Vintagefabriken_jul-8

3 saker som gör november till en bättre månad

November. Denna mörka, mörka månad när alla löven på trädet utanför vårt sovrumsfönster faller av och kvällen börjar redan när vi hämtar Chaplin i skolan klockan 16. Lägg till hårdare restriktioner på grund av ökad smittspridning på det och ja, det känns liiite svårt att hålla lågan uppe helt klart…

Men. Jag och Chaplin kom på att vi skulle göra en lista med sådant som gör november till en bättre månad och några av de saker vi gjort har faktiskt hjälpt en hel del. Här kommer några av dem!

Baka

Att ha något handfast att göra som också ger ett härligt resultat är aldrig fel. T ex har vi bakat supergoda jordnötskakor med choklad som dessutom var enkla att göra. En annan favorit är den här gamla godingen som jag gör varje år. Chokladdoppade clementiner med havssalt.

Pyssla

På samma tema kommer ju såklart pyssel. Antingen ensam, när barnen sover, eller ihop med barn. Det första är väl helt klart mer rofyllt haha men båda har ju sin charm.

Krans med apelsiner och tall av Trendenser.

Idag ska jag ge mig på det här med att torka apelsinskivor i ugnen för att sedan göra något fint pyssel med dem. Kanske en sådan här julkrans med apelsiner som Frida på Trendenser gjort?

Girlang med popcorn och apelsiner.

Eller en girlang med popcorn och apelsinskivor á la Elsa Billgren och Sofia Wood. SÅ fint ju!

Julkulor av papper med foto av Vanessa Tuulari

Vintagefabriken har vi också pysslat loss med våra fina papper i olika mönster och färger och bland annat gjort dessa julkulor av papper. Lite mer tålamodskrävande dock men med ett väldigt fint resultat, inte sant?

Lyssna på ljudbok och podcast

Visst har jag tipsat om podcasten Kidnappad på Spotify? Herregud så spännande och fängslande. Ni måste lyssna! En dokumentär om en känd svensk författare som kidnappas av sin stalker. I podcasten får man höra stalkern och författarens dotter ge två helt olika versioner av vad som hänt samt följa en tio år lång rättsprocess som fortfarande pågår. Mycket bra! 

Jag älskar också ljudböcker och tycker att det passar mig så otroligt bra just nu när jag gärna gör saker med händerna eller går på en promenad men samtidigt vill hinna förkovra mig i litteratur.

Favoritbok, Samlade Verk av Lydia Sandgren

En av årets mest underbara läsupplevelser var Samlade Verk av Lydia Sandgren. Underbar! Den handlar om en mamma som plötsligt försvinner från sin familj, av egen fri vilja, och hur familjen sedan lever vidare efter detta och hur det påverkar dem.

Ett annat tips är Alex Schulmans bok Bränn alla mina brev som handlar om hans mormor Karin Stolpe och hennes liv med en kontrollerande man och en önskan om att livet skulle vara något mer än livet med honom. Den är SÅ stark och otrolig och en bok jag gärna återvänder till och vill tipsa alla om.

På temat ovan, med kontrollerande män, vill jag också tipsa om den viktiga podden Wennstams Vrede av Katarina Wennstam. En podcast där journalisten Katarina Wennstam – som i över 20 år jobbat med mäns våld –  möter  några av de kvinnor som utsatts. Det kommer bland annat att handla om ett rättssystem där kvinnorna som utsatts för brott ofta fått stå med skuld och skam samtidigt som männens gärningar ursäktats och slätats över. Det handlar också om de framsteg som gjorts, alldeles för långsamt. Den är fruktansvärd OCH fruktansvärt viktig!

Foto av Beth Kirby, Local Milk.

Hoppas ni fått lite tips till att få november att kännas lite bättre nu. Fin söndag önskar jag er!

Psst. Jag uppskattat SÅ mycket om ni klickar på hjärtat här under om ni tycker om det ni läst. Tack på förhand!

23
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 2 kommentarer

 1. Anna-Lena

  Så himla sant.
  Man måste bli vän med november.
  Då blir det mycket lättare i denna gråa råa månad.
  Finna det fina.
  Tack för denna sida som jag just upptäckt.
  Ha en fortsatt fin november som straxt går över i december.

 2. Linda

  Tack snälla du! Kul att du hittat hit!

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.