Enkelt recept på rabarberlemonad
Här kommer sommarens bästa recept, på en världsgod rabarberlemonad och en saftig rabarberkaka. Vi har massvis med rabarber på kolonilotten och så häromdagen plockade jag hem en rejäl bunt. Jag har alltid velat testa att göra rabarberlemonad men alltid tänkt att det är jobbigt så har inte kommit mig för det. Men det var SÅ enkelt! Eftersom man silar rabarbern och då får massvis av stjälkarna kvar gjorde jag en kaka på det. Alltid bra att kunna använda allt ju!
Recept på rabarberlemonad
För ca 2,5 liter rabarberlemonad behöver du:
500 gr skivad, färsk rabarber
2 l vatten
2-3 dl socker (beroende på hur söt du vill ha den, jag använde 3 dl)
2 ekologiska citroner, skal och saft
Så här gör du rabarberlemonad
Blanda rabarber, häften av vattnet, sockret och citronskalet i en kastrull. Låt koka på medelvärme i ca fem minuter. Ta sedan av kastrullen från plattan, häll i resten av vattnet samt saften från citronen. Låt svalna. Sila blandningen och häll upp i glasflaskor och ställ i kylen. Servera den sedan iskall med isbitar och kanske en kvist mynta!
Recept på saftig rabarberkaka med jordgubbar (med inspiration från Leilas recept)
För 1 rabarberkaka behöver du:
3 ekologiska ägg
2 1/2 dl strösocker
1 tsk vaniljsocker
50 g smör
1 dl mjölk
3 1/2 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
1 nypa salt
1 msk mortlade kardemummakärnor
Fyllning
2 dl färska jordgubbar
Rabarberkompott som blivit över från rabarberlemonaden
Smör och ströbröd till formen

Såhär gör du rabarberkaka
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och pösigt.
Smält smöret och rör i mjölken, blanda det med äggsmeten.
Blanda vetemjöl, bakpulver, kardemumma och salt och vänd försiktigt ner det i smeten.
Skär jordgubbar i tunna skivor och vänd ner dem och rabarberkompotten i smeten. Blanda försiktigt.
Fyll en smord och bröad sockerkaksform.
Grädda kakan i mitten av ugnen i 25–30 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på ett fint tårtfat eller ett brödgaller. Servera som den är eller kanske med lite vaniljglass eller vaniljsås!
Psst. Missa inte att också följa mig på Instagram för mer inspiration! Du hittar mig som @volanglinda.