I betalt samarbete med VästSverige
Att få njuta av svensk sensommargrönska, det är livet det! Min vän Annelie ( Blomster & Bakverk ) och jag fick åka på en helt underbar trädgårdsresa i Skaraborg i Platåbergens naturpark. Vi besökte trädgårdar, caféer, parker och naturområden där hållbarhet och ekologi är grundpelarna. Gröna härliga besök – fulla av inspiration, kunskap och fantastiska minnen.
Oavsett om du är proffs eller glad amatör i trädgården så är den här trädgårdsresan fylld med inspiration i form av stora och små parker och trädgårdar, mysigt boende, god mat och nya idéer att ta med hem. Och trädgårdsinspirerande resor är inte bara för dem med en egen täppa. Skönhet mår de flesta bra av även om de inte har egna trädgårdar, kolonilotter eller balkonger. Personligen blir jag lycklig när jag kommer till en vacker trädgård där hus, växter och landskap bildar en vacker enhet.
DAG 1
Vi började vårt äventyr med att checka in på Naturum Vänerskärgården – Victoriahuset som ligger strax intill Läckö Slott. Här finns det både B&B, restaurang och utställning där man kan lära sig mer om Vänern och skärgården i närområdet. Den vackra byggnaden är ritad av White Arkitekter 0ch ger fina utblickar över landskapet och slottet. Träfasadens ribbverk är inspirerat av skärgårdsvegetationen.
I Spikens fiskehamn hos familjen Nordgren, Restaurang Sjöboden, fick vi avnjuta kvällens middag, tillagad av lokala råvaror i en helt unik miljö skapad av en gammal sjöbod.
DAG 2
Nästa morgon när alarmet ljöd var det frukosten som hägrade. På Naturum startar hållbarhetstänket redan vid kaffestationen där man kan få välja sin favoritkopp från Rörstrands porslin, alla inköpta secondhand.
Skulpturparken Ouroboros
Efter ljuvlig frukost begav vi oss iväg till dagens första stop, Möjligheternas trädgård och Skulpturparken Ouroboros. Smederna Therese, Niklas och dottern Ronja gav oss en inspirerande rundtur tillsammans med både hönor och katter- som alla är med och bidrar till en härlig atmosfär.
Therese Engdahl driver tillsammans med sin man, byggnads-smeden; Niclas Engdahl, Smedja Therese AB och Skulpturpark Ouroboros i Husaby på Kinnekulle. Tillverkar allt från smycken till hela inredningar. Bruksföremål till skulpturer och utsmyckningar.
I huvudsak används de äldre smides-teknikerna vid framställning av dessa. Eld, slägga och städet är huvud-hjälpmedlen.
De formger alla deras produkter.
Hellekis Säteri
Vår upptäcksfärd fortsatte till Hellekis Kök och trädgårdscafé där vi åt lunch med Wilhelm Klingspor som är säteriets ägare. Under 100-åriga vinrankor åt vi den godaste tomatrisotto med grillad kalv och närodlade primörer.
Efteråt blev det kaffe och kaka under det fantastiska ginkoträdet som den trädkunnige Wilhelm berättar mycket om. Vilket ställe – Valnötsträd, sveriges största magnoliaträd, äkta kastanj, trumptetträd. Det frodas och blommar i varendaste hörn. På Hellekis finns det historisk inspiration och botanisk njutning för precis alla sinnen.
Säteriets park är känd för sina många vackra och ovanliga lövträd, ex. valnötsträd, äkta kastanj, poppelmagnolia och det ståtliga, drygt 100-åriga ginkgoträdet. Berget Kinnekulles kalkrika jordmån och läget på västsluttningen mot Vänern har skapat ett gynnsamt växtklimat vilket gör det möjligt att odla exotiska växter.
Handens hus
Trädgårdsresan går vidare till Handens Hus, hos Lena och Janne som har skapat ett eget litet paradis. Handens hus är ett pittoreskt och vackert gammalt stenhus som ligger på Kinnekulles västra sida med Vänerns blåa vatten nedanför. Sommartid ( från april till september)är det lilla hantverkshuset i vacker gårdsmiljö öppet med både vävateljé, en hantverksbutik och antikhandel. I butiken finns ateljéns egen produktion av allt från mattor till dukar, linnéprodukter och handdukar av egen design samt utvalda svenska tillverkare. Här fikade vi med hembakt kaffebröd under parasollen ute på gårdsserveringen och fick en guidad tur i Lenas fantastiska trädgård.
