fbpx
Hoppa till innehållet

Samarbeta med lovely life?

Maila oss för kontakt
Sök
  • HEM
  • Inredning
  • Inspiration
  • Blommor
  • Recept
  • BLOGGAR
  • oM OSS
  • BLOGGA HOS OSS

Adventstid och Diy pyssel

Första advent

runt matbord

Inredningsinspiration från Vårgatan

adventsljusstake diy

Gör din egen adventsljusstake

citruskrans

Torkad citruskrans

Adventstid och Diy pyssel

Första advent

Gör en pepparkakskrans

Adventstid och Diy pyssel

Första advent

adventsljusstake diy

Gör din egen adventsljusstake

skilladflorals

Välkommen in i mitt gröna kök

Favoritdrink i jul; kall, vit glögg med lingon

kristinehovs malmgård festlokal

Inspiration till 40-årsfest

Hej från ett höstigt Sicilien!

Söta små pumpabröd till Halloween

SigneMarknad
Louise Bondebjer

Louise Bondebjer

Hej från ett höstigt Sicilien!

  • november 5, 2023
  • 10:30 f m
  • ÄTA, Dukning, Recept

Att få lämna höstmörker och häftiga oktoberregn hemma i Skåne, till förmån för sol, ljumma vindar och utemåltider, i och kring Catania på Sicilien var helt fantastiskt. För många många år sedan var jag här, ungefär samma tid på året, i samband med ett producentbesök då jag arbetade med vinimport. Av någon anledning så gjorde Sicilien då inte stort intryck på mig, men nu- är Sicilien- en varm och inbjudande destination som jag gärna återkommer till om och om igen.

Danskan Signe Bay & Italienaren Franscesco Pruneddu – ett kreativt dreamteam kan man säga-  höll i denna, för andra året i rad- 4 dagars workshop på ett Siciliansk Palazzo mitt i hjärtat av Catania. De som deltog var ca 10 likasinnade med kreativa yrken, främst fotografer med olika professionell bakgrund och nationaliteter, hur häftigt som helst. Jag var med på ett hörn och fick laga en del måltider och se till att allt rullade på bakom kökets kulisser. 3 av 4 frukostar serverades hemma med lokala frukter, bakverk, marmelader som bas. Matsalen var mustig och mörk, en härlig kombo då balkongdörrarna stod öppna hela tiden och delade med sig av de ljumma vindarna och gatans myller och aktivitet.

Frukost Palazzio scaled Hej från ett höstigt Sicilien!

Frukostfavoriterna – siciliansk syrlig citrusmarmelad, pecorinoost med svartpeppar och nyplockade vindruvor, kiwis, päron, plommon, och granatäpple att lägga på yoghurten- samt mjuka, saftiga orangea persimon såklart. Pecorino, gjord på fårmjölk är öns främsta ost som tycks vara grunden för de flesta övriga ostar, smaksatta på olika vis och i olika utseende. Den med inslag av svartpeppar var utsökt, den milda osten i övrigt fick en förhöjd trevlig smak tack vare de små svartpepparkornen som passande fint även på frukostbordet. FrukostLouise scaled Hej från ett höstigt Sicilien!

GranitaBrioche scaled Hej från ett höstigt Sicilien!

På fredagsmorgonen gav vi oss iväg tidigt för frukost på stan och vidare upp bland bergen. Det mest klassiska man kan äta om morgonen på Sicilien är Granita i glas med tillhörande varm Brioche som skall doppas i Granitan. Uppfriskande och svalkande, jag valde smaken Pistage och Mandel, man kunde välja bland flera traditionella smaker- och till detta en krämig cappuccino deluxe.

SigneMarknad scaled Hej från ett höstigt Sicilien!Utanför vår dörr möttes vi av stadens grönsaksmarknad som är en bildskön färgstark kuliss. Här finns allt man kan tänka sig bland säsongens grönsaker, frukter, ostar, fisk, kött. Enda sedan jag var liten är den här sortens marknader ett största njut att vandra runt kring, skön stämning och hela tiden pågående aktivitet.Extra roligt denna gång, då jag kunde handla vad jag önskade att ta med hem och tillaga till våra måltider- om lunch och kväll, för oss alla.

SalladfranMarkanden scaled Hej från ett höstigt Sicilien!

