Sommaren 2023 blev för mig en sommar kantad med spännande uppdrag, främst i matlagningens tecken. Det är ju ett av mina erbjudanden, att laga maten då privatpersoner skapar fest. Det är en kul process att skapa meny efter kundens önskemål och såklart gärna med möjligaste tanke att följa säsongens gång med närodlat och nyskördat av lokala bönders utbud. Att få ta del av dessa festligheter är verkligen medryckande och givande, det är glatt, pirrigt, det pyntas inför, det arrangeras, det skrattas och det dansas efter maten!
Då vardagen kom åter, nu i mitten augusti så har jag, tillsammans med min parhäst vid detta uppdrag, blomsterkreatör, Johanna Bank haft våra sikten inriktade på Sofiero Slott i Helsingborg, närmare bestämt på den Kungliga fotbollsplanen. För andra året i rad har vi fått i uppdrag att skapa 2 av 5 installationer utifrån temat “Picknick i Kunglig Miljö”. Ett kittlande tema som fick oss att få tankar, skapa tolkningar och idéer, hur det var i slottsparken, 108 år tillbaka i tiden, till Kronprinsessan Margareta och Kronprins Gustav Adolfs tid på Sofiero. Här spenderade de somrarna tillsammans med sina 5 barn. I växthuset/orangeriet erbjuder vi en historisk tillbakablick med fotografier, tidstypiska kläder, detaljer som var och en är i symbol från denna tid- en smakfull tidskapsel med utsikt över Kronborg Slott!
Utställningen pågår fram till den 27/8 så för er som är i Skåne med omnejd kan ett besök varmt rekommenderas till helgen!
Johannas drömmiga tekoppsinstallation är något alldeles speciellt, de flesta slottsmiljöer erbjuder på ett eller annat sätt TeaParties vågar jag tro- stapeln får betraktaren att stanna upp och tänka – hur är detta möjligt, men med hjälp av limpistol och ett väldans tålamod har den nu stått i parken i över en vecka, trots vissa ras, som åtgärdats! I söndags bjöd vi på en rundvandring på vår plats, där just ett AfternoonTea även dukats upp, av oss- vi bjöd på Gustav Adolfs favorit dryck Barley Water, tillsammans med de godaste chokladpralinerna, hembakade scones, bäriga marmelader, macarons och minimuffins på fat.
Augusti är en av de allra mest generösa månaderna i naturen som året ger oss! Tänk alla blommor, frukter, bär och råvaror som vi nu omges av! I en värld av oro är det för oss mer naturligt än någonsin att nyttja det vi har i vår omgivning, precis som här på Sofiero under brinnande krig år 1915 då familjen med Margareta i spetsen var flitiga med odling och skörd för att sedan njuta av under vinterhalvåret.
De rutiga dukarna ger oss en tillfredställande picknick-känsla och har bjudit in besökarna att slå sig ner och dricka medhavd kaffe och kaka mitt vid vår blomstergata medans barnen spelar krocket och utmanar varandra i dragkamp en bit bort- nu, precis som då!
Vad är väl mer inspirerande än stilleben av rotfrukter, vägkantsblommor och äppelkvistar i sällskap av välanvända redskap som skottkärra, trästege målarfärgstänk och grepar från dåtidens trädgård och sockerbetsupptagning?! SäsongsNjut på allra högsta nivå!
En liten resumé från ett häftigt sensommarprojekt tillsammans med Johanna har detta varit, och pågår som sagt, just precis nu, så välkomna om ni får möjlighet, några dagar kvar på Sofiero Slott!
Det är inte utan att man beundrar denna kvinna- Kronprinsessan Margareta- som var makalöst produktiv under sitt 38-åriga liv- modern i sin tanke, en varm och inkluderande 5 barns-mamma & som gett Sverige och hela Norden inspiration och kunskap kring Odling och Trädgård genom sina utgivna böcker- “Vår Trädgård på Sofiero” & “Från Blomstergården”- de visade något helt nytt i sitt slag vid denna tid!