Hoppa till innehållet
Sök
  • HEM
  • Inredning
        • AZ Design – allt du behöver för hemmakontoret

          Färgglatt och inspirerande i Köpenhamn

          Weekend lunch & table decoration

          En gnutta påsk

  • Inspiration
        • Recept: Kirsquiche med rödbetor och fetaost

          Tack Bookie för att ni gett mig läsglädjen tillbaka

          Evening sun & shadows

          Weekend lunch & table decoration

  • Resor
        • Överkalix i mitt hjärta

          Guide till Paris hos Local Milk

          Staycation på Hotell Skeppsholmen i Stockholm

          Hej från Lombardiet

  • Blommor
        • Recept: Kirsquiche med rödbetor och fetaost

          Rosenskära ~ en perfekt nybörjarblomma

          Min snittblomsodling är officiellt igång

          Våren är här!

  • Recept
        • Recept: Kirsquiche med rödbetor och fetaost

          Feijoada recept

          Hemmagjord blåbärsglass

          Brynt smörkola med flingsalt

  • Barn
        • Om att få barn med 6 år emellan

          Selmas säng och inspiration till hur du snabbt fixar en mysig hörna till bebisen

          Gravidfotografering

          Påskmuffins att baka med barn

  • Bloggar
  • Om oss
  • HEM
  • Inredning
  • Inspiration
  • Resor
  • Blommor
  • Recept
  • Barn
  • Bloggar
  • Om oss
Meny
  • HEM
  • Inredning
  • Inspiration
  • Resor
  • Blommor
  • Recept
  • Barn
  • Bloggar
  • Om oss
jag med boxen i köket
Lovely Guest

Lovely Guest

Padthaisallad med krämig jordnötssås

  • november 27, 2020
  • 9:06 f m
  • ÄTA, Inspiration, Recept

Hej, Linda här som gästbloggar på Lovely life. Idag vill jag dela med mig lite om vad rawfood är och ett av mina absolut mest populära rawfood recept ever, Pad Thai med krämig jordnötssås. 

Under 8 år drev jag Raw Food House i Malmö. En restaurang där kärleken för de finaste växtbaserade råvarorna var centrum.  Med vår kreativitet och kunskap tillreddes maten så att den skulle smaka fantastiskt samtidigt som den ska vara full av näring när den kom på våra gästers tallrikar. Det var mycket kreativitet och fantasi som låg bakom maten, men även en passion och skaparglädje som fick ge rätterna dess karaktär. Jag ville bidra med ett extra vardagsrum mitt i stan där mina gäster skulle känna sig varmt välkomna att kunna njuta av god, hälsosam och spännande mat, få inspiration och kunskap och få möjlighet att träffa likasinnade. När jag tänker tillbaka på tiden blir jag varm i hjärtat av tanken på alla underbara gäster som kom, alla fina möten och hur vi tillsammans skapade detta gröna rum mitt i stan. 

2015 skrev jag min första bok Rå mat där jag delar många av mina favoritrecept. Längre ner delar jag en av storsäljaren genom tiderna, Pad thai sallad med krämig jordnötssås. 

Vad är Rå mat?

Enkelt uttryckt är Rawfood ren och rå mat i sitt naturliga tillstånd. Mat som vi människor är byggda för att äta och som vi har ätit sedan lång tid tillbaka då vi gick och samlade färska grönsaker, frukt, nötter, bär och frön som växte vilt. Vi åt det rått så som naturen erbjöd det. 

Genom att äta levande spirande mat blir våra kroppar levande och spirande, livsandarna vaknar.

Råvarorna som är kärnan i det råa köket är hämtade från växtriket. Grönsaker, rotfrukter, frukt, groddar, nötter, frön, bär, alger, svamp, örter, kallpressade oljor och superfoods utgör basen i detta kök. Valet av råvaror är viktigt. Ekologiskt, biodynamiskt, närodlat och i säsong är alltid i fokus när vi väljer våra råvaror. 

Det råa köket är fritt från mejeriprodukter, gluten, raffinerade kolhydrater, tillsatser, raffinerat socker och animaliskt protein. Den råa maten tillreds varsamt och hettas upp till max 42 grader. Detta för att bevara enzymer, vitaminer och mineraler och framförallt livskraft i råvarorna så att vi kan bättre tillgodogöra oss dem när vi äter dem. 

