Jajamen, julbaket är igång! Först ut blev saffransbullar med saffranskräm. Jag brukar alltid tycka att vanliga lussebullar smakar för lite saffran. Så att göra såna här bullar med saffran i både deg och kräm var perfekt för mig. Det enkla receptet hittar du längre ner.
Recept på saffransbullar
Jag använde mig helt enkelt av ett standardrecept för kanelbullar, men istället för kardemumma i degen så hade jag saffran. Och istället för kanel i fyllningen så hade jag även där saffran.
Bullarna
5 dl mjölk
150 g smör (rumstempererat)
1 paket jäst för söta degar
1 dl strösocker
1/2 tsk salt
0,5 gram saffran (1 påse)
ca 1,4 liter mjöl
Saffranskrämen
200 g smör (rumstempererat)
1 dl strösocker
0,5 gram saffran (1 påse)
Gör så här
- Värm mjölken till 37 grader.
- Smula ner jästen i en större skål och häll över mjölken. Rör om.
- Tillsätt smöret i mindre bitar tillsammans med salt, socker och saffran. Blanda.
- I med majoriteten av mjölet, men spara lite till utbakningen.
- Arbeta ihop degen ca 10 minuter och tillsätt lite mer mjöl om den känns för kladdig.
- Låt degen jäsa i 30-40 minuter och blanda under tiden ihop saffranskrämen.
- Arbeta ner degen lätt efter att den jäst och dela sedan upp den i två delar, så det blir enkelt att kavla ut.
- Kavla ut degen och lägg på fyllning. Rulla ihop och skär rullen i lagom stora bullar.
- Lägg på plåt och låt jäsa igen i 40 minuter.
- Pensla sedan bullarna med ägg och lägg på önskad topping.
- Grädda bullarna på 225-250grader mitt i ugnen i mellan 5-10 minuter.
Förr använde jag alltid bullformar när jag bakade, men nu för tiden skippar jag det och viker in kanterna under istället så att de inte vecklas ut när de jäser eller i ugnen.
Klart! Det blev totalt 27 bullar då jag gjorde dem ganska stora. De allra största fick gå i 10 minuter på 225 grader i min ugn.
Jag gjorde två plåtar med pärlsocker och en med hackad mandel på. De med mandel blev godast tycker jag. Kändes mer juligt också. Så nästa gång kanske jag enbart gör med hackad mandel.
God jul i förskott!