Recept – Kalljästa kanelbullar
Nu ni kära Lovely-läsare ska ni få receptet på världens godaste, mest saftiga kanelbullar – nämligen kalljästa bullar. Kanel är ju kanske höstens mest nödvändiga krydda och vad passar väl bättre en grå dag än att baka lite bullar. Degen förbereder man dagen innan och jäser i kylen över natten, vilket är perfekt om man har ont om tid och vill dela upp bakningen lite. Flingsalt och extrasaltat smör förhöjer alla smaker till max!
Du behöver:
50 g jäst för söta degar
3 dl rumsvarm mjölk
200 g rumsvarmt smör extrasaltat
9-10 dl siktat vetemjöl (tillsätt mer om degen är rinnig)
1/2 dl strösocker
En nypa flingsalt
1 tsk malen kardemumma
Till fyllningen:
150 g smör extrasaltat
1 dl strösocker
2 msk kanel
En nypa flingsalt
Topping:
1 uppvispat ägg
Pärlsocker
Degen gör du dagen innan. Smula jästen i en degbunke. Tillsätt mjölken och rör ut jästen. Tillsätt socker, flingsalt och smöret, skuret i bitar. Rör i mjölet (helst siktat) och arbeta degen smidig ca 10 min. Degen ska vara ganska lös men inte rinnig så tillför mer mjöl så att den släpper från kanterna. Täck med bakduk och ställ i kylen över natten. Tänk på att ha en stor bunke och göra bra med plats då den växer rätt rejält.
Blanda även alla ingredienser till fyllningen med en elvisp eller mixer och låt vila i kylen under natten. Tänk på att ta ut denna direkt på morgonen så den hinner bli rumsvarm och lätt att bre på degen dagen efter.
Dags att baka ut
Dagen efter tar du ut degen på ett mjölat bakbord, knåda endast lite lätt. Dela upp degen i 2-3 delar, kavla ut dessa i rektanglar. Bred på fyllning på hela plattan och vik ihop på längden. Vill ni ha extra saftiga bullar ska ni absolut snurra dem som på bilden då fyllningen då får mer spridning. Då skär man den vikta degen med fyllning i i ca 1-1,5 cm breda remsor, sedan skär man dessa på mitten nästan ända upp. Snurra dem sedan som på bilden ovan och nyp ihop under. Inte så viktigt med utseendet men att de håller ihop.
Låt sedan bullarna vila på plåt med bakduk i någon timme, pensla med ägg, strö på pärlsocker och grädda i mitten av ugnen på 225 grader i 8-10 minuter. Doften som sprider sig är magi! Låt svalna på galler och ät med ett glas mjölk till – ni kommer inte ha ätit godare bullar innan. Lycka till!
Av: Ingrid Wenell
Detta inlägg har 17 kommentarer
Längtar verkligen efter kanelbullar och dessa ser fantastiska ut. <3 Mjölet, hur mycket? Finns inte angivet mjöl i receptdelen alls. Kram och tack för en fin blogg hälsar Eva
Ber om ursäkt! Har totalt missat att skriva ut det. Bra att du frågade! Det ska vara ca 9-10 dl siktat mjöl. Degen ska vara rätt lös men inte rinnig – är den det så tillsätt lite mer mjöl lite i taget! Kram
Dessa bullar låter underbara! Hade velat testa dom Såå mycket men det står inget om hur mycket mjöl man ska ha.. Är det bara att höfta? Tack för en mysig blogg//Anni
Ber om ursäkt! Har totalt missat att skriva ut det. Bra att du frågade! Det ska vara ca 9-10 dl siktat mjöl. Degen ska vara rätt lös men inte rinnig – är den det så tillsätt lite mer mjöl lite i taget! Kram
Vad har jag gjort för fel? Degen har knappt jäst i natt och är stenhård 😂
Men, hur många blir det? Eller har jag missat att hitta det i texten?
Likadant här😂🙈..stenhårt och inte jäst alls🥺..men igår kväll var den superfin🤔
degen var “stenhård” i morse efter en natt i kylen. lät den stå framme ett par timmar innan jag bakade ut 30 bullar. ska jäsa ytterligare ett par timmar nu. sedan hoppas jag på ett superresultat 🙂
Mina deg står i kylen nu och jag väntar med förhoppning , första gången jag bakar bullar
Precis som för andra har degen knappt jäst och är stenhård efter en natt i kylen ): går det att rädda?
Blev lite förvånad i morse när jag tog ut degen från kylen.. hård och knappt jäst något. tar fram den nu i några timmar så testar jag baka ut den ändå. håll tummarna för mig 🙂
Hej,
Önskar jag hade läst kommentarerna innan jag började baka. Min deg har knappt jäst inatt heller. Har gjort precis i enlighet med receptet.
Hej! Går det att baka dessa bullar så de blir saftiga utan gluten, laktos och mjölkprotein? Det finns mjölkproteinfritt margarin, havredryck och glutenfri brödmix utan mjölkprotein. Detta recept gav hyfsade bullar (tredje gånge med olika recept) men stunsen saknades. Är det mer salt och mer kanel som är nyckeln, tror du? Har läst att glutenfri surdeg gör bullarna mer saftiga. Jag SKA fixa att baka sådana bullar som en vän med allergier kan äta. Med vänlig hälsning, Catarina i Solna
Ledsen att behöva skriva detta, men degen jäste inte något under natten, utan den var en hård klump. Lät degen stå framme i rumstemperatur 3 timmar med måttlig jäsning. Bakade ut degen och lät bullarna jäsa i ytterligare, men med väldigt dåligt resultat. Bakade dem längre än vad rekommenderat för att få dem att resa sig. Vet inte vad som gått fel, för mycket smör???
Min deg jäste fint. Kanske föregående inte siktat mjölet eller använt fel mjöl? Använde Manitoba Cream – kanske kan det hjälpa någon !
Samma här… önskar jag läste kommentarerna innan. En hård klump i kylen som inte jäst knapp någonting. Sån besvikelse.
Det hände samma sak med mig , degen var bare en klump och hade inte gäst inne i kylskåpet, jag tog bunken å la den på badrummet med varm kablar på , efter 45 min så gäste degen å jag kunde forsätta och bullarna blev riktigt goda.