Naturen är så fiffig och underbar. Om du tänker dig att du håller en solmogen tomat i din hand, tittar på den, doftar och känner på den. Här är allt paketerat och klart, miljövänligt och hälsosamt. I tomaten finns enzymer som du behöver för att kunna bryta ner näringen och tillgodogöra dig den. Skulle du däremot koka eller steka tomaten försvinner enzymerna till största delen och även mycket av näringsämnen. Då behöver din kropp själv producera enzymerna så att du kan smälta tomaten. Detta är ett stort arbete för kroppen, som den slipper göra i samma utsträckning när du äter din mat i dess naturliga råa tillstånd.

Eftersom vi inte hettar upp maten i rawfood köket bevaras därigenom även vätskan som finns naturligt i frukt och grönsaker det gör att vi inte behöver dricka så mycket vatten utanför måltiderna utan det är redan paketerat och klart på det mest miljövänliga sätt i råvarorna. Rå mat är alltså naturlig mat som innehåller betydligt mer näring jämfört med kokt eller stekt mat. Därmed ger maten stora hälsoeffekter jämfört med processad, raffinerad mat med tillsatser, E-nummer och konserveringsmedel.

 

Recept från min bok Rå Mat 

Pad thai – nudlar i krämig jordnötssås

2 port 

En grundregel jag har när jag lagar mat är att få med alla smaker: sött, salt, starkt, beskt, surt och umami i en och samma måltid. När vi får alla smakerna känner vi oss nöjda och tillfredsställda efter att ha ätit. Denna Pad thai-sallad uppfyller detta. Jag kan stolt konstatera att människor har rest långväga under många år till min restaurang för att avnjuta just denna rätt. Receptet ger ca 1 liter sås och om det mot all förmodan skulle bli något över fungerar den utmärkt som dipp eller lyxig salladsdressing och håller runt en vecka i kylen. 

Pad thai-såsen 

4 medjool-dadlar

2 msk jordnötssmör

5 st soltorkade tomater

2 ½ dl olivolja

½ dl tamarisoja

½ solovitlök

2 cm ingefära

½ dl agavesirap

2 tsk salt

½ röd chili

½ dl färskpressad citronjuice 

1 msk tamarindpasta

Zest från 1 lime

2 ½ dl vatten

¼ tsk cayennepeppar

½ dl vinäger

 

Thaisalladen

½ dl mororsspiraler

1 dl squashspiraler

½ dl strimlad rödkål

1 dl strimlad vitkål

1 dl strimlad kinakål eller spetskål

3 skivade broccolibuketter

3 msk hackad mynta

3 msk hackad koriander

3 msk hackad basilika

1 dl kelpnudlar 

 

Topping

Kokoschips

Mandel

Äpple

 

 

1 Lägg alla ingredienser till såsen i blendern och mixa till en slät sås. 

2 Gör spiraler av squash och morot med din grönsaks skärare. Har du ingen använder du din potatisskalare och gör tunna remsor eller din mandolin. 

3 Strimla övriga grönsaker tunt med kniv eller mandolin.

4 Lägg kelpnudlar i ett durkslag och skölj med vatten. Låt rinna av.

5 Hacka topping ingredienserna 

6 Lägg upp allt i skålar. Vill du servera salladen portionsvis tar du två fyllda nävar grönsaker per person, fyller 1 dl sås över och blandar runt väl. Strö på topping.

Dimman har lättat och solen tittar fram, nu är det dags att gå ut på en morgonpromenad. Jag vill önska dig en fantastisk helg och en trevlig första advent!

kram

Linda

 

4
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har en kommentar

  1. Mia 27 nov 2020 Svara

    Åh denna älskade sallad! Plötsligt kom ett väldigt längt.

Lämna ett svar Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Lovely Guest

Lovely Guest

Här hittar du olika gästbloggare som tillfälligt delar med sig av sin vardag hos oss på Lovely Life.

    Här hittar du olika gästbloggare som tillfälligt delar med sig av sin vardag hos oss på Lovely Life.

