Tiden rusar fram i gråa februari! Ganska skönt kan jag tycka då längtan efter ljus, vårsol och halvöppen jacka är kolossal just nu! Längtan efter att få grädda våfflorna utomhus med solbrillorna på är stor, vi får hålla ut en stund till!
Innestunderna är mysiga de med, men de är vi vana vid så här års. I förra veckan hade jag min trogna bokklubb på besök- middag och bokprat! Allt för sällan vi ses, men verkligen 100% då vi väl ses- i olika konstellationer då det inte alltid är görbart att komma loss en vardagskväll mitt i veckan!
Suget efter vintrig linsgryta blev total så det var precis det jag bjöd på! En himla bra måltid – klassisk variant- krämig och god! Även barnen gör tumme upp då det är mycket curry i den, och kokosgrädde såklart! Som tillbehör blev det rotfrukter som rostades i ugn och svart kokt fullkornsris, ett trevligt alternativ till klassiskt vitt ris, råris eller fullkornsris.
För fösta gången bakade jag NaanBröd- indiskt mjuka platta bröd som steks i stekpannan – Oj så saftiga och mjuka de blev! Passande till vilken linsgryta eller annan gryta som helst så inte den minsta droppe av god sås lämnas kvar. Ett bra moment som faktiskt barnen kan få hjälpa till med nästa gång.
NAAN-BRÖD
Antal- 8 st
4 dl naturell yoghurt
25 gram jäst
1 msk flytande honung
2 tsk salt
1 liter vetemjöl
olja till stekning
GÖR SÅ HÄR
Värm naturell yoghurt till fingervarmt.
Smula jästen i en degbunke. Tillsätt yoghurt och rör tills jästen löst upp sig.
Tillsätt honung, salt och det mesta av mjölet (spara 1,5 dl till utbakning). Knåda till en smidig deg, täck med bakduk och låt jäsa 40 min.
Dela degen i 8 delar och kavla ut till platta bröd.
Hetta upp en stekpanna, häll i lagom med olja och stek ett bröd åt gången, 2-3 min per sida tills de får fin färg.
Låt svalna på galler under bakduk så de behålls mjuka!
Färskpressad citron passar alltid att toppa maten med för ökad syrlighet, likaså färsk koriander!
& tiden för det årliga tulpannjutet av svenska tulpaner kan man ju konstatera är här för att stanna ett tag nu, underbart- krispigt och dekorativt! Att ställa dem kallt över natten och arbetsdagen då ingen är hemma är klokt då de varar betydligt längre, i bästa fall kan favoritbuketten stå sig i hela 3 veckor- från ursprungligt knoppig till härligt utslagen med de bleknande bladen på fall.
KRAM!