Nu börjar tiden för ogräsmat! Små späda blad fyllda av vitaminer och nyttigheter, helt gratis dessutom! På köpet får du en naturupplevelse och påfyllnad av dina b-vitamindepåer.
Häromdagen tappade jag sav från en björk vid stugan, har du smakat björksav någon gång? Det smakar som blommigt vatten. Friskt och gott, som att dricka vår.
Detta inlägg kommer handla om kirskål. Kirskålen är hatad av många eftersom att det är ett besvärligt ogräs som är svårt att bli av med. Men varför skulle man vilja det? (Ok, jag fattar varför man vill det). Men då kan en istället tänka: If you can´t beat them -eat them!
Kirskålen smakar nämligen gott i exempelvis sallader, omeletter och soppor. Eller så stuvar man kålen lätt och äter som tillbehör till grillad fisk. Nedan kommer ett recept där jag har använt kirskål i en enkel rödbetspaj. Plocka kålen när den är späd och lite glansig, blir den för stor och grov smakar den beskt.
Emmy Lundström har tagit dom fina bilderna!
Gröna godingar! Granskott, brännässla, syren, löktrav, kirskål, maskros, klöver, tusensköna, kärleksört, daggkåpa, gräslök och våtarv. Allt detta går att äta!
Kirsquiche med rödbetor och fetaost
6 portioner
4 färska rödbetor (à ca 125 g)
2 dl gräddfil
1 ägg
1/2 msk flytande honung
2 dl riven västerbottenost
150 gram fetaost
1/2 tsk torkad timjan
2 dl kirskål (små späda blad)
1/4 citron
Olivolja
Salt och peppar
Pajdeg:
150 g rumsvarmt smör
3 1/2 dl vetemjöl
2 msk vatten
- Koka rödbetorna med skalet kvar tills de är mjuka, det tar ungefär 45 minuter. Spola i kallt vatten, skala och skiva betorna tunt.
- Sätt igång med pajdegen, börja med att skära smöret i tärningar. Blanda tillsammans med mjöl så du får en smulig massa. Tillsätt vatten och arbeta ihop till en deg.
- Tryck ut degen i en form med löstagbar kant, ungefär 24 centimeter i diameter. Nagga botten med en gaffel och ställ pajformen i kylen i en halvtimme.
- Värm ugnen till 200 grader och förgrädda pajskalet i mitten av ugnen i 10 minuter.
- Skölj kirskålen och hacka grovt. Fräs med olivolja i en stekpanna i några minuter. Pressa över citron, salta och peppra. Blanda gräddfil, ägg, honung, ost, timjan, kirskål, salt och peppar i en bunke.
- Lägg rödbetskivorna i botten av pajskalet och täck med fyllningen. Grädda i mitten av ugnen i 30-40 minuter tills pajen har fått färg. Njut!
Seså, ut och plocka med er nu!
Kram! –Nika