I annonssamarbete med Bagaren & Kocken
Äntligen blev det dags för lussebak här hemma! Det måste vara bland det godaste som finns, nybakta lussebullar med mandelmassa. Denna gång blev de faktiskt ovanligt goda så jag måste nästan dela med mig av receptet på dem! (Lägger in det längre ner!)
Jag gick förresten all in på surdegsbröd i höstas och höll på att bli galen på knådningen då man ska knåda brödet minst 20 min för hand. Om man inte har en maskin då. Men det har jag nu! En helt underbar köksassistent från KitchenAid som stått på önskelistan alldeles för länge. Den fick premiärköra nu när vi bakade saffransbullarna! Förutom att den är snygg så är den väldigt stabil, enkel att hantera och enkel att diska. Jag är så glad för den, nu kanske man tar sig för att baka lite oftare! Älskar att degskålen är i metall också, vilket underlättar rätt mycket när saker ska ner i vattenbad (ex maräng), då kan man helt enkelt bara ställa tillbaka den i maskinen och vispa klart medans smeten svalnar. Det ser jag också fram emot att prova!
Här ser ni nästa grej jag inte förstår hur jag klarat mig utan. Tänk att jag aldrig ens ägt en matberedare?! Jag är lite allergisk mot stora saker som ska ta en massa plats i köket eller förvaras när man har ont om förvaring.. Den här minimatberedaren från Kitchen Aid är så smart, den rymmer verkligen lagom mycket och så blir den så mycket enklare att förvara! Nu ser jag fram emot att göra pesto och eget kryddsalt och sånt jag inte kunnat göra utan denna haha! Den platsade perfekt i en av lådorna i köket! Bagaren och Kocken har väldigt mycket bra grejer till köket och de har gjort i ordning en sida med massor av julklappstips!
Här kommer receptet på dessa supergoda saffransbullar!
Viktorias saffransbullar
Saffransdeg:
50g jäst
150g smör
5 dl mjölk
1 dl kesella
1,5g saffran (3 påsar)
2 dl socker
1/2 tsk salt
2 ägg
ca 1,5l vetemjöl
Fyllning:
200g smör
200g mandelmassa
2 msk strösocker
2 tsk vaniljsocker
Garnering:
2 ägg, uppvispade.
1 dl vatten
2 msk sirap
Strösocker
Smält smöret och tillsätt sedan mjölken och kesellan. Värm till 37 grader, tillsätt saffran och häll ner i degskålen. Smula ner jästen och rör om tills den löst sig. Häll ner övriga ingedienser och låt din köksassistent jobba en stund. Degen ska vara lite lös så var försiktig med mjölet! Täck över degskålen med en kökshandduk och låt jäsa ca 40 min.
Medans kan du mixa ingredienserna till fyllningen i din matberedare. Baka ut degen och bred på fyllningen. Vik över halva degen över den andra och kavla ut lite lätt. Använd så lite mjöl som möjligt under utbakningen! Skär remsor av degen som du snurrar till bullar och låt sedan jäsa övertäckta med kökshandduk på plåten tills du gjort klart alla bullar. Ställ ugnen på 22o grader. När bullarna jäst en stund på plåten penslar du dem med uppvispat ägg och gräddar 5-10 min beroende på storlek.
Direkt bullarna är klara penslas de med sirapsvattnet och så strör du på lite strösocker! De blir väldigt fina och väldigt goda! De kan förstås även garneras med pärlsocker, mandelspån eller annat gott!