med luktärter. Många av mina fröer från förra året kommer ifrån hennes fröshop.

luktart tradgard garden linnea ahlsten lundgren01 Så och odla luktärt

luktart kidsroom tradgard garden linnea ahlsten lundgren01 Så och odla luktärt

I år odlar jag sorterna:

  • ”Juliet”
  • ”Monarch´s Diamond”
  • ”Lisa Marie”
  • ”Frills & Blushes”
  • ”Chris Harrod”
  • ”Piggy Sue”
  • ”Spring Sunshine Light Blue” – ny för året
  • ”Spencer Royal Wedding” – ny för året
sa luktart arets sorter linnea ahlsten lundgren01 Så och odla luktärt
Här är alla sorter jag odlar i år. De flesta har legat i frysen från förra året. De två från FLOREA är nya för året.

sa luktart linnea ahlsten lundgren04 Så och odla luktärt

sa luktart linnea ahlsten lundgren01 Så och odla luktärt
Vissa sorter fanns bara två fröer kvar av, men det är bättre än inget!

Såhär sår jag mina luktärtsfrön:

Vecka 12 är en bra vecka att sätta sina lukärtsfrön om man bor i södra Sverige. Skulle tippa på att ni som bor i norra Sverige kan vänta någon vecka ytterligare.

Jag tar en vanlig kruka ca 9×9 cm eller vad jag nu hittar och fyller den med vanlig planteringsjord. Jorden packar jag hårt och vattnar därefter igenom krukan med vatten. Packar jorden igen.

Sedan fyller jag krukan med max 20 st frön (eller så många jag behöver ha av den sorten, det är sällan det blir så många) på den packade jorden och lägger ett lager med 2-3 cm jord ovanpå. Därefter vattnar jag försiktigt.

Sedan ställer jag krukorna i varsin plastpåse med öppningen uppåt. Plastpåsen blir då som ett eget litet drivhus och luktärterna växer upp snabbt.

Redan efter ca 10 dagar så har luktärterna börjat grott och blivit kanske några centimeter höga. När luktärterna blivit ca 10 cm höga så ställer jag ut dem på altanen, i sin plastpåse. Jag vattnar när de känns lite torra. Att ställa dem utomhus härdar dem och gör att de blir kraftiga plantor. Luktärter klarar en kyla ner till ca -8 grader, blir det kallare än så får man ta in dem tillfälligt eller täcka med odlingsväv. Sen gör jag inte mer med dem förens det är dags att plantera ut dem.

sa luktart linnea ahlsten lundgren03 Så och odla luktärt

sa luktart linnea ahlsten lundgren02 Så och odla luktärt
Nu står de där i sina påsar och jag väntar spänt på att de skall börja gro.

Blommar juni-frost

Luktärt är en tacksam blomma som om man tur så kan man plocka de första luktärterna till midsommar. Sedan blommar de fram tills dess att frosten tar dem. Här på Gotland sker det oftast inte förens i oktober-november och det är ju en väldig lyx att kunna skörda luktärtsbuktetter så långt in på året.

Hur jag tar hand om mina luktärter

Eftersom luktärter är så pass tåliga så brukar de vara bland det första jag planterar ut, när det är dags för det någon gång i början på juni kanske. Jag har luktärter både i rabatter och i krukor. Men man måste tänka på att något som de kan klättra på där man planterar dem, för de är slingriga och blir långa.

C0F28253 5057 4D3F B01B B0067399225D Så och odla luktärt

Här vid växthuset har jag satt 4-5 plantor längs ena långsidan på en stor zinkbalja. Och däri stoppade jag även en av mina dahliaknölar av sorten ”Café au lait”. Jag tycker det blev en himla fin kombination av beige, rosa, vitt och lavendellila där mot växthuset. För att luktärterna skall kunna klättra så har jag ett armeringsnät ca 9×3 rutor som de kan klättra på. I år kanske jag skulle försöka få tag på ett lite längre, då de brukar klättra över detta på slutet. Ja, det ni ser ju!

luktart orangeri tradgard garden linnea ahlsten lundgren02 Så och odla luktärt
Sommaren 2021 hade satte jag ett gäng plantor som fick klättra på bågen framför växhuset, i väntan på att honungsrosorna skulle växa till sig. Helst hade jag önskat att driva dem hela vägen upp, men hit var nog ungefär max hur långt upp de kom.

