Hoppa till innehållet

Samarbeta med lovely life?

Maila oss för kontakt
Sök
  • HEM
  • Inredning

    En nyårsdukning i blått

    Andra advent släpp av mina pappersblommor

    adventsljusstake diy

    Gör din egen adventsljusstake

    Julmarknad på loftet den 23 November

  • Inspiration

    Vårblommor och kenzan

    En nyårsdukning i blått

    Andra advent släpp av mina pappersblommor

    adventsljusstake diy

    Gör din egen adventsljusstake

  • Blommor

    Vårblommor och kenzan

    En nyårsdukning i blått

    adventsljusstake diy

    Gör din egen adventsljusstake

    Bröllopsinspo till novemberbröllopet!

  • Recept

    När ramslöken blommar…

    Bland pappriga rosenskäror

    En betydelsefull Påskmåltid!

    Frukostnjut bland snödroppar & nybakade müslibröd!

  • BLOGGAR
  • oM OSS
  • BLOGGA HOS OSS
Feijoada Rio Rivia
Bild av Lovely Guest

Lovely Guest

Feijoada recept

  • mars 14, 2021
  • 11:26 f m
  • ÄTA, Dukning, Inspiration, Recept

Olá, Rivia här som är månadens gästbloggare på Lovelylife.se. En introduktion om mig kan ni läsa här.

Husmanskost.. Ärtsoppa, pytt i panna, köttbullar, det finns en massa klassiska husmansrätter och i ärlighetens namn så har jag väl ännu inte riktigt hittat charmen med alla av dem ännu. Men det finns en rätt inom husmanskost som jag aldrig lessnar på, det är inte direkt svensk husmanskost, men samma i grunden. Mat för folket.

Feijoada Rivia Feijoada recept

Brasiliens nationalrätt – Feijoada. Det uttalas typ fey-cho-ahda och proffsigt nog har jag gjort den fonetiska skriften själv så lita på att den stämmer.

Som born and half raised i Brasilien är bönor något jag absolut inte kan leva utan. Och med farinha till är det ett rent mästerverk! När man väl lagar Feijoada så finns det böngryta för minst en vecka framåt, och jag skulle kunna äta feijoada varje dag till det mesta.

Feijoada dukning Rivia Feijoada recept

Feijoada finns alltid på bordet när familj och vänner samlas i Brasilien, allra bäst på att laga den är så klart min mamma, Cleo. Jag nämnde henne i ett tidigare inlägg, hon driver eget och säljer brasilianska matvanor online, precis sånt som behövs för en grym Feijoada.

Rätten består av svarta bönor, carne seca och calabresa som långkokas, gärna i en tryckkokare. Böngrytan serveras tillsammans med ris, farofa, vinagrete och grönkålschips. Till avslutning en bit apelsin som ska hjälpa till med matsmältningen. Här har ni, enligt mig, världens godaste rätt!

Feijoada Rio Rivia Feijoada recept

Såklart kan ni göra rätten helt vegetariansk genom att byta ut allt kött, den blir minst lika god.
Att laga är inte särskilt svårt men det kan krävas lite planering eller en stor tryckkokare.

Ingredienser böngryta

  • Svarta bönor
  • Carne Seca (en lufttorkad, super saltad nötköttsbit)
  • Calabresa (brasiliansk rökt fläskkorv)
  • Bacon
  • Lagerblad
  • Chili
  • Lök
  • Vitlök
  • Koriander
  • Salt
  • Peppar
  1. Dagen innan du kokar böngrytan, blötlägg carne seca och bönorna i kallt vatten över natten.

  2. Koka upp carne secan och låt köttet koka i 20 minuter. Då blir du av med överflödigt salt.

  3.  Lägg bönor, carne seca, bacon och lagerblad täckt med dubbelt så mycket vatten i tryckkokaren 20-30minuter. Under tiden steker du upp lök, vitlök och calabresan.
  4. Lätta på tryckkokaren och tillsätt calabresan och den stekta löken i böngrytan för smak. Låt den småkoka så att såsen tjocknar.

Feijoada ingredienser Rivia Feijoada recept

Ingredienser Farofa (rostat maniokmjöl)

  • Farinha
  • Calabresa
  • Lök
  1. Skär calabresan i små bitar, stek tillsammans med löken och tillsätt farinha.

Ingredienser Vinagrete (tomatsalsa)

  • Lök
  • Tomater
  • Koriander
  • Chili
  • Olja
  • Lime
  • Salt
  • Peppar

Serveras med ris och grönkålschips.
Alla ingredienser kan ni köpa här. Skickar er direkt till mamma Cleos brasilianska matvarubutik online 🙂

Feijoada grönkålchips Rivia Feijoada recept

Bom apetite!

Klicka på hjärtat om det är något du tyckte om att läsa eller varför inte lämna en kommentar om du har en fråga eller vill veta mer.

Detta inlägg har en kommentar

  1. Leonarde Brändström maj 29, 2023 Svara

    Tack för recept. Kan jag byta ut köttet mot samma mängd lamm eller nötkött? Om ja, vilken typ av lamm eller nötkött ska det då vara eller kan jag ta vilken del som helst, typ billigaste? Jag bor i Portugal och har därför ett ganska stort utbud av brasilianska produkter pga det.

Lämna ett svar Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Bild av Lovely Guest

Lovely Guest

Här hittar du olika gästbloggare som tillfälligt delar med sig av sin vardag hos oss på Lovely Life.

Senaste från Lovely Guest

Styr din egen tid: Vikten av en bra hemsida när du startar ditt eget inredningsföretag

Så väljer du rätt barnvagn för ett smidigt föräldraskap

Personlig assistans: Stödet som öppnar dörrar till ett aktivt liv

Skapa en mysig uteplats – inspiration och praktiska råd

Förbättra ditt hem med professionell städning i Stockholm

Så skapar du mys i ditt hem under vintermånaderna

Senaste från lovely life

LL Favoriter
Sofia Lindqvist

Ett blommande Raseborg

Dukning
Louise Bondebjer

Dukning
Louise Bondebjer

Vårvinterfrukostar som gör gott!

Blommor
Skillad Florals

Vårblommor och kenzan

Blommor
Linnea

En nyårsdukning i blått

Inredning
Linnea

Andra advent släpp av mina pappersblommor

adventsljusstake diy
Blommor
Skillad Florals

Gör din egen adventsljusstake

Inredning
Linnea

Julmarknad på loftet den 23 November

Blommor
Skillad Florals

Bröllopsinspo till novemberbröllopet!

Här hittar du olika gästbloggare som tillfälligt delar med sig av sin vardag hos oss på Lovely Life.

Senaste kommentarer

  • Adelina om Söndagsbilden #44
  • Vintage mode: Hur du handlar second hand som en proffs – pinkoholic.se om Upptäck tidlösa trender – varför vintage shopping är ditt bästa mode- och heminredningsval
  • Bud om Andra advent släpp av mina pappersblommor
  • Julstjärnor och mys – Maria Hagström om DIY: Enkel julstjärna
  • Miramar Beach om Andra advent släpp av mina pappersblommor