Jag bakade ett gott bröd under påskhelgen i min välanvända Römertopf. Den införskaffade som 20-årig student efter att ha blivit bjuden på en urgod kycklinggryta hos en kompis. Det är verkligen ett smart kärl att tillreda mat i- såväl värmande grytor, som generöst bröd som hel kyckling, men även desserter för den delen. Den äldre generationen pratar emellanåt om deras uppskattade “Romargryta” -så kallades de förr, och på 70-talet hade den sin storhetstid. Idag har tryckkokare, fritöser, riskokare och toastjärn tagit för sig och romargrytan har lite fallit i glömska, längst in i skåpet, men det tycker jag vi får ändra på.
Lergrytebröd är ett vackert bröd, som ett vardagligt skådebröd, gott som större kuvertbröd för många. Gärna kan det rostas dagen efter då den alldeles nybakade värmen och smaken försvunnit! Till brödet kan ett syrligt citronsmör rekommenderas, en vårig twist på ett ordinärt smör. Att kalljäsa degen över natten går alldeles utmärkt! Receptet är ett bra grundrecept på lergrytebröd, och god smaksättning kan adderas- färsk rosmarin, ramslökshack, mortlad anis och kummin, de klassiska torkade brödkryddorna.
LERGRYTEBRÖD med SYRLIGT CITRONSMÖR
1 generöst bröd
25 gram jäst
2 tsk salt
3 msk olja
4 dl vatten, 37 grader
9 dl Vetemjöl Special med fullkorn
GÖR SÅ HÄR
CITRONSMÖR
En rejäl klick av rumsvarmt favoritsmör lägges i en bunke, pressa ner citronsaft, finrivet citronskal och lite flingsalt. Vispa för hand eller med elvisp till ett fluffigt smör, smaka av- viktigt att smöret har en tydlig syra/sälta och smakar fräscht av citron. Lägg i en skål, serveras rumsvarmt med flingsalt och finrivet citronskal på toppen!
BRÖD
Täck römertopfen i vatten i ett stort kärl så att den kan suga åt sig vätska, ca 1 timme.
Smula ner jästen i en degblandare, tillsätt salt, olja och vatten- rör om tills jästen lösts upp. Blanda ner mjölet, spara lite till utbakningen. Arbeta degen i ca 5-10 minuter. Strö lite mjöl över och täck med bakduk, låt vila minst 1 timme.
Ta upp degen på mjölat bakbord och tryck ut eventuella bubblor.
Vänd lergrytan upp och ner för att blir torr, olja in eller lägg ett bakplåtspapper i botten av lergrytan och forma ett avlångt bröd som läggs i formen. Skär snitt i degen med en vass kniv. Pensla locket med olja på insidan så att det inte fastnar.
Sätt på locket och ställ in formen i kall ugn, stäng ugnsluckan och sätt ugnen på 225 grader. Grädda brödet i ca 1 timme, kika gärna till brödet mot slutet. Behöver de lite mer krispig yta kan man ta av locket den sista gräddningsstunden.
Stjälp upp det nybakade brödet och låt svalna på galler.
Servera ljummet med vispat syrligt citronsmör!
Hoppas det njutits av sköna påskdagar med frisk luft, härliga bak, god mat och kanske en spännande påskäggsjakt!
Kram Louise