Högsommaren i all ära men vad överträffar väl ändå sensommaren – då den är solig, vindstilla, ljum och behaglig precis såsom vi har det nu och veckan som varit- dag efter dag. Den bonusen är ju ovärderlig och lagras välkommet i kropp och själ!
En av trevligheterna med tiden vi nu har är den orimligt generösa skördetiden. Så gott som överallt i naturen dignar det av björnbär, havtorn, sensommarhallon, rotfrukter, dahlior, rosenskära och så mycket mer – & sist men inte minst våra fina svenska äpplen och päron som går att göra så mycket med, i nuet- men även att spara på! Jag är mycket sugen på att till helgen åka till Fredriksdal i Helsingborg och njuta av deras äppelutställning i Herrgårdsbyggnaden där man kan få hjälp med att sortbestämma sina medhavda godingar!
Häromveckan var jag tillbaka hos danska fotograf SigneBay– i hennes drömmiga hus på Mön där en flerdagars Workshop gick av stapeln på nytt med grymma kvinnor från världens alla hörn, som mitt sällskap! Där rådde helt klart äppelfest i Signes trädgård och det förevigades vid en av arbetsmomenten vid Workshopen.
Jag agerade någon slags ”äppelflicka” och fick som uppgift att skapa en god och enkel kaka med äpple och päron medans de andra förevigade det hela. Mina tankar for direkt till en klassiskt fransk ”Tarte aux pommes”! Enkel att förbereda, tillreda och tycka om- genialiskt!
FRANSK ÄPPELTARTE med aprikosmarmelad
ca 6-8 bitar
PAJSKAL
125 gram smör
3 dl vetemjöl
1 msk vaniljsocker
1 tsk kardemummakärnor
1 äggula
FYLLNING
ca 4-5 äpplen/päron att varva med (eller bara äpple eller bara päron)
4 msk aprikosmarmelad
1 msk vatten
ev kardemummakärnor, mandelspån, lavendelblommor
VANILJFRAICHE
ca 3 dl crème fraiche
3 tsk vaniljsocker
GÖR SÅ HÄR
Ta fram en skål och nyp ihop smör med mjöl, vaniljsocker och kardemummakärnor- addera äggulan och blanda ihop till en jämn deg.
Smöra en form, gärna en form med löstagbar kant. Tryck ut degen och ställ svalt- gärna över natten. Nagga pajskalet med gaffel!
Sätt ugnen på ca 210 grader.
Skär äpple och kanske päron i tunna klyftor och toppa pajdegen med, lägg tätt mot varandra i ett snyggt mönster. Grädda kakan i mitten av ugnen i ca 25 minuter, ta ut kakan och pensla med aprikosmarmelad som blandats med lite vatten. Pimpa kakan om så önskas med kardemummakärnor, mandelspån, hackade pistagenötter- eller annan favorit. Sätt in i ugnen igen och låt gräddas ytterligare 10 minuter till gyllene, glansig yta och frasigt pajskal.
Kakan är god varm som kall och serveras med fördel med en klick vaniljfraiche- handvispad crème fraiche med vaniljsocker i önskad mängd.
BJuder även på ett härligt stilleben för säsongen – en träkorg fylld med nyskördade krispiga äpplen med solblekta tygskor därtill! Small pretty things in life..
Detta inlägg har en kommentar
Så gott det låter och ser ut. Måste testa nästa vecka. Tack!