Som om jag inte befarade att det skulle bli den hetsigaste hösten på länge. Men ändå. Med facit i hand vill jag mest ligga nedbäddad och läsa och lyssna på höstvindar. Fast det är det sista jag gör. Och tyvärr blir bloggen lite på efterkälken. Minst sagt. Kommer ni ihåg vårt lilla Matkollektiv? Såklart har vi hållt fast, varje fredag på rullande schema. Så härligt som det är kan man ju liksom inte göra annat.
Det här är en fredag från några veckor sedan. Precis samma dag som vi fick de första smyckena i vår nya smyckeskollektion It´s a bow. Jag är helt förälskad i den här rosetten. Den är ljuvlig i både silver och roséguld och i alla dess former. Armband, ring, örhängen och halsband. Har funderat på varför den är det. Superljuvlig alltså. Jag tror det är något med blandningen av känsla. En rosett är ju alltid lite önskvärd sådär. Och på en tunn kedja blir den både enkel och samtidigt så vacker. Under helgen ska jag försöka fota alla smyckena och sedan släpper vi dem. Det går att fylla i sin mailadress vid Bevaka så blir du varse när det händer.
Det är knappt att jag minns vad vi bjussade på den där fredagen men tydligen kronärtsskockor som plock och en massa rörör.
Och fikon och ost såklart.
Sedan höll vi mest på och gjorde pizza och åt och åt hela kvällen liksom. Lite som det blev klart. Det är absolut min bästa typ av kväll. Inte sittning liksom. Utan lite hipp som happ, prata och äta i evighet. Kanske inbillar jag mig det för det passar oss perfekt, som aldrig har hunnit förberett eller har något klart samtidigt eller efter rätt tid. Fast jag gillar det också.
Sarah och Linn.
Och ungar och hund. Linn´s kimono är från Kyss Johanna.
Min man har blivit grym på pizza.
Estrid var besatt av kronärtskocka. Vi körde en repris igår på det, eftersom vi hade flera över från ett jobb. Det var soprent på en kvart.
Bästa typen av pizza-ätande om man bortser från grillad i trädgården är nog att man bestämmer sig för att hålla till nära den som gör pizza. I röran och matoset och precis där som det är allra trevligast att vara. All heder åt matrum men matkaos är ganska så befriande. Langa bara fram högar med tallrikar, se till att ha plock och vin, och sedan äter man när man känner. Och sitter var man vill.
Jag är så glad åt vår lilla minimala glasveranda. Allra mest för att den ligger i köket, trots att det inte alltid varit så.
Och vi åt och åt. Och vissa började om. Och började om igen.
RECEPT
Älskar ju småätandet som sagt. Då kokade kronärtskockor att doppa i röror eller bara som de är. Hemmagjorda crostini, ost och frukt. Oliver att marinera innan i god olivolja och citron. Och några enkla röror.
Kronärtskockspesto från Middagsparty
1 burk kronärtskockshjärtan
100 g pistagenötter
50 g ruccola
1 kruka basilika
2 vitlöksklyftor
1-2 msk pressad citron
1/2 dl rapslja
salt och svartpeppar
Häll av spadet från kronärtskockorna. Mixa allt i en mixer och smaka av med salt och peppar.
Bönröra ur Mingelmat
2 schalottenlökar, finhackade
2 vitlöksklyftor, pressade
2 msk smör
1 tsk strösocker
2 tsk rosmarin
2 burkar vita bönor, avrunna
1/2 citron, rivet skal
2 msk citronsaft
2 msk olivolja
Fräs schalottenlök, vitlök i smör på svag värme. Höj värmen och strö över socker och rosmarin. Fräs igen. Låt svalna. Mixa ihop allt. Smaka av med salt och peppar.
Ricottaröra ur Mingelmat
150 g ricotta
50 g parmesan eller pecorino
salt och peppar
Rör ihop och smaka av
OM PIZZA
När det gäller pizza tänker vi att man tar vad man gillar och det behöver inte vara så mastigt på var pizza. Vi gillar bäst supertunna bottnar med urgod topping. Det allra viktigaste är bra råvaror, i allt från mjöl till topping. Vi gör alltid pizzan på en ugnsten, vi tog täljstenar som var reserv till kaminen. Funkar hur bra som helst och perfekt mått. Se till att värm stenen ordentligt i ugnen innan du ska grädda. Det är bra med en pizzaspatel, då man gräddar direkt på stenen, på bakplåtspapper. Kristo gjorde en själv av masonit.
PIZZADEG från Lisa Lemke – Lisa på landet
Den här degen blir superbra! Var noga med måtten och att den arbetas länge. Då kan man göra den megatunn sedan.
4 pizzor
Fördeg:
25 g jäst
0,75 dl (75 g) vatten
1,25 dl (75 g) vetemjöl med hög proteinhalt, gärna stenmalet
Deg:
5,5 dl (325 g) vetemjöl
1,75 dl (175 g) vatten
0,5 msk (10 g) havssalt
Fördeg: Lös jäst i vatten och vispa med mjölet till en slät smet. Täck med plastfolie och jäs ca 1 timme i rumstemperatur.
Deg: Häll mjöl och vatten i assistent, nästan ett måste då degen ska jobba så pass länge. Tillsätt fördegen och arbeta ihop på lägsta hastighet i 13 minuter. Tillsätt saltet, öka hastigheten och kör i ytterligare 7 minuter till en seg och elastisk deg. Tänker att det inte är så noga med minuterna. Man kan alltid göra degprovet, att man drar degen mellan två fingrar och ser om den är trådig. Då är den klar.
Lägg degen på mjölat bord och dela i fyra biter. Rulla bitarna till bullar. Lägg en bakduk över och låt jäsa till dubbel storlek, cirka 2 timmar.
TOMATSÅS
Det är jag som brukar göra tomatsås mest och jag har aldrig kokat och haft mig. Utan gör ungefär såhär. Slänger ner allt i en bunke och mixar slätt.
1 burk hela ekologiska tomater
3 msk tomatpuré
3-4 rivna vitlöksklyftor
lite hackad färsk basilika
1,5 – 2 dl finriven parmesan (detta tips kommer från Lisa Lemke och är perfekt)
lite honung eller råsocker beroende på hur bra och söta tomaterna är
1,5 msk torkad oregano eller sådan där blandad Pizzakrydda om jag har
salt och peppar
OST
Mozzarella, Cheddar och Prästost i lika delar. Grovt riven.
TOPPING
att förbereda innan
Frästa räkor i chili och vitlök
Smörstekta kantareller och annan svamp i lök och persilja
Rostade,saltade hackade mandlar
Rostade pinjenötter
Mjukstekt gul och röd lök
Fräst paprika och chili
Och sedan är det ju bara att fylla på med sådant man gillar Prosciutto, Salami, Pepparrot, Citronskal, Ruccola