Först vill jag bara säga tack, i denna hektiska tid. Tusen tack för alla fina hälsningar både här på bloggen, instagram och mail. Jag har nog snällaste läsarna på jorden och det gör mig alldeles varm. Som socker för själen när man är uppskruvad till rätt ohälsosamma nivåer. Puh liksom, men det är skoj också. Verkligen superkul alltihop, bara lite svårt att få ihop det hela. Men idag när solen går upp far vi iväg till ett kalkbrott och betar av ännu en fotografering. Det kommer att bli fint!
Matkollektivet tickar på om vi än motvilligt fått tagit lite paus för det ena och andra. För ett tag sedan var vi hos Linn, Jonas, Isa och Leo. Nu är det ju så att jag har inte bara världens bästa medarbetare, jag har den mest inspirerande människan vid min sida också. Förstår ni lyxen? Jo, det är jag säker på att ni gör. Hon har dessutom ett hem som är som ett dockskåp. I varenda litet hörn hittar man sådant som är vackert. En dag ska ni få se allt det fina, de ska bara tapetsera klart först.
Linn´s mamma Solveig är väldigt konstnärlig av sig. Jag har lyckan att äga en hel hög av hennes keramik och sedan är jag kär i dessa målningar.
Det finns ingen som är så bra på tavelväggar som Linn. Den största är bakom bordet där man pratar som bäst.
Godaste förrätten, Piementos de Padrón.
Det är såhär det är att ha ett litet matkollektiv. Bara mysigt! Mer matkollektiv åt folket, man landar veckor på perfekt sätt och lever länge på dem.
Viggo.
RECEPT
Som förrätt
Bruchettas och Friterade Piementos de Padrón med flingsalt.
Fisksoppa från Bonjour Vintage
fast till 14 personer
3 gul lök, finhackad
9 morötter, skurna i slantar
2 fänkål, skuren i tunna klyftor
5 pressade vitlöksklyftor
hackad röd chili
4,5 dl vitt vin
1 liter grädde
1 liter vatten
2 kuvert saffran
fisk som du gillar
handskalade räkor
dill
Aioli – gör en egen eller fuska genom att ta majonäs + pressade vitlösklyftor
Fräs grönsaker, vitlök och chili i olivolja i en stor kastrull tills allt mjuknat lite. Häll över vin, grädde och vatten plus saffran. Salta och peppra. Låt småkoka tills fänkål och morötter är mjuka. Lägg i fisk och låt sjuda ca 5 minuter. Lägg över färsk dill och servera räkor och aioli vid sidan om.
Äppelkaka
250 g kallt smör
1 1/2 dl råsocker
1 1/2 dl kokosflingor
2 dl vetemjöl
2- 2 1/2 dl havregryn
6 äpplen
lagom mängd strösocker och malen kanel och drygt 1 krm äkta vaniljpulver
mandelspån eller hackade hasselnötter
vaniljsås
Tärna smöret och nyp ihop det med råsocker, mjöl och kokos tills det blir en smulig deg. Blanda i havregrynen allra sist, försiktigt så att de inte går sönder. Gör fyllningen. Skär äpplena och blanda med strösocker, kanel och vaniljpulver. Lägg frukten i botten på en smord form, strö över smuldegen och mandelspånen och hyvla på lite smör. Servera med vaniljsås.