    MER FRÅN DEN HÄR BLOGGEN

    • Hemester i Norrland
      March 28, 2021
    • Hej tvåårstrots
      March 25, 2021
    • DIY Garderobsdörrar
      March 20, 2021
    • Feijoada recept
      March 14, 2021
    • Kvinnligt entreprenörskap
      March 8, 2021
    • Mina 5 favoritutflykter i Umeå (och runt omkring)
      March 4, 2021
    • Olá! Här får jag, Rivia, gästblogga.
      March 2, 2021
    • Det kommer en tid efter den här tiden, att fylla på med liv.
      February 14, 2021
    • Hemmet då, nu och efter pandemin
      February 11, 2021
    • Min inre röst och intuition, i bruset av andras.
      February 7, 2021
    • När man släpper taget tar man steget
      February 2, 2021
    • Veckoplanering och lifehacks för ett hållbart mående
      January 27, 2021
    • Trädgården – läkande eller stressande?
      January 21, 2021
    • Maria flyttar in
      January 18, 2021
    • Ätandets konst och godaste luciafrukosten
      December 13, 2020

    Arkiv

    Senaste kommentarer

    • Skillad Florals om Just nu.
    • Resor till Maldiverna om Maldivernatips.
    • Kristin om Rosenskära ~ en perfekt nybörjarblomma
    • Mia Kokke om DIY – BYGG DIN EGEN BLOMPIDESTAL
    • Anna om Att växtfärga med avokado

    Arkiv

    • april 2021
    • mars 2021
    • februari 2021
    • januari 2021
    • december 2020
    • november 2020
    • oktober 2020
    • september 2020
    • augusti 2020
    • juli 2020
    • juni 2020
    • maj 2020
    • april 2020
    • mars 2020
    • februari 2020
    • januari 2020
    • december 2019
    • november 2019
    • oktober 2019
    • september 2019
    • augusti 2019
    • juli 2019
    • juni 2019
    • maj 2019
    • april 2019
    • mars 2019
    • februari 2019
    • januari 2019
    • december 2018
    • november 2018
    • oktober 2018
    • september 2018
    • augusti 2018
    • juli 2018
    • juni 2018
    • maj 2018
    • april 2018
    • mars 2018
    • februari 2018
    • januari 2018
    • december 2017
    • november 2017
    • oktober 2017
    • september 2017
    • augusti 2017
    • juli 2017
    • juni 2017
    • maj 2017
    • april 2017
    • mars 2017
    • februari 2017
    • januari 2017
    • december 2016
    • november 2016
    • oktober 2016
    • september 2016
    • augusti 2016
    • juli 2016
    • juni 2016
    • maj 2016
    • april 2016
    • mars 2016
    • februari 2016
    • januari 2016
    • december 2015
    • november 2015
    • oktober 2015
    • september 2015
    • augusti 2015
    • juli 2015
    • juni 2015
    • maj 2015
    • april 2015
    • mars 2015
    • februari 2015
    • januari 2015
    • december 2014
    • november 2014
    • oktober 2014
    • september 2014
    • augusti 2014
    • juli 2014
    • juni 2014
    • maj 2014
    • april 2014
    • mars 2014
    • februari 2014
    • januari 2014
    • december 2013
    • november 2013
    • oktober 2013
    • september 2013
    • augusti 2013
    • juli 2013
    • juni 2013
    • maj 2013
    • april 2013
    • mars 2013
    • februari 2013
    • januari 2013
    • december 2012
    • november 2012
    • oktober 2012
    • september 2012
    • augusti 2012
    • juli 2012
    • juni 2012
    • maj 2012
    • april 2012
    • mars 2012
    • februari 2012
    • januari 2012
    • december 2011
    • november 2011
    • oktober 2011
    • september 2011
    • augusti 2011
    • juli 2011
    • juni 2011
    • maj 2011
    • april 2011
    • mars 2011
    • februari 2011
    • januari 2011
    • december 2010
    • november 2010
    • oktober 2010
    • september 2010
    • augusti 2010
    • juli 2010
    • juni 2010
    • maj 2010
    • april 2010
    • mars 2010
    • februari 2010
    • januari 2010
    • december 2009
    • november 2009
    • oktober 2009
    • september 2009
    • augusti 2009
    • juli 2009
    • juni 2009
    • maj 2009
    • april 2009
    • mars 2009
    • februari 2009
    • januari 2009
    • december 2008
    • november 2008
    • oktober 2008
    • september 2008
    • augusti 2008
    • juli 2008
    • januari 2001

