Inspiration till kräftskivan
Häromdagen hittade jag några bilder från ett stylingjobb jag gjort för länge sedan, ihop med fotograf Emily Dahl, på temat kräftskiva. Det publicerades i tidningen Tara back in the days men jag tycker fortfarande det håller måttet minsann! Så vad sägs om lite inspiration till dukningen samt några goda recept på temat kräftskiva? Håll till godo!
Dekorera mera!
En dukning kan med enkla medel bli både inbjudande och inspirerande. Lägg inte ribban för högt men kanske en eller två detaljer kan bli ett roligt inslag. Det är ju trots allt bara en gång om året man har en kräftskiva.
Enkla namnetiketter
Piffa upp glasen genom att sätta fast en blomkvist med en liten klädnypa i trä. Ska du ha många gäster och vill ha bordsplacering är det här ett perfekt sätt att sätta fast etiketterna på!
Servera kräftorna i glasburkar
Enkla glasburkar passar fint att servera kräftorna ur. Ställ en burk fylld till bredden med härliga kräftor på varje tallrik.
Kökshanddukar istället för servetter
Kräftkalas tenderar att kräva många servetter. Spara lite på miljön och använd gamla, fina kökshanddukar istället! Gräv i garderoben eller leta på loppis eller handdukar som du tycker om – och glöm inte att udda oftast är finast. Tips! Knyt handduken som en knut.
Servera på skärbrädor
Gamla, fina träskärbrädor fungerar utmärkt att servera såväl bröd som pajer och tillbehör på och bidrar fint till det marina temat!
Recept till kräftskivan
Till jobbet hörde också recept minsann. Personligen gillar jag inte snaps men kanske någon av er gör det? Pajerna och desserten däremot åt jag mer än gärna, och nu blev jag faktiskt sugen på att testa dem igen själv, så här några år senare.
Snaps med pepparrot
1 flaska
Du behöver:
1 flaska brännvin (t ex Brännvin Special)
1 bit pepparrot
Gör så här:
Häll vodkan i en stor glasburk med lock. Skär pepparroten i centimeterstora bitar. Lägg pepparroten på en kökshandduk och vik ihop handduken till en ”påse”. Stoppa ner handduken med pepparroten i burken så att den hänger ner i burken – men inte vidrör vodkan. Stäng locket så att handduken kläms fast och inte ramlar ner i spriten (för att brännvinet endast ska få smak genom pepparrotens aromer). Låt stå i 3 dygn. Häll upp i glasflaska och servera!
Minipajer med sparris och västerbottenost
Ca 12 st pajer
Minipajer är det perfekta komplementet till kräftorna! Ett gott tillbehör som också mättar. Dessutom går de utmärkt att göra i förväg.
Du behöver:
1 paket filodeg
250 g färsk grön sparris
200 g färskost, typ philadelphiaost
2-3 ägg
1 dl mjölk eller grädde
100 g fetaost
2 dl riven västerbottenost
salt och peppar
Gör så här:
Sätt ugnen på 200 grader. Skölj och skala sparrisens stjälkar. Skär de nedre, grova stjälkarna i mindre bitar. Koka stjälkarna i cirka 2 minuter i lättsaltat vatten. Häll bort vattnet och ställ sparrisen att svalna. Skär sedan i mindre bitar. Vispa samman färskost, ägg och mjölk. Smula festaosten och riv den lagrade osten. Pensla en muffinsformplåt med olivolja. Ta ur filologen ur förpackningen och klipp arken i fyrkanter, ca 15*15 cm. Lägg en fuktig kökshandduk över. Klä varje muffinsform med ett ark i taget, pensla varje ark med olivolja innan du lägger på nästa. Variera riktningen på arken lite så att tjockleken blir densamma överallt. Tre till fyra lager är lagom. Fördela sparrisen i formarna och toppa med äggstanning, smulad fetaost och riven ost. Grädda pajerna i mitten av ugnen ca 10 minuter, så att pajerna får fin färg.
Låt pajerna svalna något innan den serveras. Pajerna går också bra att servera kalla och passar därför bra att laga någon dag i förväg.
Pot de Crème au chocolat
4 portioner
En lyxig chokladpudding som serveras med hackade nötter och färska bär. Gör garanterat succé hos både liten och stor!
4 msk potatismjöl
4 msk kakao1
dl socker
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
2 dl vatten
100 g mörk choklad (minst 70 procent)
Gör så här:
Blanda potatismjöl, kakao och socker. Vispa ner blandningen med mjölken i en kastrull. Rör ner grädde och vatten och rör medan blandningen kokar upp. Sänk värmen, bryt chokladen i småbitar och låt den smälta i blandningen under omrörning. Häll i portionsformar. Låt svalna i kylskåp och garnera med bär och grovhackade nötter. Tips! För lite vuxnare smak; tillsätt en liten skvätt rom innan du häller upp smeten i portionsformar.