För mig ska sommarens maträtter oavsett om det är morgonmål, middag eller efterrätt gå snabbt att slänga ihop. Det betyder dock inte att man måste tumma på smaken, nej då! Gott ska det vara ändå, men jag har liksom inte tid att stå flera timmar i köket. Med tanke på alla projekt vi håller på med i trädgården tillbringar vi betydligt mera tid utomhus än inomhus den här tiden på året. Och så ska det också få fortsätta vara. Tills det efterlängtade regnet kommer, då kanske vi tar vårt pick och pack och beger oss in. Fast i och för sig är regnet så efterlängtat just nu att det finns en chans att jag ändå sitter ute. Sommarregn är ju ändå alltid något alldeles extra. Det, i kombination med att bada – så härligt!
Men nu var det ju inte sommarregn som var syftet med dagens inlägg, utan att snabbt och enkelt också kan vara gott och härligt. Som denna sommarefterrätt bestående av frasig smördegsbotten och socker, toppat med vaniljkräm (köpt eller egengjord, det bestämmer du själv!) och bär och frukt efter egen smak. Så enkelt, och så gott. En efterrätt som helt enkelt faller både 30-åringar och ett-åringar i smaken.
Originalreceptet hittade jag i senaste numret av ’Lantliv’, så tyvärr kan jag inte ta äran åt mig för denna geniala kombination. Men jag hoppas ändå att jag genom det här inlägget har kunnat sprida informationen vidare, och att ni tack vare det här kanske sänker kraven när det kommer till bakverk och istället sätter er tid på att göra sånt som är roligare. Om ni inte gillar att baka förstås, då tycker ni nog detta enkla recept är lite för simpelt. Oavsett tycker jag ni ska ta och prova, för man ångrar väl egentligen aldrig ett bakverk. Sätter in receptet från ’Lantliv’ här nedan så kan ni plocka fram till Midsommarafton eller vilken annan dag som helst när sockertanden värker.
Smördegspaj med vaniljkräm och bär
- 1 rulle kyld smördeg à 250g
- 1 ägg
- 1 tsk vatten
- 1 msk strösocker
Vaniljkräm
- 3/4 dl strösocker
- 2 1/2 msk Maizena majsstärkelse
- 1 krm salt
- 3 äggulor
- 2 1/2 dl mjölk
- 50 g smör, rumsvarmt
- 1 tsk vaniljsocker
Topping
Valfri frukt eller bär
- Vaniljkräm: Rör ihop socker, Maizena och salt. Vispa ner äggulor.
- Koka upp mjölken. Ta kastrullen från spisen och vispa ner äggsmeten i mjölken. Värm sedan krämen på medelhög värme under omrörning tills den tjocknar. Ta kastrullen från värmen och vispa i smör och vaniljsocker.
- Kyl krämen i ett kallt vattenbad. Om krämen inte ska användas direkt ska den förvaras övertäckt i kylen.
- Sätt ugnen på 200 grader. Rulla ut smördegen på en plåt. Vik in sidorna så att den får en kant. Nagga hål i botten på smördegen med en gaffel. Vispa upp ägget med vatten och pensla degen. Strö över sockret, både på botten och kant.
- Grädda smördegen mitt i ugnen i ca 12 minuter tills den har en gyllene färg. Låt den kallna på galler.
- Bred ut nästan all vaniljkräm på smördegen. Toppa med frukt och bär och garnera med citronmeliss. Servera direkt med resten av vaniljkrämen vid sidan om.
Nu önskar jag er en trevlig fortsättning på veckan, Kram!