Häromdagen hörde en väninna av sig som jag inte träffat på länge länge. Hon var på blixtvisit i Skåne, från utlandet över 2 dagar. Egentligen hade jag annat inplanerat men kunde helt enkelt inget annat än att prioritera en testund, bara vi 2, en eftermiddagspaus hemma i mitt kök! Alldeles underbart att ses och komma ikapp med livet & nuet, högt och lågt.
Ville så gärna bjuda på något höstigt gott! Fortfarande är de svenska äpplena som allra godast, vissa som bäst då man knipsar dem lite svala för att äta direkt från trädet, & andra, såsom matäpplen vinner på att ingå i matlagning och bakning!
Vem gillar då inte en krämig Äppel & Päronmazarin- svårslaget i mitt tycke. Fick med mig några kilo päron från mamma och pappa häromhelgen- de fick samsas med egna äpplen i min BjudMazarin. Här kommer receptet som jag varmt rekommenderar att bjuda på nu i oktobertider: Givetvis är det smarrig även enbart med äpplen, utan päron!
ÄPPEL&PÄRONMAZARIN
ca 12-14 st
DEG
2 1/2 dl vetemjöl
1 dl florsocker
125 gram smör, kylskåpskallt
1 äggula
1 msk kallt vatten
FYLLNING
ca 3 äpplen/päron
250 gram mandelmassa
75 gram smör, rumsvarmt
2 ägg
1/4 tsk vaniljpulver
1/2-1 dl mandlar, grovhackade
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen på 175 grader.
Mät mjöl och florsocker i en skål, blanda om och nyp ner smöret till en smulig massa.
Tillsätt äggulan och vatten och rör snabbt ihop degen.
Tryck ut degen i smorda mazarinformar , ca 12-14 st och ställ i kylskåp, gärna över natten.
Skär frukten i tunna skivor, med skalet kvar.
Grovriv mandelmassan och blanda med smör. Tillsätt äggen ett i taget och smaka av med vaniljpulver, vispa ihop med elvisp till en slät smet. Ta ut mazarinformarna ur kylskåpet och fördela smeten däri. Lägg i några skivor äpplen/päron i var form och strö över mandelhacket.
Grädda i mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna och ta ur formarna. Pudra med lite florsocker innan servering. Gudagoda som de är, utan sällskap av gräddklick eller annat.
Om man finner ett gäng äldre mazarinformar på en loppis eller har möjlighet att ärva av ngn bakglad släkting eller vän så är det ett lyckokast. De är så fina i sin ovala form, en klassisk portionsmazarin helt enkelt. Ett grundrecept som kan varieras med säsongens olika bär och frukter och kan förgyllas med eget önskemål av kryddor och nötter såsom kanel, ingefära, kardemumma, muskot, nejlika, valnötter etc- beroende på vilken frukt som väljs.
& än är det möjligt att plocka in trädgårdsbuketter, om än mindre och mindre i storlek, idag blev det en bestående av: vit höstanemon, lavendel och några tappra lila och violetta luktärtor, den doften alltså. Så mycket mer behövs inte.
Till blommor behövs vas! Omåttligt nöjd är jag för min relativt nyinköpta vas “Pumpa” – från Svenskt tenn- den har en härlig gedigen tyngd, formen av en pumpa och av just tenn – dekorativ med några små blommor som här, eller helt ensam som ett smycke på bordet. Den randiga tehuvan värmer vattnet i karaffen och istället för te dricker vi hett vatten med tunna citronskivor, såå gott, syrligt och värmande.
Må väl alla och låt oss omfamna höstrusket som hörs och känns genom fönstret. Kram Louise