fbpx
Hoppa till innehållet

Samarbeta med lovely life?

Maila oss för kontakt
Sök
  • HEM
  • Inredning
  • Inspiration
  • Blommor
  • Recept
  • Bloggar
  • Om oss
  • Blogga hos oss
Meny
  • HEM
  • Inredning
  • Inspiration
  • Blommor
  • Recept
  • Bloggar
  • Om oss
  • Blogga hos oss
Nässelsoppa
Louise Bondebjer

Louise Bondebjer

Vårens 3 gröna!

  • april 20, 2023
  • 11:42 e m
  • ÄTA, Recept

 

Nu kan man verkligen tala om en tid då växtkraften i naturen har börjat ta fart på riktigt! De senaste dagarnas ihållande skånska solsken har uppmuntrat rabatternas och krukodlade tulpanlökar, rara narcisser, himmelsblå pärlhyacinter, bokskogens skira vitsippor och lite av varje att kika fram. Det är helt klart småbuketternas tid!

Vid sidan om det blommiga så erbjuds såhär om våren även ett och annat ätbart grönt, om man så vill! Ogräs kan vissa kanske tycka men jag omfamnar vårens intåg storstilat och passar på att njuta i denna stund av skira kirskålsblad, små späda nässlor och så den vitlöksdoftande ramslöken såklart. Vet inte ngt ätbart som är så “vårigt” som just dessa 3, de är verkligen först ut innan rabarbern och sparrisen tar vid. Det gäller att passa på att njuta av dem här och nu, innan de blir grövre, träiga och inte alls aptitliga på samma sätt.

BrödSoppa scaled Vårens 3 gröna!

Plocka små kirskålsblad med späd stjälk och blanda ner i bröddegen eller till helgens nybakade scones, en god matpaj eller en del av fyllningen till en rabarberkaka – den ger grönt inbjudande intryck, smaken är mild så det är mest för ögats skull, men det är ack så viktigt!

Nässelsoppa scaled Vårens 3 gröna!

En omgång grön och skön Nässelsoppa hör även aprilmånad därtill! Då jag var ute och plockade var det så väldigt små, men för var dag som går så växer de till sig (får man inte ihop så mycket nässlor går det bra att komplettera med spenat- färsk som fryst). Här kan en rejäl trädgårdshandske rekommenderas för att slippa brännande känsla på fingertopparna resten av dagen;)

Vårgrön NässelSoppa

4 portioner

3 msk rapsolja

4 st schalottenlökar, finhackade

200 gram späda nässlor/kan ersättas av önskad del färsk spenat

8 dl vatten

2 grönsaksbuljongtärningar

salt/vitpeppar

1 msk maizena + 2msk vatten

GÖR SÅ HÄR

Ta fram en rymlig kastrull, häll i oljan och den finhackade schalottenlöken, låt fräsa några minuter utan att ta färg.

Skölj de späda nässlorna med stjälkar och låt stekas med i några minuter. Häll på vattnet och smula ner buljongtärningarna. Låt sjuda under lock i ca 12-15 minuter. Mixa soppan slät. Om soppan önskas fylligare kan man. Röra ihop maizena och vatten i en liten kopp och tillsätta till soppan under omrörning, låt få ett uppkok.

Smaka av med salt och vitpeppar och toppa med en klick crème fraiche och pigg citroncest.

Ramslöksmör scaled Vårens 3 gröna!Till skillnad från nässlornas och kirskålens mer milda och försynta smak så tar kusinen Ramslöken för sig och erbjuder mycket smak med inslag av lök och vitlök. Den gröna färgen är omåttligt inbjudande och är uppiggande inslag i vårens Aiolis, Spreads, Smör, Röror, Tarteletter och mycket mer. Att finhacka och röra ner i smöret i sällskap till kuvertbrödet, är nedrans gott. Ramslöken kan även frysas in, precis som den är för ännu mera ramslöksnjut “off- season”. Helgen kommer närmre och närmre och jag kan helt klart rekommendera en tur till skogs för att plocka med sig lite av vår-naturens vilda!

Glöm inte korgen, sekatören, en tät handske & solbrillorna i bästa fall! Ut & Njut!!

Kram Louise

Lämna ett svar Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Louise Bondebjer

Louise Bondebjer

Louise driver bloggen "Lisa på landet" och bor i byn Skumparp strax utanför Malmö med sin man & 4 barn. Till vardags arbetar Louise som frilansande matkreatör, kokboksförfattare och utför varierande uppdrag kring Mat & Måltid. Louise ser det vackra i var säsong och njuter av att dekorera sina måltider med årstidens guldkorn! Här kommer goda vardagsrecept att bjudas på och en hel del hembakat! Välkommen! Kontakt: louise.bondebjer@googlemail.com Instagram: louisebylisapalandet & tea_storiesbybondebjerHälsning Loouise

Förberedelser inför höstmarknad i Hemse

september 22, 2023 1 kommentar

Nu på lördag 23/9 är det äntligen dags för Hemse Torgdag igen, efter ett upphåll på sisådär 3 år. Det är lite som en höstmarknad/tivoli,

Läs mer »

Så klär jag mig i höst!

september 20, 2023 Inga kommentarer

Inlägget innehåller annonslänkar Favoritårstiden när det kommer till kläder är äntligen här! Höst och vår gör alltid att jag känner mig extra inspirerad, men hösten

Läs mer »

Hovvård: Varför det är viktigt och hur man sköter om hästens hovar

september 20, 2023 Inga kommentarer

Hovvård är en av de viktigaste aspekterna av hästskötsel. Hästens hovar bär upp hela dess vikt och spelar en avgörande roll för dess rörelseförmåga. En

Läs mer »

Valerianarot: Naturens lugnande mirakel för ditt hem och ditt sinne

september 20, 2023 Inga kommentarer

Historien om valerianarotens läkande kraft Valerianarot har alltid fascinerat med sina tysta löften om lugn och ro. Redan i antikens Grekland och Rom nämndes valerianarot

Läs mer »

Världens godaste äppelpaj (med mycket knaprig smuldeg på toppen)

september 19, 2023 2 kommentarer

Nu ska ni få ett fantastiskt recept på världens godaste – och enklaste – äppelpaj. Ni vet en sån där med MYCKET knaprig smuldeg på

Läs mer »

Friterade sushi munsbitar med lax och avokado

september 19, 2023 Inga kommentarer

Sushi ris blir här till krispigt friterade munsbitar som toppas med avokado och laxröra. Lite hackad gräslök, sriracha majonnäs, några tångpärlor och skivade rädisor. Inspirerad

Läs mer »
    [widget id="author_recent_posts-2"]

    Louise driver bloggen "Lisa på landet" och bor i byn Skumparp strax utanför Malmö med sin man & 4 barn.
    Till vardags arbetar Louise som frilansande matkreatör, kokboksförfattare och utför varierande uppdrag kring Mat & Måltid.
    Louise ser det vackra i var säsong och njuter av att dekorera sina måltider med årstidens guldkorn!
    Här kommer goda vardagsrecept att bjudas på och en hel del hembakat!
    Välkommen!
    Kontakt: louise.bondebjer@googlemail.com
    Instagram: louisebylisapalandet & tea_storiesbybondebjer

    Hälsning Loouise

    Senaste kommentarer

    • Emma Stockton om Förberedelser inför höstmarknad i Hemse
    • SonjaS om Jämför innan du köper – även inom skönhet!
    • Linda om Höstlunch på hemodlat
    • Sara om Sensommarens Äppeltarte!
    • Diana om Ett första hej