Ni vet ju vid det här laget att jag älskar alla bakverk med citron! När jag hittade detta recept på “Tarte au citron” i boken ” Franska bakverk” av Mia Örhn så var jag helt enkelt bara tvungen att testa. Fransk citronpaj, det bästa av två världar tänker jag? Så, en söndag för en tid sedan bjöd jag familjen på syrlig “Tarte au citron” till fikat, och smarr säger jag bara! Boken “Franska bakverk” är en riktig guldgruva för en frankofil som mig. Tänk er mängder med franska bakverk med recept! Skall ge mig på något annat därifrån mycket snart. Kanske “Pain au chocolat” som jag totalt hade cravings på under mina dagar i Frankrike..
Tarte au citron, ca 8-10 bitar:
Pajdeg:
2,5 dl vetemjöl
1,5 msk strösocker
2 krm salt
125 g kylskåpskallt smör
Fyllning:
3 ägg
2 dl strösocker
0,5 dl vetemjöl
2 tsk vaniljsocker
2 st citroner, ekologiska, finrivet skal
1,5 dl nypressad citronsaft (2-3 st citroner)
Florsocker till pudring
Gör så här:
Börja med att blanda pajdegen, mjöl, socker, salt och tillsätt det kalla smöret och smula sönder allt med fingrarna till en deg snabbt. Eller kör snabbt ihop i en matberedare.
Tryck ut degen i pajformen och låt degen vila i kylskåpet minst 30 minuter.
Sätt under tiden på ugnen på 200 grader över och undervärme.
Förgrädda pajskalet mitt i ugnen cirka 10-12 minuter eller tills den börjar få lite färg. Glöm ej att nagga botten med en gaffel innan du sätter in den i ugnen.
Nu är det dags att göra fyllningen och det går blixtsnabbt. Rör med en gaffel ihop ägg, socker, tänk på att röra och inte vispa. Nu vispar du snabbt ner vetemjölet så det inte blir några klumpar, ett tips är att sikta ner det med en sil. Nu tillsätter du sist den nypressade citronsaften.
Häll den lösa smeten i pajskalet och grädda cirka 12 minuter eller tills den har stannat, men fortfarande är kladdig. Låt nu pajen svalna och förvara den svalt fram till serveringen med vispad grädde och pudra precis innan servering lite florsocker på pajen.
Alla mina recept med citron
Har ni tröttnat på alla mina recept med citron ännu? Det har ju blivit ett gäng genom åren om en säger så. Men kanske finns det någon av er som gillar citron lika mycket som jag, därför har jag nedan samlat mina bästa recept med citron till er att spana in och smaka. Hoppas ni gillar´t!
Citronbollar
Här har ni mitt recept på syrliga citronbollar. Älskar att de är nyttiga också, så att de funkar bra att baka en vanlig vardagskväll när man är lite sötsugen.
Citrongrottor
De klassiska hallongrottorna fast med syrlig lemoncurd, smarr! Här hittar ni mitt recept på Citrongrottor.
Små citronkakor
Drömmigaste småkakakorna med smak av citron! Så längesedan jag bakade dessa nu, får bli ett bak snart. Recept på de godaste små citronkakorna hittas ni här.
Citronkladdkaka
En av mina stora favoriter är citronkladdkakan, helt klart. Galet enkel och snabb att sno ihop och SÅ god! Jag tycker den slår vanlig kladdkaka alla dagar i veckan. Recept på citronkladdkaka
Fler citronrecept från mina bloggkollegor
Även mina kära bloggkollegor har fantastiska recept med citron. Jag måste helt klart testa att baka Louise Lergrytegröd med citronsmör – mums! Och så bra ju att kunna använda lergrytan till att baka bröd!
Att jag aldrig tänkt på att göra citronglass förut?! Älskar ju citronglass! Här bjuder Ingrid på receptet Citronglass med salt kolasås – herregud så gott!!
Och Viktoria bjuder på Citron och Vallmokaka som det nog får bli till söndagsfikat i helgen.
Hoppas ni gillar alla syrliga citronrecept och kanske kan passa på nu under långhelgen att testa någon av dem.
Kram på er! L
Detta inlägg har en kommentar
Citron tarte låter otroligt smarrigt!