Hej, Linda här som gästbloggar här på Lovely life. Jag är just hemkommen efter ett Stockholmsbesök där jag och syrran gästade Nyhetsmorgon. Idag vill jag även bjuda dig på en seg och väldigt god kola som kan passa bra till helgens adventsmys.
Systrarna Persson i Nyhetsmorgon
I Torsdags var jag och syrran på Nyhetsmorgon och bjöd Steffo och Sofia på en läcker adventsfrukost. Vi serverade en hirsgröt med saffran toppad med glögginkokta päron och havregranola. Till det en stärkande chagalatte som vi kokat av sprängticka, kryddor och havremjölk. Vi tipsade också om en julig chagaskrubb med pepparkaksdoft som är busenkelt att svänga ihop och kanske ge bort som en julklapp till någon du tycker om. Det var superkul att vara med i rutan och tack till alla er som hejat på och grattat oss.
Vill du se klippet kan du titta in här och recepten på dessa godsaker har vi såklart hämtat ur vår bok Systrarna Perssons skafferi.
Recept
Vegankola med apelsin och saffran
Vem vill fira jul utan en söt, seg och härlig kola? Denna goda kolan konkurrerar lätt ut de klassiska julknäcken så passa på att gör dubbel sats så det räcker till hela “tjocka släkten”. Detta recept har jag hämtat inspiration från Renée Voltare.
INGREDIENSER
1/2 dl Kokosolja utan doft
3 dl Kokossocker
1 dl Agavesirap eller kokospalmnektar
2 dl Kokosgrädde
1/2 tsk Vaniljpulver
1/2 g saffran
1 nypa Salt
zest från 1 apelsin
1/2 msk flingsalt
GÖR SÅ HÄR
Smält kokosoljan i en tjockbottnad kastrull på medelhög temperatur och tillsätt kokossocker och agave. Låt puttra några minuter tills kokossockret smält, rör under tiden.
Tillsätt kokosgrädden och låt puttra i ca 20 min, rör hela tiden. Tillsätt salt, vanilj, saffran och apelsinzest, fortsätt puttra tills kolasmeten når en temperatur av ca 120 grader eller tills kolan släpper från kastrullens botten.
Har du ingen termometer så testa att göra kultricket ett par gånger, häll ner lite kola i ett glas med kallt vatten. Kan du rulla kolan till en kula så är den färdig (för lite mjuk kola) om kulan känns seg så blir den hård när den stelnar. Ju längre du kokar kolan desto hårdare blir den.
Lägg ett bakplåtspapper eller en nonstick bakplåtsmatta i en form och häll ut kolan på det. Låt stå ute i ett dygn i rumstemp så kolan stelnar, ställ inte in den i kylen för tidigt då blir den kletig och svår att rulla i papper. Skär eller bryt kolan i bitar.
TIPS.
Röra hela tiden, så du inte bränner kolan och tänk på att aldrig provsmaka kolan direkt ur kastrullen – man bränner sig! Koktiden kan variera beroende på storlek på kastrull, eller om du dubblerar receptet.
Jag brukar dela min kola i långa stänger och rulla in dem i vaxat brunt papper, både snyggt och praktiskt.
Njut av den sega kolan och ha en fin Lördag!
Vill du ha mer inspiration och recept så följ mig på insta eller signa upp dig på min hemsida.
Kram
Linda