julstjarnarosadiy01

DIY: årets rosa blomstjärna

Den är här.

Jag vet att ni har väntat. Och väntat. På min lilla blomstjärna. Jag skyller allt på november och dess objussighet med sol. Men så har jag själv knappt varit hemma under det “ljusa” timmarna (soliga har de ju inte varit..) Så att fota beskrivning har varit en ren omöjlighet på senaste. Men här kommer i alla fall inlägget ni så många väntat på. Inlägget om hur du gör din alldeles egna DIY blomstjärna. Tur att det bara precis varit första advent. Julpysslet har bara börjat, eller hur?

Jag orkade inte vänta på att färgen skulle torka till denna beskrivning så jag gjorde helt enkelt en vit stjärna till er att titta på. Jag är övertygad om att den säkerligen också skulle bli väldigt fin i mönstrat också, typ tapet! Prova gärna det!

Jag ville ha min rosa. Så jag använde mig av en gammal tapet som jag målade 2 ggr med överbliven målarfärg. Jag ville att min stjärna skulle vara vit på avigsidan, så det var det jag gick på när jag letade tapet. Den tapet som jag hittade var den allra första tapet jag och maken tapetserade tillsammans. Den satte vi i sovrummet vår första lägenhet som vi flyttade till här på ön. Den som spar den har, haha!

Jag gjorde en egen färgblandning, med den rosa-grå färgen “Chateau” från Beckers som grund.

Du behöver:

Papper/tapet
Bakplåtspapper
Sax
Linjal
Håltång
Karlssons klister eller liknande.
Färg, om du önskar måla
Snöre
Clips/klädnypor

Stora blomstjärnan:

När du har ditt papper/tapet: Klipp ut 4st/8 st ark med måtten 26×24 cm (4 st till vardera blomma). Och vik dessa som ett dragspel, med sisådär 3 cm mellanrum. Detta görs på sidan som är 26 cm lång. Det gör inget om det blir lite mer, den tjocka tapeten har en tendens att dra lite extra, varav de 2 cm påslag. Det skall bli 3 veck + 2 ytterkanter som skall skall peka ”uppåt” (inte neråt i bordet)

Jag klippte min åt fel håll upptäckte jag när jag var klar. Eller fel och fel, det finns inget fel så länge man klipper alla åt samma håll. Och det gjorde jag ju åtminstone. Men vill ni att den skall likna min rosa blomstjärna, så klipp dem 3,5 cm nerifrån på den “rosa”-sidan och upp mot det vita. Alltså tvärtom mot vad jag gjort här..

Klipp av ”dragspelet” i mitten, på 12 cm. Så att du får två ”dragspel”. Gör samma med alla ark så att du får 8 st ”dragspel”. Klipp sedan av ena kanten på ”dragspelet”. Jag mätte 3,5 cm ner och klippte i en båg/blomform upp mot ytterkanten som jag tyckte blev fin.

Jag vek min dragspel så att jag kunde göra hål i båda ytterkanterna samtidigt.

Gör ett hål i mitten på andra nederkanten med en håltång på alla ”dragspel”. Och på ytterkanterna gör du 4 st hål med håltången. Försök att få dessa någorlunda lika, men du behöver inte mäta. Ögonmått funkar fint.

Limma ihop dragspelen med Karlssons klister längst ut på ytterkanterna. Bara en liten, liten rand! Sätt clips som håller dem på plats och låt torka.

Dra bara en liten, smal rand klister på ytterkanterna.

Trä ett tunt snöre genom alla hål i nederkanten. Bind ihop till en cirkel, dra åt lite och limma ihop den sista dragspelen med varandra så att cirkeln blir sluten. Mät hålet på blomman och klipp ut en något större cirkel i bakplåtspapper. Limma fast denna över hålet. Men vänta med att limma ihop cirkeln och limma på bakplåtspappret tills du har alla tre storlekar färdigt. Detta för att du skall kunna dra ihop den stora och mellersta blomman lagom mycket så att de alla tre ”matchar” varandra i storlek. Prova genom att lägga dem uppå varandra! 

Denna skall du göra två utav. (Så att du får 2 st stora cirklar, en till vardera sida)

Mellersta blomstjärnan:

Sen klipper du ut 3st/6 st ark i måtten 26 cm lång och 21 cm bred (3 st till vardera blomma) Viker på bredden som är 21 cm. Här med ca 2,5 cm mellanrum. Blir det lite papper över i slutet när du viker så klipper du helt enkelt bort det. Det är inte så petnoga. Sedan gör du precis samma procedur som ovan.

Nu har du även den mellersta ”blomman”. Denna skall du också göra två utav.

Jag klippte en liten trekant i mitten på dragspelet på den lilla blomman, så att ljuset kan sippra ut där.

Lilla blomstjärnan:

Den lilla blomman är lite enklare. Där behöver du bara 3st/6 st ark, 16×16 cm, (3st till vardera blomma) som du viker som ett dragspel. Vik ca 1,5 cm breda veck. Klipp blomformen i kanterna som tidigare men denna gång viker du dragspelet på mitten. Gör tre av dessa och limma ihop ytterkanterna och mitten med varandra så att de bildar en cirkel. Om det blir ett litet hål i mitten så är det bara bra, där letar sig ljuset ut sen så fint. 