Restaurang Hvita hjorten
Tillbaka på vårt B&B på Naturum Vänerskärgården blev det en paus för det vankades god middag. Victoriahuset där restaurangen är inrymd smälter väl in i miljön och syns knappt där det ligger i vassen alldeles vid vattnet ett par hundra meter nedanför Läckö slott. Anläggningen invigdes 2013 och ritades för att smälta in i omgivningarna. Restaurangen drivs av Katrin och Stefan. Det som skiljer Hvita Hjorten från de flesta andra restauranger är tillgången på lokala råvaror.
Gös, abborre, och lax från hemmavattnen i Vänern. Löjrom från närbelägna Spikens fiskehamn. Grönsaker, rotfrukter och kryddor från Läckö slottsträdgård. Lokala bönder och jägare levererar kött, vilt och bär.
Menyn är kort och anpassad till de råvaror som finns tillgängliga för dagen. Efter ätit oss mätta och belåtna somnade vi gott här på B&B Victoriahuset för att sen vakna upp till både vacker utsikt och ekologisk frukost.
DAG 3
Dagens agenda bjuder på Slottsträdgård, dahlior i mängder, smarriga galetter och vackraste John Baur trädgården. Vi startade vår morgon i Lilla Slottsträdgården på Läckö slott. Jag måste få börja med att säga att det här var verkligen en helt sagolik upplevelse. Minns ni böckerna om Narnia av CS Lewis där man måste passera genom en hemlig gång i ett klädskåp för att förflyttas till en magisk värld? Det var min högsta dröm som barn och att nu som vuxen få uppleva något liknande gjorde mig helt knäsvag. Genom en gammal trädörr i slottets höga innermur förflyttas vi till en helt magisk trädgård.
Lilla slottsträdgården – Läckö slott
Högt på en udde utmed Vänerns strand reser sig det vita slottet över den gröna köksträdgården och innanför de tjocka murarna ligger en prunkande trädgård fylld av blommande perenner och grönsaker. Läckö slott har anor sedan 1400-talet och allt som odlas här går rakt in i Slottets kök. Trädgårdsdesigner Simon Irvine jobbade med trädgården från 1990 för att förvandla den vad den är idag. Under 2021 pensionerade Simon sig och lämnade över trädgården till trädgårdsmästarna Jenny och Erik. De har i sin tur spenderat flera år med att lära sig av Simon för att kunna driva trädgården vidare i samma anda.
Dahliarabatten i Varnhem
Från Slottsträdgården på Läckö Slott till en färgsprakande helt ljuvlig dahliarabatt i Varnhem. Svenska Dahliasällskapets dahliaplanteringar ståtar vid entrén till Varnhems klosterkyrka och här fick vi njuta av runt 60 olika sorters dahlior.
Kan ni gissa om jag älskade det! Jag njöt av varenda blomma i fulla drag.
Mellomgården
Lunchstoppet för dagen blev på Mellomgårdens café. Ett perfekt lunch och fikaställe precis intill Honborgarsjön. Här finns det hembakt, våfflor och goda galetter. Det finns även en gårdsbutik och ett fint galleri.
Alphems Arboretum
Nästa trädgårdsstopp var Alphems Arboretum och här blev vi varmt välkomna och fick en inspirerande guidning av ett härligt gäng med eldsjälar. På Alphem kan man vandra runt bland 200 olika sorters träd samt förundras av lantbrevbäraren Frans Johan Gegerfeldt omfattande stenläggningar. Frans anlade parken 1903-1953 och hans stuga har stått som förebild för dvärgarnas stuga i Walt Disney ” Snövit och de sju dvärgarna”. Huset är verkligen unikt och här bodde Frans med sin fru Amanda och tio barn.
Det här var slutdestinationen på Annelies och min resa och jag är så tacksam och glad att jag har fått vara med om allt det här vackra och njutbara och att få dela med mig av den till er!
Här kan ni läsa mer om roadtrips till vackra besöksträdgårdar bland slott och säterier i Skaraborg.
Och fler härliga tips på utflykter och inspirerande aktiviteter hittar ni HÄR
Ha en fin fortsatt dag så hörs vi snart igen, kram Leonor