Nu är det inte många dagar kvar till självaste julafton! Herrejösses så snabbt tiden går, snart dags att tända fjärde ljuset där. Jag har haft ett helt gäng lediga dagar, så jag har absolut hunnit julpiffa och fixa lite här hemma. Det börjar likna jul, men blir man någonsin färdig? Det har varit guldvärt att få vara ledig och känna att jag någorlunda är i fas. Fast så vet jag ju att det blir jul även om jag inte hade hunnit göra ruskor till ytterdörren (ja det fick bli ruskor istället för kransar, jag orkade inte binda fler kransar efter vår julmarknad) eller koka det där julgodiset. Man gör ju sakerna för att man vill och för att det är lite charmen med hela julen.
Apropå julgodis. Här hemma brukar vi nästan alltid göra följande julgodis; polkagriskola, snickers (makens favorit), trillingnötter (min favorit) och så crispy roads som är barnens favorit. Det är väl kanske det som är det fina med att göra sitt eget julgodis, att göra det tillsammans? Harry har suttit och hjälpt mig hålla koll på kolan när vi kokade den. Jag rostade nötterna till trillingnötterna och maken doppade dem sedan i chokladen. Förresten, recept på dem hittar ni HÄR. Maken, jag och barnen snodde tillsammans ihop snickers en kväll. Och så i måndags när barnen kom hem från skolan hjälptes vi åt att göra crispy roads.
Recept på Crispy road
Crispy roads är verkligen världens enklaste julgodis att göra och man förstår ju varför de är barnens favoriter. Det är ju i princip godis blandat med ännu mer godis. Har ni inte hunnit göra något julgodis, men vill göra nu lite i sista minuten så är de helt perfekta. Jag tar lite av vad som finns hemma men har oftast detta i våra crispy roads:
- Ett gäng geléhallon
- Några dl minimarshmallow
- ca 3 dl cornflakes för krisp
- 400 gram mjölkcholkad (man kan blanda 200 ljus och 200 mörk – men hey, ljus gillar vi bäst)
- Några dumlekolor
Så här gör du:
Smält chokladen i vattenbad. När all choklad smält, låt den svalna ett litet tag. Häll över den i en bunke och blanda i resten av ingredienserna och blanda runt. Bred ut i en form ca 18×24 cm som är klädd med bakplåtspapper. Låt den svalna i kylen. När den stelnat skär den i bitar med en vass kniv. Vi brukar göra bitarna rätt små, så det blir många! Förvara i en burk med lock i kylen.
Nu är det mest lite städning inför julafton som är kvar på listan här hemma. Ja och några hyacinter som skall bytas ut mot nya, granen skall kläs och de sista julklapparna slås in. Men först så skall jag jobba några dagar i butiken. Jag hoppas att jag får slå in en massa paket och sälja en massa amaryllisar!