Någon mer än jag som älskar alla typer av plockmat? Jag är ständigt på jakt efter nya små rätter att testa. Här hemma blir det dock oftast den snabbaste och enklaste typen av plock. Barnen kallar det “Hemma-pinchos” – med all rätt.
Tomat och mozzarellaplock
En underbar liten plock. Jag köper en ask med små babymozzarella till detta.
Gör såhär; Skölj och halvera körsbärstomaterna. Trä en tomathalva, en mozzarellaboll och ett blad basilika på tandpetare. Ringla över lite olja och krydda eventuellt med nymalen svartpeppar och lite salt. Smakar extra härligt nu när det är egna tomater och hemodlad basilika. Ni ser att jag odlar mörklila basilika i år.
Ugnsbakade tomater med mozzarella
~ Åh det är också en variant av ovanstående! Himla gott om ni frågar mig. Denna gjorde vi till förrätt en nyårsafton för ett par år sedan, men är perfekt som ett litet plock också. Recept hittar ni HÄR. Dessa två är perfekt nu när man som jag kanske har tomater i överflöd!
Chips med smarrig röra
Enkelt och snabbt att sno ihop. Receptet hittar ni HÄR hos hos min bloggkollega Leonor/Fröken turkos. Jag hittade dock inte smetana i min lilla Ica-butik så det fick bli Creme fraiche istället och det funkade fint det med. Där hittar ni också recept på Bruschetta med pesto och caprese – jag har inte testat men det låter himmelskt! Måste göra nästa gång!
Tärnad halloumi
Jag brukar tärna upp halloumi i små träningar och steka dem i lite olja. Galet gott och enkelt till plock såhär.
Mini-pizza
Köp en färdig fryst pizza eller gör en egen pizza och dela upp i små, små mini bitar och lägg på ett fat. Barnens favorit helt klart! Till Alla hjärtans dag tog jag det ett steg längre och gjorde egen pizza formade som små hjärtan. Dem kan ni se HÄR.
Fler snabba färdiga smårätter
Man kan göra det enkelt för sig, som att steka vanliga hamburgare och dela i 4. Gör samma med brödet och montera med en tandpetare. Såklart gör vi lite pommesfrites i ungen till och lägger i en egen liten skål. Vi brukar ibland köpa en liten pepparbiff och göra det samma med, bara att steka och dela i 4. Färdiga kycklingspett och fiskpanetter (delade i mindre bitar) är också favoriter hos barnen.
Godisdrinken – ett måste. Barnen måste såklart ha sin Pinchos-drink. Den blandar vi lite av det som finns hemma; saft, juice, is och såklart några godisbitar tex. Lite karamellfärg kan ibland piffa till färgen på den.
Snabbt och enkelt
Så skär vi upp några ölkorvar i små bitar som vi lägger i en skål så att de blir små, små munsbitar. Själv älskar jag inte ölkorv, men resten av familjen gör det. Och såklart lite Prosciutto skinka, några kex, en god ost, ett skivat päron eller ett gäng vindruvor ihop med ett glas rött så är man helt klart i hamn! Det bästa är att man efter en sån här brakmåltid har hur mycket mat som helt över sen.
Nu är jag nyfiken, vad äter ni helt för plockmat? Kommentera gärna dina bästa tips!
Jag heter Linnéa och driver kontot @leitntosinspiration på Instagram. Jag bor på södra Gotland med min man och våra två barn Lilly och Harry.Till vardags driver jag inredningsbutiken Ladan och klädmärket Papijjon Sweden tillsammans med min vän Sandra. Men jobbar också som fotograf då och då.På bloggen delar jag med mig av mina kreativa upptåg och olika DIYs, mitt hem och om livet på landet. Instagram: @leitntosinspiration
Kontakt: leitntos@hotmail.com