Forkultivering och frosadd

Förkultivering och frösådd

Sponsrat inlägg i samarbete med Impecta Fröhandel

Lovely life förkultivering frösådd

Lovely life förkultivering frösådd

Säsongen för förkultivering och frösådd är äntligen här! Jag tycker verkligen denna årstid är en riktig pina varje år, och det enda som verkligen håller mitt humör uppe är att det är då odlingssäsongen startar igen. Utan det hade jag på riktigt gått under denna tid på året. Men när jag får så mina frön och börja planera vårens och sommarens odlingar, då kan man lura sig själv att tiden går lite fortare på väg dit. Det roliga är också att man varje år har nya erfarenheter och idéer och kan göra om och göra rätt från tidigare år. Man blir verkligen aldrig fullärd!

I år har jag fått äran att göra ett fint samarbete med min favorit när det gäller frösådd – Impecta Fröhandel. Inte nog med att de har de allra finaste sorterna av blommor och grönsaker, så håller de också till hemma i Södermanland och Julita. Där hänger jag ju flera gånger om året, som ni vet. Känns lite extra lyxigt att jobba med dem då förstås. De har verkligen mängder med vackra sorter så att få packa upp den leveransen var som rena julafton.

Lovely life förkultivering frösådd Impecta

Lovely life förkultivering frösådd Impecta

Nya lärdomar varje år

När det gäller förkultivering och frösådd så är det egentligen inte så svårt om man bara läser noga på varje påse. Men ändå blir det fel ibland och vissa sorter börjar aldrig gro, medan vissa gror för fort och blir tunna och rangliga. Det där med rätt ljus och temperatur är alltid lite trixigt. Jag brukar ha några extra växtlampor men oftast förlitar jag mig på dagsljuset från fönstren, och det brukar bli rätt bra i slutändan. Vissa frön vill gro varmare, så de har jag vid elementen, medan andra vill ha det svalare. Man får flytta runt dem lite och känna sig fram.

Här kommer en liten lista på vad jag ska göra bättre i år:

1. Inte så för mycket av allting. De hinner växa mycket innan de ska flytta ut, och platsbristen brukar vara extrem.

2. Så bara sådana grönsaker som jag och familjen gillar och vet vad jag ska göra med.

3. Redan nu planera och göra större plats för plantorna när de ska flytta ut.

4. Skriva upp noga vilka sorter jag sått, och spara påsen så jag kan läsa hur de ska skötas.

5. Mest satsa på snittblommor, eftersom jag tycker det är roligast.

6. Inte plantera ut för tidigt, och hålla koll på vädret.

7. I tid skaffa jord, gödsel och de redskap jag behöver för att minska stressen i vår.

8. Variera med sorter som sköter sig själv samt perenner som återkommer varje år.

Lovely life odla med barn

Lovely life odla med barn

Lovely life odla med barn

Lovely life odla med barn

I år har jag verkligen planerat mina odlingar, hållit det småskaligt och valt ut sorter jag verkligen vill ha. Förra året blev det så mycket jobb, då jag sått alldeles för mycket tomater till exempel. När de sen ska omskolas och planteras ut, så får man slita enormt. Eftersom jag denna vår och sommar kommer behöva ta det lite lugnare och låta mitt eget frö i magen gro i lugn och ro, så har jag valt att satsa på många sorter, men inte så mycket av varje.

Mest blir det blommor till min snittblomsodling och så grönsaker som man kan lagra och frysa in till senare i år. Några tomater som ska få bo i kruka och så ska jag nog sätta potatis också för att hela familjen är galna i det. Men snittblommorna får nog regera även i år och vi har redan börjat gräva ett nytt land där de ska få bo och frodas. Här kan ni läsa lite mer om våra trädgårdsplaner.

Bästa lilla hjälpredan

Det bästa av allt det här är också att det är så himla mysigt att odla med Olivia. Hon älskar att hjälpa till, strö ut jord och sprida ut alla frön. Det gör liksom inget om det blir lite rörigt, för vi har så mysigt och jag älskar att involvera henne. Hon växer så mycket av att få vara med och hjälpa oss vuxna och jag älskar att se henne utvecklas. Det tar mig tillbaka till barndomen, och handelsträdgården vi hade då. Ska göra som vi gjorde förra året, att hon får egna fröer i sitt påskägg som vi kan så ute när jorden tinat. Härlig odlingstid på er fina läsare!

 

P.s. Glöm inte att klicka på lilla hjärtat om ni gillar mina inlägg. Det gör mig så glad. D.s.

19

Dela på facebook
Dela på google
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på pinterest
Dela på print
Dela på email

Lämna ett svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.