Nu är det högsommar och de allra bästa tiderna för jordgubbsplock på de svenska åkrarna, i Skåne iallafall! Vad är väl mer minnen från barndomens sommarlov än att man åkte till självplocket med familjen, plockade liter efter liter, om det ville sig väl, på mer eller mindre snabb tid. En och annan jordgubbe slank också ner i magen under självaste plocket, men det hör ju nästan besöket därtill! Jordgubbarnas fräschör är kortvarig helt klart, helst skall de njutas samma dag de köps eller plockas. Ett tips jag läst, som jag verkligen tyckte funkade bra var att låta jordgubbarna få doppas i en blandning av 1 dl ättika + 1 liter vatten ½-1 minut. Då dör bakterier som bidrar till att jordgubbarna snabbt blir dåliga. Förvara sedan jordgubbarna i kylen till servering. Bra jordgubbstips!
En alldeles perfekt sommarlovskaka, eller varför inte jordgubbsdröm, att baka om man upptäcker glömda jordgubbar i kylskåpet som börjar ledsna, självklart går prima jordgubbar också utmärkt att använda. Här kommer ett gott recept som jag bakade då jag var på Mön häromveckan. Den tog slut fort- försvinnande god med en klick vaniljglass därtill.
JORDGUBBSDRÖM I SOMMARTID
ca 6 portioner
DEG
- 3 dl vetemjöl
- 4 msk rörsocker
- 1 nypa salt
- 1-1 1/2 tsk nymortlad kardemumma(kan uteslutas)
- 150 gram smör
- 3 msk kallt vatten
FYLLNING
- ca 225 gram jordgubbar, delade, kvartade beroende på storlek
- 1/2 dl rörsocker
- 2 tsk vaniljpulver
- 1 msk potatismjöl
- 5 msk mandelspån
- 1 ägg, till pensling
GÖR SÅ HÄR:
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Blanda vetemjöl, rörsocker, salt och kardemumma i en bunke. Hyvla smöret tunt ner i bunken.
- Blanda alla ingredienser så det fortfarande är små bitar av smöret men övrigt blandas. Tillsätt det kalla vattnet droppvis och arbeta ihop allt till en deg utan att knåda för mycket.
- Forma degen till en rund boll och låt vila i kylskåpet, minst en timme!
- Dela jordgubbarna och lägg i en skål tillsammans med rörsocker, vaniljpulver och potatismjöl. Blanda runt och låt stå cirka 10 minuter.
- Ta ut degen från kylen cirka 20 min innan du ska baka ut den. Mjöla ett bakbord och kavla degen till en rund form, eller tryck ut degen i formen.
- Lägg över degen på ett bakplåtspapper och sprid ut jordgubbarna på mitten av degen. Lämna lite utrymme så du sedan kan vika in kanterna. Vik in kanterna så de precis viks över jordgubbarna.
- Pensla kanterna med ägg och strö över generöst med mandelspån.
- Grädda pajen i mitten av ugnen på 200 C i 10 minuter, sänk sedan till 180 C och grädda den ytterligare 25 min.
- Ta ut pajen och låt den svalna ngt innan servering.