    Kategorier

    • ÄTA
    • Återvinning
    • Autumn
    • Barn
    • Barn
    • Blommor
    • Blommor och trädgård
    • Böcker
    • Böcker
    • Bröllop
    • Buketter
    • Café & restaurang
    • Den fjärde trimestern
    • DIY
    • DIY
    • DIY
    • Dukning
    • Editorial
    • Familj och vänner
    • Food
    • Föräldraskap
    • Foto
    • HÅLLBARHET
    • Hannes tankar
    • Hem
    • Hemma
    • Hemma hos
    • hemma hos
    • Hemma hos – Reportage
    • Hemma hos mig.
    • Hemma hos oss
    • I Sverige
    • I världen
    • Inredning
    • Inredning
    • Inredning
    • Inredning
    • Inredning – arbetsplats
    • Inredning – badrum
    • Inredning – barnrum
    • Inredning – belysning
    • Inredning – Färgkulörer
    • Inredning – fritidshus
    • Inredning – hall
    • Inredning – kök
    • Inredning – sovrum
    • Inredning – vardagsrum
    • Inredning – allmänt
    • Inredning – barnrum
    • Inredning – kök
    • Inredning – sovrum
    • Inredning – vardagsrum
    • Inredning & Inspiration
    • Inspiration
    • Inspiration
    • Instagram
    • Instagram
    • instagram love
    • Johannas personliga
    • Johannas val
    • Joncha
    • Jönköping
    • Jotun
    • Jul
    • Julklappar
    • julklappstips
    • kalas
    • KALASPRESENT
    • Kärlek
    • KATRINEHOLM
    • kid fashion
    • Kids
    • Kimono
    • Klädåtervinning
    • Kläder
    • Kläder
    • kläder barn
    • kläder vuxen
    • Klimatsmart
    • kök
    • Kolonilott
    • Konst
    • Köpenhamn
    • köpenhamn
    • Kreativa möten
    • Kreativa möten
    • Krönika
    • kuddar
    • lace
    • lampor
    • Lately
    • Le kiosk
    • letar efter hem att fotografera
    • Life
    • Life lately
    • Lilling Cottage bok
    • Lisbon
    • Lissabon
    • Listor
    • LITE SPRIDDA SKURAR OM SÅDANT…
    • litteratur
    • LITTLE CUTE MOKKASIN FACEBOOK
    • LIV OUTFIT
    • Livet
    • Livet
    • Livet Hemma IKEA
    • LL Favoriter
    • London
    • Lookbook
    • LookBook
    • Loppis
    • Loppis
    • loppisfynd
    • Lotta Agaton – inspirationskurs
    • love
    • Lovely Honda life
    • Lovely Life
    • Lovely reportage
    • Måla
    • Mallorca
    • Malmö
    • Malta
    • Månadens bukett
    • månadens lista
    • Mässor
    • Mat
    • Mat & bak
    • MATKOLLEKTIVET
    • MATTIPS
    • mattor
    • Mes Dames
    • Mes Demoiselles
    • Mia vill ha
    • Mias vänner
    • Min fredagsbukett
    • Min Göteborgsguide
    • min inspiration
    • min vecka
    • mina hönor
    • Mina jobb
    • minnen
    • mitt första inlägg
    • mitt hem
    • Mix
    • Mode
    • Modejobb
    • Moderskap
    • modetips
    • MOKKASIN
    • MOKKASIN FÖR ZARA
    • Mood board
    • Moodboard
    • Mr Perswall
    • museum
    • music
    • Music of the week
    • music tips
    • music video
    • Musik
    • my family
    • My first photos
    • my style
    • NÄTTIDNINGAR
    • Natur
    • New Year
    • New Year's Resolution
    • New York
    • NEW YORK
    • Njuta livet
    • Nordsjö Färg
    • NORRDAL
    • Nostalgi.
    • Nyheter
    • NYTT PÅ MOKKASIN
    • observations
    • Odd Lovin'
    • Odd Lovin'
    • ODLA
    • OFRIVILLIG BARNLÖSHET
    • Okategoriserade
    • öliv
    • Om barn
    • Om Mia
    • om mig
    • OM SÅ FINT JAG VILL
    • on the road
    • onsdagsboken
    • Önskelista
    • orangeri
    • Österlen
    • Österlen tips
