Hoppa till innehållet

Samarbeta med lovely life?

Maila oss för kontakt
Sök
  • HEM
  • Inredning

    En liten förvandling av en vacker ljuskrona

    Mina handgjorda blomsterlampor

    kattunge.viktoria.holmgren.lovely.life.kittens

    Sigrids kattungar!

    BLOMSTERPRESSEN – ett blomstrande nyhetsbrev

  • Inspiration

    En liten förvandling av en vacker ljuskrona

    Mina handgjorda blomsterlampor

    Kattungarna letar sina nya hem!

    kattunge.viktoria.holmgren.lovely.life.kittens

    Sigrids kattungar!

  • Blommor

    Mina handgjorda blomsterlampor

    BLOMSTERPRESSEN – ett blomstrande nyhetsbrev

    Vårblommor och kenzan

    En nyårsdukning i blått

  • Recept

    När ramslöken blommar…

    Bland pappriga rosenskäror

    En betydelsefull Påskmåltid!

    Frukostnjut bland snödroppar & nybakade müslibröd!

  • BLOGGAR
  • oM OSS
  • BLOGGA HOS OSS
Mazarin2
Bild av Louise Bondebjer

Louise Bondebjer

Tea for Two!

  • oktober 14, 2023
  • 10:05 e m
  • ÄTA, Recept

Häromdagen hörde en väninna av sig som jag inte träffat på länge länge. Hon var på blixtvisit i Skåne, från utlandet över 2 dagar. Egentligen hade jag annat inplanerat men kunde helt enkelt inget annat än att prioritera en testund, bara vi 2, en eftermiddagspaus hemma i mitt kök! Alldeles underbart att ses och komma ikapp med livet & nuet, högt och lågt.

Ville så gärna bjuda på något höstigt gott! Fortfarande är de svenska äpplena som allra godast, vissa som bäst då man knipsar dem lite svala för att äta direkt från trädet, & andra, såsom matäpplen vinner på att ingå i matlagning och bakning!

Vem gillar då inte en krämig Äppel & Päronmazarin- svårslaget i mitt tycke. Fick med mig några kilo päron från mamma och pappa häromhelgen- de fick samsas med egna äpplen i min BjudMazarin. Här kommer receptet som jag varmt rekommenderar att bjuda på nu i oktobertider: Givetvis är det smarrig även enbart med äpplen, utan päron!

ÄPPEL&PÄRONMAZARIN

ca 12-14 st

DEG

2 1/2 dl vetemjöl

1 dl florsocker

125 gram smör, kylskåpskallt

1 äggula

1 msk kallt vatten

FYLLNING

ca 3 äpplen/päron

250 gram mandelmassa

75 gram smör, rumsvarmt

2 ägg

1/4 tsk vaniljpulver

1/2-1 dl mandlar, grovhackade

GÖR SÅ HÄR

Sätt ugnen på 175 grader.

Mät mjöl och florsocker i en skål, blanda om och nyp ner smöret till en smulig massa.

Tillsätt äggulan och vatten och rör snabbt ihop degen.

Tryck ut degen i smorda mazarinformar , ca 12-14 st och ställ i kylskåp, gärna över natten.

Skär frukten i tunna skivor, med skalet kvar.
Grovriv mandelmassan och blanda med smör. Tillsätt äggen ett i taget och smaka av med vaniljpulver, vispa ihop med elvisp till en slät smet. Ta ut mazarinformarna ur kylskåpet och fördela smeten däri. Lägg i några skivor äpplen/päron i var form och strö över mandelhacket.

Grädda i  mitten av ugnen i ca 30 minuter tills de fått fin färg. Låt svalna och ta ur formarna. Pudra med lite florsocker innan servering. Gudagoda som de är, utan sällskap av gräddklick eller annat.

Mazarin2 scaled Tea for Two!

Mazarin1 scaled Tea for Two!