Till lunch ena dagen åt vi en sallad där färsk fänkål delats, skivats och bakats med vitlök och olivolja- i ugn på 150 grader till mjuk och len, rostade småtomater med koncentrerad smak, färska rosésalladsblad, sauterade gröna bönor, färska stekta pumpakärnor, inlagd kapris och en syrlig citronette- Toppengott! Salladen serverades med pinfärsk Burrata från marknaden. Vi var alla eniga om att det var den godaste vi någonsin smakat- mild, mjuk, gräddig…. Ett riktigt hantverk att tillaga och knyta ihop som små miniknyten, fick vi se vid ett besök hos en av stadens hantverksmejerier. Burrata scaled Hej från ett höstigt Sicilien!

SignesStilleben scaled Hej från ett höstigt Sicilien!

Efter heldag med tur till vingård kring Etna där vi serverades lokal 4 rätters lunch och flertalet viner från gården, på öns typiska druvor, åkte vi åter till vårt Palaccio i centrala Catania och fick där ta del av Signes skapande av ett säsongsbord av blommor, frukt, grönt, hela och delade uppdukat på medtagna linnedukar från Danmark. Inspirerande att se bordet dukas upp från naket bord till något helt motsatt med många parametrar i åtanke vad gäller ljus och komposition- Inspirerande som tusan!

Frans.Stilleben scaled Hej från ett höstigt Sicilien!Dagarna susade fram i ett behagligt tempo där våra sinnen fick mycket att se och uppleva från början till slut! Vid 2 tillfällen kom en siciliansk kvinna och hennes son och lagade mat till oss- rustikt, gudagott och generöst. Finlir i smakerna med säsongens touche i kombination med deras ärvda recept från tidigare generationer. Min absoluta favorit att laga hemma snart snart, är Caponata, en siciliansk krämig grönsaksröra baserad på aubergine, stjälkselleri, tomat, lök, vitlök, kapris, pinjenötter och oliver- gott till bröd, pasta, salladstillbehör eller till vad som helst egentligen. Mums!

KyrkaCatania scaled Hej från ett höstigt Sicilien!

Innan färden hemåt igen gick vi en promenad genom stan, ett trivsamt lördagsmyller bland flanerare, marknadsstånd, vackra byggnader med och utan graffiti-inslag, och ljumma, milda vindar och en strilande oktobersol.

Tack Sicilien för denna gång- på återseende snart hoppas jag innerligt!

Lämna ett svar Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.

Louise Bondebjer

Louise Bondebjer

Louise driver bloggen "Lisa på landet" och bor i byn Skumparp strax utanför Malmö med sin man & 4 barn. Till vardags arbetar Louise som frilansande matkreatör, kokboksförfattare och utför varierande uppdrag kring Mat & Måltid. Louise ser det vackra i var säsong och njuter av att dekorera sina måltider med årstidens guldkorn! Här kommer goda vardagsrecept att bjudas på och en hel del hembakat! Välkommen! Kontakt: louise.bondebjer@googlemail.com Instagram: louisebylisapalandet & tea_storiesbybondebjerHälsning Loouise

Senaste från Louise Bondebjer

Höstfint innan julmyset infaller…

Tea for Two!

Ett soligt Öland i September!

Sensommarens Äppeltarte!

Ett ärofyllt uppdrag!

En salig blandning nyplockat!

Senaste från lovely life

citruskrans
Inspiration
Skillad Florals

Torkad citruskrans

ÄTA
Hemma vid oss

Adventstid och Diy pyssel

ÄTA
Volang

Favoritdrink i jul; kall, vit glögg med lingon

Blommor
Linnea

Första advent

Inspiration
Skillad Florals

Gör en pepparkakskrans

runt matbord
Inredning
Volang

Inredningsinspiration från Vårgatan

adventsljusstake diy
Blommor
Skillad Florals

Gör din egen adventsljusstake

Livet
Sandra Grankvist

Sjukstuga, födelsedagsvecka och ett par bilder från senaste tiden.

DIY
Maria Hagström

Gör din egen adventsljusstake

Louise driver bloggen "Lisa på landet" och bor i byn Skumparp strax utanför Malmö med sin man & 4 barn.
Till vardags arbetar Louise som frilansande matkreatör, kokboksförfattare och utför varierande uppdrag kring Mat & Måltid.
Louise ser det vackra i var säsong och njuter av att dekorera sina måltider med årstidens guldkorn!
Här kommer goda vardagsrecept att bjudas på och en hel del hembakat!
Välkommen!
Kontakt: louise.bondebjer@googlemail.com
Instagram: louisebylisapalandet & tea_storiesbybondebjer

Hälsning Loouise

Senaste kommentarer

  • Jessica om Adventstid och Diy pyssel
  • Annika om Favoritdrink i jul; kall, vit glögg med lingon
  • Linda om Fint till den lilla
  • Första advent - Lovely Life om Julmarknad och mina drömmars julklänning
  • Josefine om Målad murstock & DIY-hängare