Att få lämna höstmörker och häftiga oktoberregn hemma i Skåne, till förmån för sol, ljumma vindar och utemåltider, i och kring Catania på Sicilien var helt fantastiskt. För många många år sedan var jag här, ungefär samma tid på året, i samband med ett producentbesök då jag arbetade med vinimport. Av någon anledning så gjorde Sicilien då inte stort intryck på mig, men nu- är Sicilien- en varm och inbjudande destination som jag gärna återkommer till om och om igen.
Danskan Signe Bay & Italienaren Franscesco Pruneddu – ett kreativt dreamteam kan man säga- höll i denna, för andra året i rad- 4 dagars workshop på ett Siciliansk Palazzo mitt i hjärtat av Catania. De som deltog var ca 10 likasinnade med kreativa yrken, främst fotografer med olika professionell bakgrund och nationaliteter, hur häftigt som helst. Jag var med på ett hörn och fick laga en del måltider och se till att allt rullade på bakom kökets kulisser. 3 av 4 frukostar serverades hemma med lokala frukter, bakverk, marmelader som bas. Matsalen var mustig och mörk, en härlig kombo då balkongdörrarna stod öppna hela tiden och delade med sig av de ljumma vindarna och gatans myller och aktivitet.
Frukostfavoriterna – siciliansk syrlig citrusmarmelad, pecorinoost med svartpeppar och nyplockade vindruvor, kiwis, päron, plommon, och granatäpple att lägga på yoghurten- samt mjuka, saftiga orangea persimon såklart. Pecorino, gjord på fårmjölk är öns främsta ost som tycks vara grunden för de flesta övriga ostar, smaksatta på olika vis och i olika utseende. Den med inslag av svartpeppar var utsökt, den milda osten i övrigt fick en förhöjd trevlig smak tack vare de små svartpepparkornen som passande fint även på frukostbordet.
På fredagsmorgonen gav vi oss iväg tidigt för frukost på stan och vidare upp bland bergen. Det mest klassiska man kan äta om morgonen på Sicilien är Granita i glas med tillhörande varm Brioche som skall doppas i Granitan. Uppfriskande och svalkande, jag valde smaken Pistage och Mandel, man kunde välja bland flera traditionella smaker- och till detta en krämig cappuccino deluxe.
Till lunch ena dagen åt vi en sallad där färsk fänkål delats, skivats och bakats med vitlök och olivolja- i ugn på 150 grader till mjuk och len, rostade småtomater med koncentrerad smak, färska rosésalladsblad, sauterade gröna bönor, färska stekta pumpakärnor, inlagd kapris och en syrlig citronette- Toppengott! Salladen serverades med pinfärsk Burrata från marknaden. Vi var alla eniga om att det var den godaste vi någonsin smakat- mild, mjuk, gräddig…. Ett riktigt hantverk att tillaga och knyta ihop som små miniknyten, fick vi se vid ett besök hos en av stadens hantverksmejerier.
Efter heldag med tur till vingård kring Etna där vi serverades lokal 4 rätters lunch och flertalet viner från gården, på öns typiska druvor, åkte vi åter till vårt Palaccio i centrala Catania och fick där ta del av Signes skapande av ett säsongsbord av blommor, frukt, grönt, hela och delade uppdukat på medtagna linnedukar från Danmark. Inspirerande att se bordet dukas upp från naket bord till något helt motsatt med många parametrar i åtanke vad gäller ljus och komposition- Inspirerande som tusan!
Innan färden hemåt igen gick vi en promenad genom stan, ett trivsamt lördagsmyller bland flanerare, marknadsstånd, vackra byggnader med och utan graffiti-inslag, och ljumma, milda vindar och en strilande oktobersol.
Tack Sicilien för denna gång- på återseende snart hoppas jag innerligt!