Olá, Rivia här som är månadens gästbloggare på Lovelylife.se. En introduktion om mig kan ni läsa här.
Husmanskost.. Ärtsoppa, pytt i panna, köttbullar, det finns en massa klassiska husmansrätter och i ärlighetens namn så har jag väl ännu inte riktigt hittat charmen med alla av dem ännu. Men det finns en rätt inom husmanskost som jag aldrig lessnar på, det är inte direkt svensk husmanskost, men samma i grunden. Mat för folket.
Brasiliens nationalrätt – Feijoada. Det uttalas typ fey-cho-ahda och proffsigt nog har jag gjort den fonetiska skriften själv så lita på att den stämmer.
Som born and half raised i Brasilien är bönor något jag absolut inte kan leva utan. Och med farinha till är det ett rent mästerverk! När man väl lagar Feijoada så finns det böngryta för minst en vecka framåt, och jag skulle kunna äta feijoada varje dag till det mesta.
Feijoada finns alltid på bordet när familj och vänner samlas i Brasilien, allra bäst på att laga den är så klart min mamma, Cleo. Jag nämnde henne i ett tidigare inlägg, hon driver eget och säljer brasilianska matvanor online, precis sånt som behövs för en grym Feijoada.
Rätten består av svarta bönor, carne seca och calabresa som långkokas, gärna i en tryckkokare. Böngrytan serveras tillsammans med ris, farofa, vinagrete och grönkålschips. Till avslutning en bit apelsin som ska hjälpa till med matsmältningen. Här har ni, enligt mig, världens godaste rätt!
Såklart kan ni göra rätten helt vegetariansk genom att byta ut allt kött, den blir minst lika god.
Att laga är inte särskilt svårt men det kan krävas lite planering eller en stor tryckkokare.
Ingredienser böngryta
- Svarta bönor
- Carne Seca (en lufttorkad, super saltad nötköttsbit)
- Calabresa (brasiliansk rökt fläskkorv)
- Bacon
- Lagerblad
- Chili
- Lök
- Vitlök
- Koriander
- Salt
- Peppar
Dagen innan du kokar böngrytan, blötlägg carne seca och bönorna i kallt vatten över natten.
Koka upp carne secan och låt köttet koka i 20 minuter. Då blir du av med överflödigt salt.
- Lägg bönor, carne seca, bacon och lagerblad täckt med dubbelt så mycket vatten i tryckkokaren 20-30minuter. Under tiden steker du upp lök, vitlök och calabresan.
- Lätta på tryckkokaren och tillsätt calabresan och den stekta löken i böngrytan för smak. Låt den småkoka så att såsen tjocknar.
Ingredienser Farofa (rostat maniokmjöl)
- Skär calabresan i små bitar, stek tillsammans med löken och tillsätt farinha.
Ingredienser Vinagrete (tomatsalsa)
- Lök
- Tomater
- Koriander
- Chili
- Olja
- Lime
- Salt
- Peppar
Serveras med ris och grönkålschips.
Alla ingredienser kan ni köpa här. Skickar er direkt till mamma Cleos brasilianska matvarubutik online 🙂
Bom apetite!
Klicka på hjärtat om det är något du tyckte om att läsa eller varför inte lämna en kommentar om du har en fråga eller vill veta mer.
Detta inlägg har en kommentar
Tack för recept. Kan jag byta ut köttet mot samma mängd lamm eller nötkött? Om ja, vilken typ av lamm eller nötkött ska det då vara eller kan jag ta vilken del som helst, typ billigaste? Jag bor i Portugal och har därför ett ganska stort utbud av brasilianska produkter pga det.