image00011

Trädgårdstankar och tips på att ta tillvara på vattnet

Att ha en egen trädgård är det bästa som finns! Har längtat i så många år och jag är så glad att vi hittat den ultimata trädgården för just vår familj. Det var i januari som vi flyttade till hus, från att ha bott i hyreslägenhet i över 10 år. Det var spännande att flytta in mitt i vintern, för på så sätt fick vi uppleva trädgården växa fram allt eftersom. Tulpaner och påskliljor började dyka upp i rabatten på framsidan under våren, och nu överraskas vi till exempel av smultron på olika platser i trädgården. Det sägs att man inte ska göra så mycket i trädgården första året, just för att avvakta och se vad som finns innan man river upp rabatter etc. Men det är lättare sagt än gjort tycker jag, det finns ju så mycket man kan göra! Jag tror ändå att jag lyckats få bort ogräs och bara ogräs hittills iaf. Och inte förstört någon fin perenn.

Att jag tycker att den här trädgården är perfekt för just vår familj är för att det redan fanns väldigt mycket fint i trädgården, men ändå många möjligheter att förnya och utveckla. Det som fanns tidigare:

 • Ett äppelträd
 • Ett körsbärsträd
 • 3 rosenbuskar
 • 1 vit syrenbuske
 • Flera gigantiska lila syrenbuskar
 • 2 vinbärsbuskar
 • 1 hallonbuske

Utöver det som fanns har vi nu planterat:

 • 1 krusbärsbuske
 • 1 fläderblomsträd/buske
 • 1 björnbärsbuske
 • 2 rododendronbuskar

Och ytterligare utöver det har vi planterat lite grönsaker och örter samt provat på olika blomsterknölar.

På altanen kör vi pallkragar och några krukor. I krukorna sådde jag basilika och gräslök och i pallkragarna främst jordgubbar men också 1/4 med rädisor. Jordgubbarna sådde jag från kruka och rädisor från frön.

Sixten tycker det är kul att få hjälpa till med ogräsplock, odla frön och vattna och så klart det som är det bästa – att skörda. Och apropå vattning. Det har varit lågt grundvatten här i Umeå och säkert på många andra delar av landet också. Så rekommendationen har varit att inte vattna sin trädgård. Såklart måste man vattna grönsaker och annat nyplanterat i trädgården ändå, men det finns ju sätt att göra det på utan att man slösar på vattnet i kranen.

Så här jobbar vi gällande vattensparande i vår familj

SPARA REGNVATTNET
Så fort det det regnar så går jag och Sixten ut för att “fånga vatten”. Vi har ett stort kärl som rymmer nånstans mellan 60-80 liter vatten som vi fyller med regnvatten när det regnar. Vi har två extra bra stuprör runt huset, där vi kan placera hinkar undertill som snabbt fylls med vatten. Det behöver inte regna länge för att vi ska få hela kärlet fyllt. Utöver det fyller vi de tre vattenkannorna vi har och sen låter vi hinkarna stå kvar under stupröret för att fylla dem med i slutet. Vid tillfälle ska vi skaffa ytterligare kärl så att vi kan spara ännu mer regnvatten. Det går snabbt åt nämligen, då våra buskar bör få en riktig rotblöta (ca 30 liter vatten) en gång i veckan för att få stabila rötter så de håller i många år.

SPARA DUSCHVATTNET
I just vår dusch tar det nån minut innan vattnet går från iskallt till rimlig värme för att duscha i. Istället för att bara låta vattnet rinna ner i avloppet i väntan på att varmvattnet ska komma, så samlar vi upp det vattnet i en hink. Det blir nästan 10 liter vatten per dusch som vi tar tillvara på då.

Man kan ju givetvis också alltid ha en hink i duschen som samlar upp allt vattnet medan man duschar, men då ska man se till att helst inte få med någon tvål eller schampo.

VATTEN FRÅN KÖKSKRANEN
Även i köket blir det mycket vatten som slösas i vardagen. Dels när man väntar på att vattnet ska bli kallt för att dricka. Och tvärt om – när man väntar på att vattnet ska bli varmt för att diska en stekpanna exempelvis. Allt sådant vatten försöker vi också att ta tillvara på.

Tack vare att vi varit duktiga på fånga regnvattnet och samlat i kranar, så har vi än så länge inte behövt använda vattenslang och vatten från kran för trädgården hittills i sommar. Och det känns så himla bra!

Utöver tipsen ovan finns det ju andra sätt att spara på vatten på sommaren. Till exempel att återanvända vattnet som barnen badat i i en uppblåsbar pool ifall man råkar ha en sådan.

Här ser ni rädisorna ca 1,5 vecka efter att jag sådde dem. De går otrolig snabbt att odla just rädisor. Snart ska vi skörda första gruppen och sen lägger vi ner nya frön så att vi kan äta rädisor hela sommaren.

Sixten älskar också att plocka blommor och här har han plockat sina favoriter i en hel hink – hundkex. 😀

Tur att vi har en hel skog full av hundkex i slutet av vår trädgård.

Har du några roliga trädgårdsprojekt som du håller på med just nu? Eller kanske fler tips på hur man kan spara vatten? Berätta gärna i en kommentar!

2
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.