Att komma hem efter sportlov i skidbacken och mötas av vårtecken är det man önskar allra mest i nuet! Precis så blev det för oss! Men- vi är inte längre komna i almanackan än början av mars- så både ett och 2 bakslag vädermässigt är fullt rimliga, men det får man ta! Snödroppsbuketter, gula små vintergäck i äggkopp och knoppiga kvistar pryds i hemmet. Sekatören är åter igen i dagligt bruk för det bästa av säsongsnjut även inomhus.
Nyligen fick jag besök av en kär vän! Att då få bjuda på en omtänksam frukost är alldeles genialt. Med små enkla medel tycks Måltidsstunden nå oanade höjder på mitt lilla vis. Fick en härligt fylld Smakbox hemskickad häromdagen, en slags prenumerationsbox med diverse smakprover med leverans varannan månad, trevligt! Ett ypperligt tillfälle att smaka några av boxens godsaker vid min lilla kompis-frukost-bjudning.
Jag är en “müsli-lover” – given ingrediens med mjölk och yoghurt men även toppen att blanda ner i bröd- och bullbak! Det blir lite extra bit och saftighet för den delen!
Frukosttrianglar med AnanasMüsli & havregryn
ca 25 st
50 gram jäst
2 tsk salt
1 msk honung
ca 1 liter ljummet vatten
1/2 dl linfrö
2-3 dl Frebaco Ananas Müsli
2 dl grovmalet rågmjöl
ca 1,4 l Vetemjöl Special
Till utbakning
ca 1/2-1 dl mjöl
1- 1 1/2 dl havregryn
flingsalt
GÖR SÅ HÄR
Smula jästen i en stor bunke. Tillsätt salt, honung och lite vatten. Rör runt tills jästen löst sig, tillsätt resten av vattnet. Häll i linfrö, AnanasMüsli, rågmjöl och det mesta av vetemjölet. Arbeta degen luftig i ca 5-7 minuter. Låt vila under bakduk ca 45 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord, samt med havregryn och dela degen i 2 delar. Rulla ut var degstycke, ca 45 ca långt och 8 cm brett, inte så noga. Skär trekanter av degen och lägg på bakplåtspapper, 2 plåtar behövs. Gör likadant med andra degstycket. Det är fint med havreflingor runt de små bröden så knåda inte in havregrynen i degen. Strö flingsalt över. Sätt ugnen på 225 grader varmluftsugn. Låt bröden vila under bakduk ca 30 minuter.
Baka av i ca 15-20 minuter tills de är genombakade, du avgör själv om du önskar hårdare skorpa på brödet, då får de vara inne lite längre. Låt svalna på galler!
Smakboxen innehöll även goda, frasiga knäckerutor med smak av havre och havsalt – Ett gott komplement till nybakat mjukare bröd.
-En vacker duk, gärna ostruken;)
-Färska säsongsblommor, den minsta buketten är betydelsefull
-Undertallrik med ngt dukat uppå
-Generös kaffe/tekopp gärna med assiette
-Småskålar med olika sorters marmelader, smör, nötter, frukt
-rymligt fat, skärbräda eller korg för nybakat
-vacker kanna för te/kaffe – gärna tehuva!
-Ett glas svalt juice i tjusigt glas
-lite skön musik & 1 tänt ljus, eller fler!
Ha en fin vecka – den första i Mars, solen skiner i Skåne! YES!
Kram Louise