Nu kan man verkligen tala om en tid då växtkraften i naturen har börjat ta fart på riktigt! De senaste dagarnas ihållande skånska solsken har uppmuntrat rabatternas och krukodlade tulpanlökar, rara narcisser, himmelsblå pärlhyacinter, bokskogens skira vitsippor och lite av varje att kika fram. Det är helt klart småbuketternas tid!
Vid sidan om det blommiga så erbjuds såhär om våren även ett och annat ätbart grönt, om man så vill! Ogräs kan vissa kanske tycka men jag omfamnar vårens intåg storstilat och passar på att njuta i denna stund av skira kirskålsblad, små späda nässlor och så den vitlöksdoftande ramslöken såklart. Vet inte ngt ätbart som är så “vårigt” som just dessa 3, de är verkligen först ut innan rabarbern och sparrisen tar vid. Det gäller att passa på att njuta av dem här och nu, innan de blir grövre, träiga och inte alls aptitliga på samma sätt.
Plocka små kirskålsblad med späd stjälk och blanda ner i bröddegen eller till helgens nybakade scones, en god matpaj eller en del av fyllningen till en rabarberkaka – den ger grönt inbjudande intryck, smaken är mild så det är mest för ögats skull, men det är ack så viktigt!
En omgång grön och skön Nässelsoppa hör även aprilmånad därtill! Då jag var ute och plockade var det så väldigt små, men för var dag som går så växer de till sig (får man inte ihop så mycket nässlor går det bra att komplettera med spenat- färsk som fryst). Här kan en rejäl trädgårdshandske rekommenderas för att slippa brännande känsla på fingertopparna resten av dagen;)
Vårgrön NässelSoppa
4 portioner
3 msk rapsolja
4 st schalottenlökar, finhackade
200 gram späda nässlor/kan ersättas av önskad del färsk spenat
8 dl vatten
2 grönsaksbuljongtärningar
salt/vitpeppar
1 msk maizena + 2msk vatten
GÖR SÅ HÄR
Ta fram en rymlig kastrull, häll i oljan och den finhackade schalottenlöken, låt fräsa några minuter utan att ta färg.
Skölj de späda nässlorna med stjälkar och låt stekas med i några minuter. Häll på vattnet och smula ner buljongtärningarna. Låt sjuda under lock i ca 12-15 minuter. Mixa soppan slät. Om soppan önskas fylligare kan man. Röra ihop maizena och vatten i en liten kopp och tillsätta till soppan under omrörning, låt få ett uppkok.
Smaka av med salt och vitpeppar och toppa med en klick crème fraiche och pigg citroncest.
Glöm inte korgen, sekatören, en tät handske & solbrillorna i bästa fall! Ut & Njut!!
Kram Louise