Åter vardag efter påsklediga dagar! Som jag njuter av påsken hemma- lagom med planer, krav och ambitioner, vädret ok- inte tiptop.., lite trädgårdsfix såklart och konstrundebesök i Landskrona och det åts god mat, samt tid för umgänge med nära och kära under flera dagar i ljustets antågande! Mysig känsla i kroppen idag med påskfirandet i bagaget- lyxigt att få ha det så.
Veckan innan påsk var jag arrangör av en speciell påskmåltid i Helsingborg med syfte att knyta samman svenska kvinnor med invandrarkvinnor- där maten & måltiden är verktyget för Integration! Hur bra som helst, eller hur!? Vi var ca 50 kvinnor som samlades med förklädena på – i ett gemensamt kök, parallellt med mindre grupper hemmakök och lagade påskmat ihop!
Tack vare organisationen WOW som främst arbetar med att få in invandrarkvinnor in på svenska arbetsmarknaden- är min partner i detta projekt under hela 2024, tack vare ekonomiska medel från stadens “Visionsfonden” som främjar den sortens aktiviteter!
Vid 4 tillfällen träffas vi under året – minst 18 olika nationaliteter ingår från världens olika hörn. Hur häftigt som helst. Jag, i egenskap av matkreatör vill inspirera kring det svenska matåret, främst kring våra högtider. Först ut – vår gemensamma Påskmiddag – och vilken fullträff!
Engagemanget hos lokala livsmedelsföretag var rörande och de råvaror vi använde oss av i matlagningen var av allra högsta kvalitet och smak!
På DM, vid Drottninghög höll vi i basgruppen till! I olika duoskap lagades en riktigt god och klassisk påskmåltid tillsammans. En ynnest att få se hur dessa kvinnor samarbetar, skrattar, lär av varandra och har kul ihop! Vem vet, tänker och hoppas att relationerna som knyts just där kommer vara länge länge..
Det dukades påskigt fint med målade ägg, nyplockade blommor från trädgården och svenska linnedukar, tallrikar och tygservetter- bra ingredienser för en festlig bjudning!
Den klassiska påskmenyn bestod av: ljummen tomatpaj med fetaost, rödlök och färsk spenat, krämig gubbröra och frasigt fröknäcke, vi njöt 3 sorters sillar och 3 sorters lax, ägghalvor med topping och lammfärsköttbullar därtill! Kavring och Surdegsbröd såklart och krispig grönsallad med gulbetor, dill, rädisor i tunna skivor och smakrik vinaigrette!
Till dessert vispades chokladmousse med havtornskompott och färsk mynta & påskgodis därtill!
En stund och kväll av detta slag väcker mycket känslor och tankar!
Redan nu skall jag börja smida planer för vår kommande gemensamma Midsommarmåltid- det känns avlägset men helt plötsligt står vi där i juni och midsommar är nära! Då skall vi frossa i svenska jordgubbar, färskpotatis, gräslök och kanske skånsk grön sparris till och med!
Blomsterkransar skall bindas och det allra vackraste i den svenska sommaren skall då visas!
Ytterst tacksam att få leda ett så viktigt och givande FeelGood-projekt – integration på lustfyllt vis som vi alla kan bidra med på ett eller annat sätt utifrån förutsättning, profession och intresse!