Gödsel och vatten

Att tänka på när man planterar luktärter i kruka är att de vill ha mycket vatten och näring/gödsel. När de blommar som bäst brukar jag kasta till dem en näve hönsgödsel ca 1 gång i veckan. Detta gör jag även till de som sitter i rabatterna. Vatten och gödsel är den bästa förebyggande medicinen mot angrepp av alla olika slag.

luktart orangeri tradgard garden linnea ahlsten lundgren01 Så och odla luktärt
Mina luktärter har vid bågen var jag väldigt noga med, klippte fröbaljor, vattnade och gödslade. En vanlig fråga är hur vi gjort vår blomsterbåge och det och mycket annat kan du läsa om i det HÄR inlägget. 

Plocka, plocka, plocka

Luktärt tillhör de blommor som blommar ju mer du plockar. Det är bästa sortens blommor om ni frågar mig! Viktigt är att i alla fall vara snabb och plocka bort alla fröbaljor/fröställningar som kommer. De ser ut som bönor och är fulla med frön. Så fort luktärten tillåts gå i frö så slutar den att blomma och satsar helt på fröerna. Eftersom jag vill att mina luktärter skall blomma så mycket som möjligt så brukar jag ta ett varv nästan varje kväll och klippa lite fröbaljor.

Ett år hade jag ett luktärtstorn i trädgårdslandet som jag inte alls hann med att sköta, de fick fröbaljor och slutade helt upp att blomma. När de skulle ha blommat som bäst. En kväll gick jag ut och klippte av ALLA fröbaljor och bara några dagar senare började tornet att blomma igen. Så det går fint att rädda även de man glömt bort och trodde va förlorade.

luktart linnea tradgard garden linnea ahlsten lundgren02 Så och odla luktärt

luktart linnea tradgard garden linnea ahlsten lundgren01 Så och odla luktärt

Ta stickling av luktärt

Visste du att du enkelt kan ta sticklingar av dina luktärter? Det är bara att knipsa av en planta precis ovan för ett bladpar och sedan knipsa av toppen på din stickling. Stoppa ner sticklingen i ett glas med vatten och efter en vecka eller två så har sticklingen fått rötter. Då är det bara att plantera sticklingen i en kruka, för att sedan efter ett tag plantera ut på växtplatsen. Perfekt om man vill ha fler plantor av en särskild sort!

luktart linnea tradgard garden linnea ahlsten lundgren03 Så och odla luktärt

luktart bukett tradgard garden linnea ahlsten lundgren01 Så och odla luktärt
De lavendellila luktärterna från förra sommaren hade långa stjälkar som gjorde dem perfekta att ha i buketter.

Ta egna fröer?

Det är ju som sagt enkelt sen att plocka fröer och spara ifrån luktärerna. Det kan man göra i slutet på säsongen. Det är bara att plocka in baljorna och låta fröerna torka i rumstemperatur ordentligt. Sen in i frysen och vänta till nästa säsong. Men! Var beredd på att det kan bli lite vadsomhelst av dem nästa årets, de kan nämligen lätt korsbefruktas. Pollinatörer, som bin och humlor kan ha besökt en annan luktärt innan och så blir de pollinerade med det frömjölet. Därför är det svårt att få de sorter man kanske önskar när man tar egna fröer. Men är man inte så petig med färger så funkar det fint att ta egna fröer, även om grobarheten kanske inte är lika bra på dessa som de köpta. De luktärtsfröer du köper kommer oftast ifrån värmare länder, som gör att fröerna får bättre grobarhet.

