Har ibland svårt att följa med i svängarna då årstiderna skiftar, känner mig allt som oftast ett steg efter. Jag blir lite smått förvirrad då strandväskan med badlakan, solkrämer och strandtillbehören fortfarande står centralt i hallen. Vid entrén till huset står en höstgrön, i pistagetoner, ljuvlig pumpa “Crown Prince” som återstod från Halloween och signalerar om höst, och helt plötsligt leds vi in i tankar av jul överallt omkring oss! Härligt absolut men det gäller att hänga med! Än är jag inte redo att gå in i adventsmood, 1 vecka har jag på mig, stannar gärna kvar i höststämningen lite till för det finns mycket njut kvar att hämta här, tro mig!
Blickar tillbaka i fotoarkivet då jag och kär vän & fotograf Caroline Tengen spenderade 24 mysiga och produktiva timmar ihop i ett höstigt Arild. Vi vandrade om söndagen i eftermiddagssolen vid kanten av Kullaberg, från Arild till Mölle, och tillbaka. Verkligen ett bästa sätt att umgås på, promenad & prat! Vi plockade med oss “OktoberBeauties” från promenaden, sådant som fallit till marken från höstvindarna och lite blandat vilt från trädgård, skog och mark. Tänk så mycket material man kan samla ihop i naturen omkring sig, att skapa små trevligheter av, en sekatör är nog egentligen det enda som behövs och att man öppnar ögat för det “lilla vackra”!
I gärden, skogsgläntor, vid vägkanter och lite varstans växer vildnyponen i stora buskar och lyser upp som röda små klara karameller, i naturen, under hela vintern. De växer på sina långa kvistar och är tjusig dekor vid såväl krans på dörren, att ha vid snöret vid knuten servett eller i en maffig urna! Pass på taggarna bara;)
Vi åt gott tillsammans, drack lite vin och planerade inför måndagens fortsatta blomsterfix! Att värma sig med en soppa är nog det jag helst vill göra nu om hösten, gärna på skånska vintermorötter!
Värmande Morotsoppa med smak av kokos, ingefära & curry
4 pers
1,2 kg morot
1 gul lök
1 ½ msk gul curry
3 msk olja
3 vitlöksklyftor
5 msk ingefära, färsk, riven
5 dl kokosgrädde
5 dl vatten
1 tärning grönsaksbuljong
salt/peppar
GÖR SÅ HÄR
Skala morötterna och skär i mindre bitar. Hacka löken grovt. Hetta upp en gryta, fräs morötter, gul lök och curry i olja, ca 5 minuter. Stek varsamt utan att ta färg- rör runt då och då. Finhacka vitlök, riv ingefära och lägg i grytan. Låt fräsa ytterligare 5 min, rör runt. Häll på kokosgrädde, vatten och lägg i buljongtärningen. Låt puttra i ca 20 minuter (morötterna ska bli mjuka) Mixa med stavmixer till en helt slät soppa. Dekorera med färsk persilja eller annan ört och servera soppan, gärna tillsammans med ett gott nybakat bröd.
Tennvaser är en vacker grund för en bukett. Här har det blandats en mix av rölleka, vildnypon, höstlov, björnbär, vildhallon och kaprifolgirlang som fått snirkla sig vidare både upp och ner.
Att ställa en fakir i botten av en soppterrin eller porslinsurna är läckert som vas där syrenhortenior samlas med murgröna, ormbunke, fläderkvist, renfana, päronblad och vildvin. Trädgårdens äpple och valnötter förstärker höstkänslan än mer och passar fint att använda långt in i advent och som juldekoration, då gärna med apelsiner, clementiner och väldoftande krydderier.
Det är ju något alldeles speciellt med kransar, det tycks många av oss hålla med om. Det mesta är vackert att knyta runt en stomme, antingen enbart en sorts blomma eller blad eller så mixar man hej vilt av vilt och odlat. Den här kransen som fick plats över den öppna spisen fick bestå av hortenisablad, blommor av syrenhortensia, fallna ekblad och lite blandade höstlov. Fint eller hur och enkelt att sno ihop med en grön ståltråd! Man använder sig helt enkelt av vad som finns i miljön där man är, bra tänk!
Kransen är evig och ändrar utseende allteftersom, den kommer bli finfin att ha som bas till advent då jag stoppar grankvistar och lärkkvistar i den för fyllighet i fortsatt vintertid.
Må så gott! Kram Louise
Foto tagna av: Caroline Tengen