    • Our book "Feelings of Imperfection"
    • our renovation
    • OUR WEEKEND DIARY
    • outfit
    • Outfits
    • Övrigt
    • Paris
    • Paris
    • Paris tips
    • Påsk
    • PERRONGEN
    • Personal
    • Personer
    • Personligt
    • photobooth
    • photographer
    • Photography
    • Photos
    • photoshoot
    • pinterest
    • Plants
    • platser som stannar kvar
    • playlist
    • Playlists
    • Poesi
    • poraroid
    • Porslin
    • Portfolie
    • Portrait
    • portraits
    • PORTRÄTT
    • Portugal
    • Prague
    • pregnancy
    • PRESENT FÖR DE MINSTA
    • PRESENT FÖR DE STÖRRE BARNEN
    • presenter
    • press
    • Pressklipp
    • pressvecka
    • Product Love
    • projekt
    • PUBLICERAT
    • Pyssel
    • questions & answers
    • Quotes
    • RÄDDANDET AV DJULÖ SKOLA
    • Recept
    • RECEPT
    • Recipe
    • recipes
    • reklamjobb
    • Renovera
    • Renovering
    • Renovering
    • Reportage
    • resa
    • Reseguider
    • Resor
    • Restaurang & Café
    • Restaurangtips
    • roadtrip
    • Rom
    • Rum
    • samarbete/sponsrat inlägg
    • samarbeten
    • Sandberg
    • Sandberg wallpaper
    • Second Hand
    • selfportrait
    • Shop
    • Shoppa Klimatsmart
    • Shoppingtips
    • sister
    • skogen
    • Sköna Hem
    • Skönhet
    • skor
    • SMÅ PRESENTER
    • Smycken
    • Sommar
    • sommarhem
    • sommarhus
    • Sonny Lou May
    • SÖRMLAND
    • sovrum
    • Spotify list
    • Spring
    • Stil
    • still life
    • stilleben
    • Stockholm Furniture & Light Fair
    • Stockholm.
    • stolar
    • STORA HAVET
    • Studio
    • Studio 47
    • Studio Kvarteret
    • Styling
    • Styling
    • Styling – Tuva Minna Linn
    • styling by me
    • Stylingtips
    • stylist Anna Björkman
    • stylist Emma Wallmén
    • Stylist Filippa Malmberg
    • Stylist Sara Forsberg
    • summer
    • Summer
    • sunshine
    • Sweets
    • SYLVIE agency
    • TABLE STORIES
    • Tankar
    • Tant Johannas Göteborgsguide
    • Tapet
    • tapeter
    • tävling
    • Tbilisi
    • Text – Tuva Minna Linn
    • Texter
    • THAILAND
    • The croft
    • the sea
    • The seasons
    • THE SKETCHBOOK PROJEKT
    • thoughts
    • Ticking stripes
    • tid
    • tidlöst
    • TIDNINGAR
    • Tidningen Lantliv
    • till salu
    • Tips
    • Tisdagstips
    • Torpet
    • Trädgård
    • Trädgård
    • trädgård
    • Trädgård & blommor
    • travel
    • True Blue
    • Uncategorized
    • Under the almond tree
    • Uppdukat
    • Urban Outfitters
    • uteliv
    • Utflykter
    • Utflykter & resor
    • Utflykter på ön
    • Utställning
    • Vackra platser.
    • Vad jag har på mig.
    • Vänner
    • Vänskap
    • vår
    • Varberg
    • Vardag
    • vardagsliv
    • VARDAGSLYX
    • vårt hem
    • vårt ställe vid havet
    • VARUMÄRKEN I AFFÄREN
    • växthus
    • växthuset
    • veckans drömhem
    • Veckans hållbara
    • Veckans krukväxt
    • Viktiga saker.
    • vill ha
    • Vintage
    • vintage clothes
    • vintage furnitures
    • Vintagefabriken
    • Vintageparty
    • vinter
    • Visningar
    • Vogue
    • Volang på Instagram
    • Volang tipsar
    • Volang-Lindas personliga
    • wedding
    • Weekend
    • Weekly mix
    • western
    • william morris
    • Winter
    • wishlist
    • Work
    • working space
    • Zizustadt
    • Zlatan