Den sommaren då jag odlade luktärt vid blomsterbågen vid växthuset hade jag satt egna sparade fröer. Det blev alla möjliga färger på dem, trots att jag hade sparat fröer endast från en blå, vit och ljusrosa sort.

Luktärtstips från proffs

Luktärten är en ettårig växt, men önskar man en fleråring liknande så kan jag tipsa om Rosenvial. Man går miste om doften, men annars är den väldigt lik luktärten.

En hel del av tipsen är givetvis från Cecilia Wingård. Jag fick Cecilias bok ”Luktärt” för några år sedan av min mamma (hon känner mig väl) och den har varit guld värd! I den kan jag läsa om luktärtens historia och få info om specifika sorter.  Den är ytterligare ett innerligt boktips från mig inom ämnet trädgård, tyvärr så verkar den vara helt slutsåld överallt. Men skulle tippa på att du får massa tips i hennes senaste bok ”Blomster – odla egna snittblommor” också, kanske skulle jag ta och inhandla mig en sådan jag också?

luktart linnea tradgard garden linnea ahlsten lundgren04 Så och odla luktärt

luktart tradgard garden linnea ahlsten lundgren04 Så och odla luktärt

Lämna ett svar Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Bild av Linnea

Linnea

Jag heter Linnéa och driver kontot @leitntosinspiration på Instagram. Jag bor på södra Gotland med min man och våra två barn Lilly och Harry.Till vardags driver jag inredningsbutiken Ladan och klädmärket Papijjon Sweden tillsammans med min vän Sandra. Men jobbar också som fotograf då och då.På bloggen delar jag med mig av mina kreativa upptåg och olika DIYs, mitt hem och om livet på landet. Instagram: @leitntosinspiration Kontakt: leitntos@hotmail.com

Senaste från Linnea

Syr och stylar en bröllopsoutfit av en gardin

En nyårsdukning i blått

Andra advent släpp av mina pappersblommor

Julmarknad på loftet den 23 November

En helt ny hall

Våra gröna fönster och nya dörr

Senaste från lovely life

Inspiration
Linnea

Syr och stylar en bröllopsoutfit av en gardin

LL Favoriter
Sofia Lindqvist

Ett blommande Raseborg

Dukning
Louise Bondebjer

Dukning
Louise Bondebjer

Vårvinterfrukostar som gör gott!

Blommor
Skillad Florals

Vårblommor och kenzan

Blommor
Linnea

En nyårsdukning i blått

Inredning
Linnea

Andra advent släpp av mina pappersblommor

adventsljusstake diy
Blommor
Skillad Florals

Gör din egen adventsljusstake

Inredning
Linnea

Julmarknad på loftet den 23 November

Jag heter Linnéa och driver kontot @leitntosinspiration på Instagram. Jag bor på södra Gotland med min man och våra två barn Lilly och Harry.

Till vardags driver jag inredningsbutiken Ladan och klädmärket Papijjon Sweden tillsammans med min vän Sandra. Men jobbar också som fotograf då och då.

På bloggen delar jag med mig av mina kreativa upptåg och olika DIYs, mitt hem och om livet på landet. 

Instagram: @leitntosinspiration
Kontakt: leitntos@hotmail.com

Senaste kommentarer

  • Syr och stylar en bröllopsoutfit av en gardin - Lovely Life om Syr en outfit till bröllop under 100 kronor
  • Adelina om Söndagsbilden #44
  • Vintage mode: Hur du handlar second hand som en proffs – pinkoholic.se om Upptäck tidlösa trender – varför vintage shopping är ditt bästa mode- och heminredningsval
  • Bud om Andra advent släpp av mina pappersblommor
  • Julstjärnor och mys – Maria Hagström om DIY: Enkel julstjärna