Hej, Linda här som gästbloggar på Lovely Life. Idag tänker jag dela ett recept från min receptsamling Rå Mat, en ljuvlig rå choklad som du enkelt kan göra själv hemma. Tänk vilken fin julklapp att få!
Rå kakao
Kakao kommer från bönor som växer på kakaoträd i tropiska områden framförallt i Central- och Sydamerika. Hos aztekerna användes den värdefulla bönan som handelsmynt. I rå kakao finns alla nyttiga näringsämnen kvar, till skillnad från den upphettade och rostade kakaon. Kakao är rikt på antioxidanter, magnesium, essentiella fettsyror och mineraler som kalcium, zink, kalium och järn.
Kakao innehåller dessutom aminosyran tryptofan som hjälper oss att öka nivåerna av serotonin i blodet – som är ett hormon som ger oss känslor av lycka och som minskar stress, depression och ångest. Jag unnar mig att äta kakao i någon form varje dag, i smoothies, som topping på min frukost eller i desserter. Det ger mig en lyxig och upplyftande känsla. Eftersom kakao är starkt uppiggande är det bäst att inte äta det precis innan sänggående.
Recept
Chokladrutor med tranbär, lime och cashewnötter
Ger ca 20 bitar
Choklad gör mig glad! Detta grundrecept för choklad smaksatt med lime och tranbär är delikat. Prova gärna att smaksätta efter egna preferenser. Jag tycker att apelsin och chili eller mynta och kakaokross är andra goda smakkompisar till chokladen.
Chokladsmet
1 ¾ dl kokosolja (doft och smakfri)
2 msk smält kakaosmör
1 1/2 dl agavesirap
½ krm vanilj
2 dl kakaopulver
½ tsk salt
Smasättning med lime och tranbär
2 dl hackade cashewnötter
1 dl tranbär
Zest från 2 lime (spara lite till dekorationen)
1 tsk riven ingefära
4 droppar eterisk limeolja (kan uteslutas)
1 Smält kokosolja och kakaosmör var för sig i vattenbad eller på låg värme på spisen.
2 Blanda ihop alla ingredienserna väl och blanda för hand tills chokladen har löst sig och smeten ser glansig ut. Ballongvisp rekommenderas. Tillsätt limedropparna.
3 Ta en liten form och klä dem i bakplåtspapper. Hacka tranbär och cashewnötter och riv ingefäran, lägg detta i formen. Lägg även i limezest. Häll sedan chokladen ovanpå och ställ in i kylen och låt stelna ca 3 timmar.
4 Ta fram chokladen i rumstemperatur ca 10 minuter innan du skär i små rutor.
Jag brukar alltid spara lådor och boxar och burkar av alla slag och sedan återanvända dem när jag lagar mat och när jag vill ge bort presenter. Boxen som ni ser ovan är en gammal parfymbox som jag gjort om till en lyxig pralinbox.
Det lyxiga med att göra egen choklad är ju att få slicka skålen, eller hur?
Gillar du inlägget så vet du var lilla hjärtat sitter!
Ha en fin start på denna veckan!
kram Linda