Denna skall du också göra två utav.

Mitten:

Klipp små cirklar till mittenpartiet, jag hade en mall som var ca 3-4 cm i diameter. Du behöver ca 24x2st (24 st till vardera blomma) Dessa viker du på mitten och petar in i mitten på den minsta blomman och limmar den vita/rosa sidan mot varandra så att de sitter fast. Låt dem gärna sticka upp lite, se upp så att de inte faller ned för mycket i vecket på blomman.

Ser ni att bladen är åt andra hållet på denna vita i jämförelse med den rosa? Det är ju väldigt fint att kunna välja vilket håll man vill ha “flikarna”. Det blir ju helt olika utseende på bladen.

Montera blomstjärnorna med varandra:

Limma på den mellersta blomman på cirkeln utav bakplåtspapper på den större blomman. Gör samma sak med den lilla blomman på den mellersta blomman. Dra ordentligt med lim. Låt torka. Nu skall du ha 2 st färdiga delar av blomstjärnan. Klipp till 2st cirklar i bakplåtspapper till, som är lite större än hålet på baksidan av den stora blomman. Limma fast den på båda blommorna. Denna gör att julstjärnan blir lite mer stabil och det blir lättare att får mittendelen att fastna ordentligt.

Bilden här kommer ifrån en helt annan julstjärna, men det skall göras på precis detta vis till denna blomstjärna också.

Mitten/hopsättning av de båda blomstjärnorna

Klipp ett pappersark i den målade tapeten som är ca 70-75 cm lång (det kan du mäta dig till med ett måttband vad som passar din blomstjärna) och 8 cm bred. Vik in kanterna ca 1 cm på vardera av långsida. Jacka (klipp) dessa med ca 1-2 cm mellanrum mellan jacken. Forma tapeten lite till en cirkel med tex genom att dra med en linjal eller kniv. (Ni kan se en tydligare beskrivning av detta i inlägget om min SNÖBLOMMA )

Hål till lampa:

Klipp ut en rektangel i mitten på båda ändarna på tapetremsan. Spara lite papper på kanterna. (Se bild ovan) Klistra ihop den långa remsans ändar med varandra. Det skall nu bildas ett hål utav rektanglarna du klippte ut så att man kan få i en liten lampa med lampsladd. Låt limmet torka och gör ett hål på vardera sida och hålet. Det kan vara smart att sätta en tejp bit på vardera sida, innan du gör uppgängningshålet, så att det blir extra stabilt och pappret inte rivs upp.

Låt ljuset hitta ut

Gör hål i den runda tapetremsan med en håltång. Lite här och där, så att ljuset sen kan hitta ut från den tjocka tapeten.

Limma med Karlssons klister på de vikta/jackade kanterna. Sätt den runda tapetremsan mellan dina två blomstjärnor, försök parera in den i mitten. Låt torka.

Häng upp!

Trä ett snöre igenom de båda hålen vid lamphålet. Detta snöre binder du runt lampans sladd och är det som håller stjärnan uppe.

Tadaaaa!

Häng upp och tänd! Visst lyser den ljuvligt, eller hur?! Grattis, du har gjort din alldeles egna BLOMSTJÄRNA. Är något oklart, så sänd mig ett DM eller mail. Det är verkligen inte helt lätt att få till en pedagogisk beskrivning, haha! Och ni, tagga gärna mig på instagram (som ni varit så duktiga på att göra med snöblomman!) så jag får se era vackra skapelser. @leitntosinspiration heter jag där. Eller lägg den under hashtaggen #diyblomstjärna så inspireras vi av varandra!

Lycka till!

Psst! Glöm inte satt klicka på det lilla hjärtat här nedan om du gillar inlägget ???

218
Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Detta inlägg har 12 kommentarer

 1. Ancha

  Du är ju fantastisk som delar med dig av detta! Jag är ju dock nyfiken på hur du tänker när du klurar ut hur man ska göra?
  Detta måste i alla fall testas. Om jag klarar det vill säga. ?

 2. Lin

  Alltså ❤️❤️❤️❤️❤️❤️ TACK!!! Nu är morgondagen räddad.

 3. Ingrid Wenell

  Wow vilket jobb alltså! Så fint!! 🙂

  1. Linnea

   ❤️?? Ja en snor inte ihop den på en kvart, tyvärr ?

 4. Nina

  Tusen tack♥️♥️♥️ Som jag har längtat och väntat.
  Du är fantastisk som tar dig tid att göra en beskrivning så här Strax före jul.
  Jag är bara sååå tacksam?

  1. Linnea

   Så fint att få höra! ?? tusen tack och lycka till med pyssel! ❤️

 5. Anna

  Tack!! Älskar stjärnan & din beskrivning. ?

 6. Pernilla

  Så himla fin, tack för att du delar med dig!

  1. Linnea

   Så glad jag blir ❤️ stort lycka till! ??

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.