Om man finner ett gäng äldre mazarinformar på en loppis eller har möjlighet att ärva av ngn bakglad släkting eller vän så är det ett lyckokast. De är så fina i sin ovala form, en klassisk portionsmazarin helt enkelt. Ett grundrecept som kan varieras med säsongens olika bär och frukter och kan förgyllas med eget önskemål av kryddor och nötter såsom kanel, ingefära, kardemumma, muskot, nejlika, valnötter etc- beroende på vilken frukt som väljs.

& än är det möjligt att plocka in trädgårdsbuketter, om än mindre och mindre i storlek, idag blev det en bestående av: vit höstanemon, lavendel och några tappra lila och violetta luktärtor, den doften alltså. Så mycket mer behövs inte.

Till blommor behövs vas! Omåttligt nöjd är jag för min relativt nyinköpta vas ”Pumpa” – från Svenskt tenn- den har en härlig gedigen tyngd, formen av en pumpa och av just tenn – dekorativ med några små blommor som här, eller helt ensam som ett smycke på bordet. Den randiga tehuvan värmer vattnet i karaffen och istället för te dricker vi hett vatten med tunna citronskivor, såå gott, syrligt och värmande.

Mazarin3 scaled Tea for Two!

Må väl alla och låt oss omfamna höstrusket som hörs och känns genom fönstret. Kram Louise

Lämna ett svar Avbryt svar

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig om hur din kommentarsdata bearbetas.

Bild av Louise Bondebjer

Louise Bondebjer

Louise driver bloggen "Lisa på landet" och bor i byn Skumparp strax utanför Malmö med sin man & 4 barn. Till vardags arbetar Louise som frilansande matkreatör, kokboksförfattare och utför varierande uppdrag kring Mat & Måltid. Louise ser det vackra i var säsong och njuter av att dekorera sina måltider med årstidens guldkorn! Här kommer goda vardagsrecept att bjudas på och en hel del hembakat! Välkommen! Kontakt: louise.bondebjer@googlemail.com Instagram: louisebylisapalandet & tea_storiesbybondebjer Hälsning Loouise

Senaste från Louise Bondebjer

Vårvinterfrukostar som gör gott!

Matlagning & Siciliensol!

Väninnefrukost, boksignering Matlagningsworkshop!

När ramslöken blommar…

En betydelsefull Påskmåltid!

Senaste från lovely life

Återvinning
Linnea

En liten förvandling av en vacker ljuskrona

Blommor
Linnea

Mina handgjorda blomsterlampor

Inspiration
Viktoria Holmgren

Kattungarna letar sina nya hem!

kattungar.kittens.cats.lovely.life.viktoria.holmgren.photography.finaste.katter
LL Favoriter
Viktoria Holmgren

Världens finaste kattungar

kattunge.viktoria.holmgren.lovely.life.kittens
Livet
Viktoria Holmgren

Sigrids kattungar!

Blommor
Linnea

BLOMSTERPRESSEN – ett blomstrande nyhetsbrev

Uncategorized
Linnea

En liten uppdatering

Inspiration
Linnea

Syr och stylar en bröllopsoutfit av en gardin

LL Favoriter
Sofia Lindqvist

Ett blommande Raseborg

Louise driver bloggen "Lisa på landet" och bor i byn Skumparp strax utanför Malmö med sin man & 4 barn.
Till vardags arbetar Louise som frilansande matkreatör, kokboksförfattare och utför varierande uppdrag kring Mat & Måltid.
Louise ser det vackra i var säsong och njuter av att dekorera sina måltider med årstidens guldkorn!
Här kommer goda vardagsrecept att bjudas på och en hel del hembakat!
Välkommen!
Kontakt: louise.bondebjer@googlemail.com
Instagram: louisebylisapalandet & tea_storiesbybondebjer

Hälsning Loouise

Senaste kommentarer

  • 14 Boho-Scandinavian Design and Decor Ideas - om Hur jag fotograferar och redigerar
  • ekkabin om Min väg till körkortet
  • Sara om Vår nya platsbyggda bokhylla/tv-bänk
  • Tomas om Sockerkaka med smak av päron
  • Tomas om Sockerkaka med smak av päron