En av veckans alla måltider, vardag som helg, som jag tycker lite extra om, är nog ändå helgfrukosten. Det är inte alltid det finns ro och oceaner av tid om lördags/söndagsmorgonen att sitta en längre stund men ändå. Att lägga upp grönsaker, ost och smör på fat och assiette, kanske ett glas färskpressad apelsinjuice, en smoothie… & givet en stor kanna nybryggt te som värms under tehuvan- & gärna ett kalljäst bröd som sällskap. Alternativen behöver inte vara många och det behöver inte vara en dignande hotellfrukostbuffé, men extra kärlek och omtanke kring stämningen runt bordet får symbolisera min HELG. En given ingrediens för det är att lämna trista förpackningar på diskbänken och göra sig mödan värt att ta fram ett ärvt fat för osten, en loppisfyndad skål för smör och marmelad & säsongens blomma i vas, såklart. Det blev en god kaka över som vi ställde fram på frukostbordet, en liten liten skiva efter det mer matiga fick kännas lite busigt men helt ok. Kan verkligen gilla, en “dagen-efterkaka” med smak av citron & rostade rapsfrön där ytan blivit lite naturligt torr och frasig då den inte täckts av ngt- mums!
CITRON & RAPSFRÖKAKA
Antal: 6-8 bitar
120 gram smör, rumstempererat
1 1/2 dl strösocker
2 ägg
2 msk citronsaft + rivet skal av en citron
1 dryg dl grädde + 1 msk citronsaft
3 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1/2 tsk bikarbonat
1 kryddmått salt
1/2-1 tsk vaniljpulver
4 msk rostade rapsfrön
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader varmluftsugn.
Rör ihop grädde och citronsaft i en liten skål, rör om och låt dra några minuter.
Ta fram en större bakskål och blanda vetemjöl med bakpulver, bikarbonat, salt och vaniljpulver.
Vispa smör och strösocker vitt och fluffigt.
Blanda ner äggen, ett i taget, under vispning, tillsätt citronsaft och citronzest.
Rör varsamt ner de torra ingredienserna och citrongrädden, varvat, om vartannat. Det ska precis blandas till en tjock smet, & tillsätt rapsfröna.
Häll smeten i en smord form och grädda i ca 20-25 minuter.
Låt kakan svalna något i formen innan du stjälper upp den och skär i den först då kakan helt satt sig men fortfarande är lite ljummen.
Njut nybakad eller dagen efter till frukost;)
Olivia säger att hon tröttnat på mina nybakade frukostfrallor…. så föredrar en “tortillas-smörgås” istället- så får det va;)
NU- början av maj- de skånska bokskogarna fullkomligt dignar av vitsippor- tulpanerna står som bekant några extra dagar i sin vas än vitsipporna, men det är ingen hemlis och hinder för att njuta av dem lite extra här & nu, och just kombinationen av en liten vas med småblommigt, och större vas med en slingrig tulpan- fint.
Ha en fin vecka allihopa!
Kram Louise